Coronavirus – măsuri de protecție în instituțiile publice din Piatra Neamț

În plină criză națională în ceea ce privește prevenirea și combaterea virusului Covid-19, în principalele instituții publice din Neamț se iau măsuri de protecție a angajaților.

În primăria Piatra Neamț, angajaților li ”s-a pus la dispoziție doar săpun la toalete, cât despre personalul care lucrează cu publicul, aceștia se folosesc de dezinfectanții pe care și-i achiziționează”. Ulterior, șeful biroului de comunicare, Gabriel Muraru, ne-a informat că a fost trimisă comandă de către Biroul de Situații de Urgență în vederea distribuirii de materiale de protecție pentru angajații care intră în contact direct cu publicul.

La nivelul Consiliului Județean s-au luat măsuri elementare pentru prevenirea infectării cu Coronavirus prin afișarea celor 10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate și punerea la dispoziție a dezinfectantului.

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, aflat în dimineața zilei de 10 martie la sediul Serviciului permise și înmatriculări a declarat în direct pentru Mesagerul de Neamț că s-au luat ”măsuri de minimă siguranță sunt importarea acelor măști de protecție, dar și existența în cadrul unităților a dezinfectanților atât la toalete, cât și la intrarea în instituție…”

Măsurile de protecție recomandate de către Ministerul Sănătății pe site-ul instituției sunt:

1.Spălați-vă mâinile de multe ori;

2.Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3.Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

4.Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5.Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6.Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7.Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9.Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

10.Animalele de companie nu transmit coronavirus.

(M.E.Z.)