Cum poți comunica că mai sunt, de exemplu, 2 cazuri noi în Neamț?

pietricica turism

După halucinanta hotărâre privind interdicția autorităților locale de a mai comunica dacă există cazuri noi, în ce comunități, despre numărul de teste prelevate și, mai ales, despre cele finalizate, nu ne rămâne decât să ne întrebăm cum putem comunica informații către cititorii care doresc (și) noutăți pe plan local cu privire la aceste aspecte.

De exemplu, în cazul în care proba primarului de Piatra Neamț s-a dovedit a fi negativă, de ce nu trebuie să afle despre asta mulțimea de oameni cu care s-a întâlnit, ca să nu mai vorbim despre grămada de doamne și domnișoare cărora le-a dat flori și mărțișoare? Ca să nu mai vorbim despre funcționari, oameni din presă,  cetățenii orașului cu care s-a întâlnit. Oameni care erau cu psihicul la pământ și care așteptau cu sufletul la gură o știre sigură.

Un alt exemplu, cazul șefei de serviciu de la DGASPC. Trecem peste modul selectiv în care s-au prelevat probe pentru teste, dar câte SUTE de oameni nu se aflau în aceeași situați ca și în cazul Chitic. Rațiunea de a nu anunța că șefele de la DGASPC nu au sau nu probleme,  ține de prostie, în primul rând. O asemenea informare nu are nimic de-a face cu teama de a nu induce panică. Panica a fost indusă în momentul în care o probă luată luni, de exemplu, nu are rezultatul decât vineri. Sau atunci când contacți direcți ai unor persoane deja infectate stau acasă și nimeni nu vine să ia probe, pentru că, oricum, la Iași nu se pot da rezultate decât pentru 60 de rezultate zilnic.

Este evident că populația va suferi din cauza lipsei de informații. Nu orgoliul vreunui ziarist sau al altuia. În definitiv, că afli la ora 7 dimineața sau la ora 13, e cam tot aia. Dar în cele 5 ore o știre dată pe plan local ar putea ajuta să nu se mai întâmple alte rele. Nici măcar nu se mai poate vorbi acum despre bani, cine mai dă reclamă în aceste momente ?

Revin la întrebarea din titlu, cum poți comunica că mai sunt 2 cazuri noi în Neamț, sau 10, sau 20? Cum poți da această informație, coroborată cu alta că ar fi vorba despre persoane legate de un caz deja confirmat, al unui om care a intrat în contact cu alte zeci dacă nu sute de oameni. Poate printre ei sunt unii care au febră și spun că este o simplă răceală pe care o tratează cu indiferență sau o țuică fiartă. O știre clară i-ar conștientiza să înțeleagă și să anunțe că sunt potențiali bolnavi și, în felul acesta să ajutăm chiar și numai la conștientizarea faptului că trebuie să spună adevărul atunci când ajung la cortul unde se face triajul.

Întrebarea este, după anunț se mai întâmplă ceva? Există capacitate de a interveni, rapid și eficient. Se pare că nu. Așa că le rămâne  alternativă să aștepte momentul în care va fi făcută o informare centralizată. De undeva de la București.

Valentin Bălănescu

N.R.: Ce-și doresc cititorii să știe? Iată câteva exemple. Luate din mesajele primite.

1.Poate faceți un articol și cu măsurile luate de autoritățile locale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în Piatra Neamț, de la începutul crizei și pana acum. Ar fi interesant de văzut.

2. Domnule Bălănescu, se poate spune cu certitudine dacă străzile au fost spălate cu dezinfectant în oraș?

3. Ne poate spune cineva câte probe s-au luat în cazul concursului de la sala de sport sau în cazul Ouatu? În ambele cazuri vorbim despre oameni cu influență, cu bani și vorbim despre presiuni mari asupra celor care decid lucrurile în Neamț și nu numai.

.4. Starea de urgență e și un fel de umbrelă la adăpostul căreia își pot relaxa mințile incompetente. Cine îndrăznește sa le spună ca medicii și personalul medical nu au banalele echipamente de protecție, ca nu exista medici acreditați care sa facă analize, nu avem spații corespunzătoare în spitale și pt carantina, ca au organizat concursul de dans în ciuda recomandării autorităților de a nu-l desfăsura pentru ca erau arvoniți niște bani negri care, probabil, au ajuns la unii autoizolați, risca sa comita o infracțiune și intra în sfera penalului. Eu mă gândesc cu groaza ce vom face când vor trebui internate zeci de persoane și tratate, cu ce medicamente. Deocamdată le transferam la Iași. De asta vor să-și ascundă incompetența, în opinia mea.

 

2 COMENTARII

  1. Foarte bine spus. Aceasta masura este una menita sa evite ca potentatii vremii sa mai fie supusi oprobiului public. Exemplu relevant este cazul Oatu unde, aroganta, sfidarea, parvenirea, atitudinea de vataf, au dus la o asemenea infractiune (chiar daca a primit NUP). Nu poti sa sfidezi medicii doar pentru ca te numesti Oatu si toata viata ti-ai permis sa obtii in mod indoielnic spatii comerciale, sa obtii apartamente pentru care nu platesti nimic, sa nu-ti platesti contributii la stat, sa faci frauda incasand chirii modice pe factura si grosul la negru, sa ai rude care toata viata au fost functionarii dar au 3 pensiuni si liceu privat. In favoarea lor este aceasta interdictie. Si a unora precum alesul local autoizolat (ca si Mugurel) pentru a nu se afla smecheria financiara de necrezut din spatele concursului de dans organizat in ciuda interdictiei autoritatilor si mai ales a halucinantei decizii de a face sedinta cu toti sefii din primarie in ziua in care a ales sa fuga de responsabilitati, pardon, sa intre in autoizolare, dupa modelul unui alt ilustru habarnist Orban la Parlament. Oare ce am fi patit noi, muritorii de rand daca savarseam asemenea fapte?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.