”Diplomația” la care recurge poliția de frontieră, care nu le spune clar românilor care se întorc din străinătate că urmează să intre în carantină, a fost motiv de ceartă, în seara de 11 martie, la Borca. Oamenii care se aflau în 5 autoturisme au aflat abia după ce au intrat în județul Neamț că, dacă s-au întors din zonele contaminate, trebuie să intre în carantină, nu în autoizolare. Din cele 11 persoane, 5 au acceptat să fie conduse la unul din spațiile speciale de carantină, după ce-au văzut că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică sosiți la fața locului se pregătesc să completeze procesele verbale de amendă. În schimb ceilalți 6 au refuzat ferm și au spus că optează pentru autoizolare. Toți au fost sancționați, 5 cu amendă de 20.000 de lei și unul cu 10.000 de lei. Însă cum niciunul nu prezenta vreun simptom de boală, au fost lăsați să meargă acasă și să se autoizoleze. Din grup fac parte și doi tineri părinți din Grințieș, care au 3 copii mici. Ei și-au sunat vecinii anterior sosirii acasă și i-au rugat să le cumpere alimente pentru următoarele două săptămâni, și-au asumat amenda, dar n-au acceptat să stea cu cei mici în alt spațiu decât casa lor.
În Grințieș s-au întors deja zeci de oameni din Italia, iar 40 dintre ei sunt în autoizolare. La început n-au înțeles utilitatea unei astfel de măsuri și s-au plimbat pe unde au vrut.
”După ce-am avut o discuție serioasă cu ei, au înțeles că nu este de glumă și s-au cumințit”, ne-a declarat Vasile Alexandroaia, primarul de Grințieș.”M-au contactat, însă, mulți alți oameni care sunt în Italia și vor să se întoarcă de acum încolo acasă, iar eu i-am sfătuit să rămână acolo, pentru că nu e momentul”.
Astăzi, 11 martie, în tot județul Neamț se află 41 de persoane în carantină și 478 în autoizolare. Toate probele recoltate de la cei 41 de oameni aflați în carantină au fost testate, iar rezultatul a fost negativ.
C.M.