De mai bine de un deceniu, în satul Nisiporești, comuna Botești, funcționează o congregație, o asociație umanitară, care se ocupă de copiii cu dizabilități. Finanțarea este asigurată de Biserica Romano-Catolică și din sponsorizări, inclusiv din partea primăriei locale. Ineditul acestei congregații este faptul că, la Nisiporești, lucrează două maici (surori) venite din partea opusă a planetei noastre, din îndepărtatul Paraguay, stat situat în mijlocul Americii de Sud. Pe una o cheamă Amarilla Mirta Raquel, iar pe cealaltă Meza Moray Rosalina. Ambele vorbesc foarte bine limba română.
Toată activitatea de aici este pe bază de voluntariat, pur și simplu.
Centrul de zi pentru copii
Odată intrat în congregație, te învăluie larma specifică celor mici, de care se ocupă cele două maici. Sora Amarilla Mirta Raquel este cea care oferă explicații: ”Congregația «Compania Maicii Domnului» aparţine de Biserica Romano-Catolică și a fost fondată în Italia, de Fericitul Anton Provolo, în 1841. Este o asociație apolitică, non-profit. A fost constituită pe baza Ordonanței nr. 26, din 30.01.2000, are sediul în satul Nisiporești, comuna Botești, județul Neamț. Este recunoscută ca persoană juridică, în baza codului de înregistrare fiscală. Prezența Congregației «Compania Maicii Domnului» pe meleagurile românești datează din anul 2006 și a avut ca scop extinderea Carismei Congregaţiei: iubirea plină de compasiune și ajutorarea celor nevoiași. Congregația este acreditată să acorde servicii sociale.
În cadrul centrului de zi pentru copii cu dizabilități Effata, de la Nisiporești, sunt înscriși 10 copii cu dizabilități, care primesc servicii de consiliere psiho-socială, servicii educaționale non-formale, servicii recreative și de socializare, servicii religioase și de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă.
Totodată, organizează activități de recreere și socializare pentru copiii din comunitate, lecții de chitară, serbări și jocuri.
Surorile Congregaţia «Compania Maicii Domnului» au ca scop primar punerea în aplicare și dezvoltarea operelor de caritate creștină, de natură socială, în domeniul educației, de a răspunde nevoilor actuale ale copiilor și tinerilor care au nevoie de educație specială. Ele doresc să slujească, cu iubire, compasiune, răbdare și să aline suferința copiilor cu dizabilități și a celor fără dizabilități, dar și a familiilor acestora.
Finanțarea cheltuielilor se asigură, conform legii, din donații, sponsorizări sau alte contribuții din partea persoanelor fizice ori juridice, din țară și din străinătate”.
Obligațiile statului
Despre implicarea autorităților locale a vorbit primarul Georgeta Blaj: ”Administrația publică locală este alături de congregației, iar uneori și financiar. Au o misiune nobilă, de a integra copiii cu dizabilități în societate și de a da o mână de ajutor familiilor care au astfel de copii. Este o muncă uriașă, pe care nu oricine poate să o presteze, însă dragostea surorilor pentru ceea ce fac este extraordinară”.
În acest proces, parteneri foarte importanți sunt părinții, care, la rându-le, au aceeași misiune. Copiii sunt integrați într-un anumit program, sunt aduși dimineața, iar seara revin în familii.
În ultimii ani, astfel de centre au apărut în diverse locuri în județ, mai ales în comunitățile urbane. Este remarcabil că, și la Nisiporești, se oferă o șansă copiilor care au probleme, fie dizabilități, fie provin din familii cu probleme financiare. Întregul sistem implică nu numai activități de anumite tipuri, ci și o implicare financiară deosebită. Faptul că biserica și alte instituții pun umărul la astfel de acțiuni înseamnă că toată lumea a înțeles că acest gen de activitate are nevoie de specialiști, de oameni cu dragoste pentru copii, ca aceștia, peste ani, să se integreze în societate fără dificultate.
Evident, România are multe de recuperat în domeniu; se știe că aproape jumătate de secol, până în 1989, persoanele cu dizabilități nu au beneficiat de ajutor dn partea statului. Astăzi, lucrurile au căpătat alte dimensiuni, iar exemplele de la Nisiporești sau Rotunda (Doljești), unde primăria și Consiliul Județean Neamț vor înființa, încă din acest an, un centru pentru persoane cu dizabilități, oferă speranța că, treptat, cu răbdare și îngăduință, copiii și persoanele adulte cu dizabilități pot fi integrate în societate. Sunt pași uriași privind protecția copilului, în primul rând, iar statul român, prin instituțiile sale, are misiunea și obligația de a se implica.
Constantin NEGRU