Fostul Palat Regal din Bicaz, actualul sediu al primăriei, ”îmbunătățit” de-a lungul diverselor mandate ale diverșilor primari cu tavane false și un fel de cușcă din PVC cu geam termopan la intrarea în secretariat, are ulucele sparte și o tonă de cabluri pe fațadă. Treptele din spate se risipesc și există riscul real al unei alunecări de teren care să distrugă întregul imobil. O clădire de patrimoniu, cu istorie în spate și cu tot felul de intervenții care au degradat-o. Tot ce-i lipsea Palatului Regal, aflat deja în mare suferință, era niște rigips.
Informată că se fac lucrări fără autorizație la fel ca de multe ori până acum, directoarea Direcției Județene pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu a făcut un control astăzi, 6 martie, și a constatat că, într-adevăr, în Primăria Bicaz se lucrează. Bineînțeles, fără autorizație. Că doar la parter, unde se fac lucrările funcționează Serviciul de Urbanism, responsabil cu disciplina în construcții.
Primarul Nicolae Sălăgean a spus că lucrările erau absolut necesare pentru a stopa infiltrațiile de la nivelul acoperișului (!). În apărarea sa, edilul a dus în discuție un proiect pe care l-a întocmit prin 2014 cu scopul de a accesa finanțări norvegiene pentru refacerea clădirii, dar care nu s-a materializat pentru că n-a fost de acord Consiliul Local!!!
Nicolae Sălăgean n-a putut da nicio explicație, însă, vizavi de lipsa autorizației pentru actualele lucrări. Probabil a fost încurajat de faptul că a fost amendat recent pentru că nu are grijă de monument, iar instanța a luat în calcul buna lui intenție și a anulat amenda.
Cum nu mai poate fi suspectat de bună credință, de data aceasta se va alege cu dosar penal. „Ne confruntăm cu o problemă care nu este singulară în județul Neamț și, din păcate, ne vedem în imposibilitatea de a mai gestiona în mod legal această problemă de protejare a patrimoniului”, a declarat directoarea Roscana Josanu. ”În cadrul Primăriei orașului Bicaz, clădire monument istoric înscrisă în patrimoniul cultural național, reprezentativ pentru județul nostru, au fost realizate lucrări de intervenție fără avizul Ministerului Culturii și fără autorizație de construire. Această faptă constituie infracțiune și, ceea ce este foarte grav, aceste lucrări au fost făcute într-un monument în care funcționează Primăria Bicaz! Instituție care, alături de noi, are atribuții privind protejarea acestor obiective de patrimoniu. Este grav, fiindcă lucrările se fac în clădire așa cum pot ei, ca să-și protejeze angajații. Este grav și fiindcă lucrările se fac într-un spațiu unde este și Serviciul de Urbanism al Primăriei Bicaz, adică disciplina în construcții, primii care ar trebui să vegheze ca totul să se întâmple conform legilor în vigoare. Mi se pare o situație gravă, o situație limită și de aceea am decis să intervenim și să tragem un semnal de alarmă tuturor instituțiilor pentru a fi sprijiniți în eforturile pe care le facem, pentru ca aceste obiective de patrimoniu să nu fie agresate. Este grav, pentru de multe ori intervențiile asupra patrimoniului pot fi ireversibile și lucrările de reparații care se execută nu mai pot fi înlăturate și monumentul nu mai poate fi adus la forma inițială. Se vede că este un monument care suferă, care este degradat, care are nevoie de intervenție și un monument asupra căruia s-au mai produs agresiuni și anterior: sunt foarte multe ferestre din PVC, la interior sunt intervenții, deși clădirea are tavane pictate, are o arhitectură extraordinară. Clădirea este degradată și structural și are nevoie de intervenție, în spate cred că terenul se duce la vale și trebuie făcută o expertiză. Dar, asta nu înseamnă că trebuie intervenit asupra ei fără specialiști, fără oameni care știu cum trebuie făcute lucrările la astfel de obiective de patrimoniu! Vom sesiza organele penale în drept”.
Cristina Iordache
Un comentariu
Oricum,primeste cu suspendare mos Caisa.Va motiva ca are 80 deani si,inceput de ALZ…… !