Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători-Neamţ, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, confirmă acest lucru: ”Grădina zoologică de la Vânători-Neamţ este unicat în România, pentru că este singura grădină zoologică din mediul rural, aflată la mare distanţă de aglomeraţiile urbane”.
Cum ai făcut curba pe drumul care duce la Mănăstirea Neamţ, la câţiva zeci de metri după izvor, pe stânga, ajungi la grădina zoologică. De fapt, indicatoarele te îndrumă până spre intrarea, unde aşteaptă casa de bilete.
50.000 de vizitatori în 2019
Un obiectiv turistic care, anual, atrage zeci de mii de vizitatori, grație speciilor de animale şi păsări care le deţine. Evident, marea atracţie sunt zimbrii, dar nici celelalte exemplare faunistice nu sunt de neglijat
”Această grădină zoologică nu ar fi putut exista dacă nu ar fi fost, de la început şi până în prezent, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor, prin Direcţia Silvică Neamţ, respectiv Ocolul Silvic Târgu Neamţ”, continuă Sebastian Cătănoiu.
1969 este anul înfiinţării acestei grădini, înfiinţare legată de zimbru, pentru că, atunci, în ’69-’70, s-au adus exemplare în România. ”La acea dată, mai erau zimbri doar la Haţeg. Noi am fost a doua locaţie în care s-a găsit zimbrul. Deci sunt 50 de ani de istorie modernă, de când avem zimbri aici. Au fost zeci de ani de management al zimbrilor în captivitate, au existat specialişti şi infrastructura necesară. Astfel, am ajuns în anul 2020, când, prin pădurile Neamţului, hălăduiesc mai bine de 45 de zimbri în libertate”, explică același Sebastian Cătănoiu.
”Dacă ar fi să vorbim de grădina zoologică, în 2002- 2003, printr-un proiect al Băncii Mondiale, a căpătat o nouă faţă. Aleile au fost modernizate, s-au făcut adăposturi noi pentru animale şi totul a căpătat un aspect modern. Totuși, acum, ne aflăm din nou în situația de a face modernizarea grădinii zoologice. Un prim pas a şi fost făcut de Direcţia Silvică Neamţ, în sensul că zona în care se află grădina zoologică şi centrul de vizitare al parcului natural, de aproximativ 50 de hectare, va fi transformată în pădure de fag. O pădure în care pot fi realizate amenajări sumare, drumuri, bănci, foişoare, astfel încât să fie o zonă integrată, unde turistul să petreacă o zi întreagă, să aibă ce face. Vor fi şi trasee educaţionale. Vreo 200 de hectare vor fi destinate turistului apropiat de natură”, precizează acesta.
Constantin Cojocariu, administratorul zimbrăriei, spune că numai anul trecut grădina zoologică a fost vizitată de aproximativ 50.000 de persoane: ”Grădina se bucură de un mare succes mai ales în perioada de vară, când e vacanţă şcolară sau Şcoala Altfel. Creşterea numărului de vizitatori a fost subtilă, nu prea mare. Acum grădina are doar 10 ha, dar, dacă vom reuşi să o modernizăm, poate reuşim să prelungim perioada de şedere a vizitatorilor. Anul trecut, am avut aproximativ 50.000 de vizitatori. Preţurile de intrare sunt după cum urmează: 8 lei de adult, 5 lei de copil, la grupuri mai mari de 10 de persoane 5 lei de adult şi 3 lei de copil. Aici turiştii pot admira căpriori, diferite specii de păsări, porci mistreţi, nutrii, cerbi lopătari, cerbi carpatini, mufloni şi zimbri. Programul de vizitare este zilnic, cu program 8-16 iarna și 10-18 vara. Suntem trei angajaţi aici: eu, soţia mea, Roxana, pe post de încasator bilete şi un băiat care se ocupă de animale”.
”Promovăm fauna carpatină”
În ciuda faptului că există vizitatori, încasările din vânzarea biletelor nu sunt suficiente pentru cheltuielile unei grădini zoologice, cum este cea din Vânători-Neamţ.
Locul este grădină zoologică atestată, cu acte în regulă. Procurarea animalelor se face conform procedurilor ca în orice altă grădină zoologică. Animalele nu pot proveni decât din surse sigure, prin transfer de la alte grădini atestate și certificate. Toate cheltuielile de aici sunt suportate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Mâncare, asistenţă sanitar-veterinară, medicamente, întreţinere, salarii.
”Preţul biletelor este oarecum subvenţionat, pentru ca tot omul să-şi poată permite să viziteze. Nu este tocmai o afacere profitabilă, dar asta e. Aici am avut un urs, spaţiul de cazare pentru el respecta condiţiile europene, dar mulţi dintre vizitatorii noştri nu au fost mulţumiţi de condiţiile în care stătea ursul, probabil obişnuiţi ca la grădinile zoologice din străinătate, unde sunt spaţii mari, cu verdeaţă şi unde se creează impresia de libertate. Şi, atunci, ursul a ajuns la Zărneşti. Pe viitor, probabil vom merge mai puţin pe partea de carnivore. Vom încerca să aducem specii de ierbivore, mai ales că această grădină zoologică nu are un caracter exotic, aşa că o să aducem specii autohtone. Ne dorim şi să achiziţionăm animale care au dispărut temporar din fauna României, cum ar fi elanul. Încercăm să promovăm fauna carpatină”, mai declară Sebastian Cătănoiu.
Când vine vorba de promovarea obiectivului turistic, dl Cătănoiu consideră că reclama cea mai bună e… văzând și plăcând. Tocmai de aceea îi invită pe toţi să vadă cu ochii lor pentru a se convinge de frumuseţea grădinii zoologice de la Vânători-Neamţ: ”Unii au nevoie de promovare, alţii nu au nevoie promovare. Ne promovăm prin noi înşine. Fluxul de turişti există. Avem parteneriat cu Parcul Natural Vânători-Neamţ şi cu Centrul de vizitare. Există un bilet unic pentru turişti. Până nu vin să vadă cu ochii lor, nu or să se convingă de ce avem aici”.
Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
La polul opus se află parcul zoo de la Piatra Neamț.
De fapt, nici nu cred că e corect să fie numit zoo, atâta timp cât pe suprafața respectivă se înghesuie niște cârciumi, tarabele cu prostii pentru copii, spații de joacă (și vechi și noi) și desigur, cuștile mizerabile în care sunt închise niște animale.
Cei care se fac că administrează acea zonă de detenție pentru animale și de „agrement” pentru vizitatori nu au nicio treabă cu protecția animalelor și nici cu respectul pentru clienți. Singurul țel sunt banii, clar.
Poate că n-ar fi rău ca în campania asta electorală se fie trecut pe lista promisiunilor și minunatul parc zoo de la Piatra Neamț. Poate face asta, cel puțin, domnul Harbuz, care este medic veterinar.