Știre actualizată: Control inopinat în centrele rezidențiale de copii și adulți din județul Neamț

Actualizare știre: Astăzi, la Căminul de bătrâni de la Roman, DSP Neamț, sau comisia instituită pentru control din care face parte și DSP, a dat o amendă de 10.000 lei, după ce a constatat că acolo nu există spațiu corespunzător pentru fiecare rezident. Zelul celor din comisie este înduioșător, dacă n-ar fi ridicol la vreme de pandemie. Să stai să cubezi aerul acum, în loc s-a fi făcut când trebuia s-o faci ca sarcină normală de lucru, este și penibil. Or fi uitat cei din DSP că la Roman un cămin de bătrâni s-a trezit cu acoperișul în cap într-o noapte și probabil acum, ca săp facă față cerințelor, stau mai mulți oameni într-un centru, din lipsă de spațiu? Poate ar fi cazul în acest moment să ne aplecăm spre probleme reale la vreme de pandemie. Ca de exemplu, că tot vorbeam despre control, am aflat pe surse extrem de credibile, că un membru al echipei, pe motivația ar fi alergic, nu a purtat echipament complet de protecție atunci când a intrat într-un centru? Că dacă-i așa, ar trebuit musai amendat și el.

Știre inițială.

Cele 12 centrele rezidențiale pentru copii și adulți aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț au fost închise vizitelor, din luna martie. După apariția Ordonanței militare 8, care a reglementat izolarea la locul de muncă pentru protecția împotriva răspândirii noului virus, conducerea DGASPC Neamț a aplicat măsura și, prin rotație, a desemnat personalul care prin rotație rămâne la locul de muncă, în izolare, pentru 14 zile.

Prin ordin al Prefectului de Neamț, centrele rezidențiale sunt controlate de echipe formate din reprezentanți ai Prefecturii, ai Direcției de Sănătate Publică Neamț, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț. Este bine de precizat că DGASPC Neamț se află în subordinea Consiliului Județean condus de Ionel Arsene și, în acest moment, toate instituțiile aparținând de acesta par să se afle sub lupă.

Conducerea DGASPC Neamț declară că acțiunea este una inopinată și că echipele de control sunt primite în centre, în condiții care să respecte restricțiile impuse prin ordonanțele militare. Punctul de vedere ne-a fost transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituției: „Într-adevăr, au loc controale în toate centrele de copii și de adulți, prin ordin al Prefectului. Este o echipă mixtă constituită din reprezentant al Prefecturii, un reprezentant al DSP, al OPC și unul de la DSV. Nu am primit acest ordin al Prefecturii, dar la intrarea în centre au arătat ordinul respectiv. Verifică condițiile igienico-sanitare și stocurile de medicamente, biocide, dezinfectanți, termenele de valabilitate la produsele alimentare. Nu li s-a permis accesul în spațiile unde sunt beneficiarii, au mers doar în spațiile comune, de exemplu bucătărie, s-a limitat la maxim contactul cu angajații, pentru a se respecta Ordonanța militară 8. Centrele rezidențiale de adulți și copii sunt închise vizitelor, pentru protejarea împotriva răspândirii noului virus a beneficiarilor și angajaților, iar în baza Ordonanței militare 8 s-a luat măsura izolării prin rotație a personalului angajat timp de 14 zile la locul de muncă, în aceste centre rezidențiale. Echipele de control au început de ieri aceste verificări, nu avem până acum nici un proces verbal de control, încât să știm dacă este ceva în neregulă, dacă se dispun măsuri. Acolo unde șefii de centre au considerat că echipamentul de protecție purtat de reprezentații echipelor de control nu este corespunzător cerințelor centrului, accesul vizitatorilor fiind interzis, li s-au asigurat echipamente de la centrul respectiv. Echipament de protecție adecvat însemnând botoși, viziere, mască. Toți membrii echipelor de control care au intrat în centre au avut echipament de protecție”.

Rămâne ca la finalul acțiunii de control, cel mai probabil, Prefectura Neamț să informeze opinia publică referitor la ce s-a constatat. (C.I.)

2 comments

 • Marcel

  aprilie 15, 2020 at 7:48 pm

  În primul rând la Roman nu este cămin de bătrâni ci este un centru pentru persoane adulte cu handicap unde sunt bieți sărmani cu vârste cuprinse între 20 – 80 ani (mai mult sau mai puțin). Aș întreba pe distinsele doamne și domni care au efectuat acest control “inopinat”, cum au calculat ei metrul cub de aer, ce formulă au aplicat ? De ce DSP-ul nu s-a interesat înainte câți asistați sunt în acest centru ? Și dacă stimabilii sunt atât de miloși, de ce nu iau fiecare câte o persoană internată, acasă ? Aloooo, DSP-ule, nu vă este rușine ???
  V-ați interesat puțin în ce condiții lucrează acolo personalul angajat, ce sacrificii fac ???
  Mda, cuvinte ar fi mult mai multe dar mă abțin, nu înainte de a vă mai transmite încă odată : SĂ VĂ FIE RUȘINE și sper ca cei care ați efectuat controlul să lucrați măcar 12 ore la acel centru, să vedeți cât de dulce este pâinea mâncată acolo !!!

  Reply

 • Liciu Viorel

  aprilie 15, 2020 at 10:51 pm

  Ar trebui controlate bucătăriile,mâncarea,diplomele de calificare ale angajaților!in oraș umbla vestea ca se profita de interzicerea accesului in căminele de bătrâni și serviciile ar fi de nota 0,mâncarea laturi pentru porci ,aparținătorii plătesc și bătrânii suferă de foame!daca aveți suflet și părinți bătrâni la neputința mergeți și dați in vileag hoțiile și înșelătoriile celor care se dau miloși se lăfăie in lux excursii exorbitante plătite cu lacrimile bătrânilor și copiilor aflați in situații dificile

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *