După 10 ani, Aurelian Vasea Șoric, fostul șef al Poliției Neamț, cere despăgubiri de la IGPR

Destituit din poliție, după un scandal care l-a făcut celebru în întreaga țară, Aurelian Vasea Șoric a deschis o acțiune surprinzătoare, prin care cere despăgubiri de la IGPR. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Neamț și urmează să se stabilească un prim termen de judecată după ce activitatea instanțelor va reveni la normal, odată cu încheierea stării de urgență.

Acțiunea lui Aurelian Vasea Șoric este surprinzătoare nu doar prin obiectul ei, ci și prin momentul ales pentru a o promova în instanță, la  aproape10 ani distanță de momentul destituirii sale din sistem. Teoretic, el ar putea fi despăgubit de IGPR doar dacă a suferit un prejudiciu material sau moral ”din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul”, așa cum stabilește Codul Muncii. Instanța urmează să stabilească dacă acțiunea este întemeiată și dacă momentul formulării este legal.

Aurelian Vasea Șoric nu este la primul război în instanță. El a dat în judecată Ministerul de Interne imediat după ce-a fost dat afară din sistem, însă nu a avut câștig de cauză și nu a fost reprimit în poliție. A uzat de toate căile de atac posibile, inclusiv de revizuire, însă nu a obținut nicio hotărâre favorabilă. A reușit, în schimb, să-și păstreze averea intactă. Agenția Națională de Integritate stabilise că nu poate justifica peste 365.000 de lei, însă după 7 ani de procese, fostul șef al Poliției Neamț a avut câștig de cauză. 

Dincolo de toate bătăliile din instanță și de încercările sale repetate și eșuate de a ajunge avocat, Aurelian Vasea Șoric a răms în memoria publică prin acea nelămurire exprimată în ultima sa conferință de presă: ”De ce este atât de interlop Mararu? De ce, pentru că dădea bani la oameni, că lua camătă? Câţi nu dau bani? Sunt procurori care dau bani cu camătă. Şi vă dau un exemplu: procurorul militar, fostul şef al Parchetului de la Iaşi, Bădiţa Alexa, Dumnezeu să-l ierte… Şi care e problema? De asta e interlop, că dădea bani cu camătă?”
Oare acum, după 10 ani de la momentul respectiv, după ce-a asistat din postura de simplu cetățean la condamnarea fraților Mararu care au tocmit un criminal plătit și l-au pus să-l împuște pe Mironescu, o fi înțeles Vasea Șoric de ce unii sunt, totuși, interlopi?

C.M.

2 comments

 • Nanu

  aprilie 7, 2020 at 12:26 pm

  Am ajuns de rasul curului in Romania , hotul reclama pagubasul !

  Răspuns

 • Brustureanu

  aprilie 14, 2020 at 7:39 pm

  Saracul nu mai are uger de muls a rămas fără tata și mai dorește niscai bănuți din bugetul public , are tupeu nu gluma!!!

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *