Neamț: Alte patru cabinete deschise pentru urgențe stomatologice gratuite

Până de curând, singurul cabinet stomatologic unde se puteau prezenta nemțenii care aveau dureri, infecții era cel de la UPU Piatra Neamț.

Recent s-au deschis încă 4 cabinete stomatologice pentru rezolvarea urgențelor. În municipiul Piatra Neamț este dr. Daniel Chimina, în comuna Săvinești este dr. Stela Blaga, iar în municipiul Roman sunt medicii dr. Silviu Antoniu Ștefănescu și dr. Ciprian Mihalache într-un cabinet și dr. Ioana Mirăuță în alt cabinet. Alături de acești medici lucrează pro-bono dr. Cristina Marina Cioloca, dr. Victor Cuțuhan, dr. Răzvan Grădinaru, în Piatra Neamț și dr. Camelia Simionescu în Roman. Acești medici asigură gratuit doar intervențiile stomatologice de urgență. Medicii stomatologi au fost nevoiți să își închidă cabinetele, potrivit Ordonanței militare 2 din 21 martie 2020. Condițiile de acordare a asistenței medicale de specialitate sunt extrem de stricte: „Suntem al doilea județ din Moldova, după Iași, care deschidem cabinete pentru intervenții de urgență. Cel mai dificil au fost de procurat echipamentele complete de protecție, nebulizatoarele, absolut obligatorii. Acești colegi au reușit să se organizeze și să-și asigure în cabinete toate cele necesare respectării condițiilor de protecție și prevenire a răspândirii acestui nou virus. Am tot respectul pentru ei și sper că și alți colegi le vor urma exemplul. Toți s-au conformat celor trei criterii care permit reluarea activității medicale de urgență, conform adresei 1014/03.04.2020: au depus declarația pe proprie răspundere că sunt îndeplinite toate normele de prevenire și protecție împotriva răspândirii infecției COVID 19, sunt înscriși în registrul special de evidență al Colegiului Teritorial al Medicilor Stomatologi și au primit avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț”, a declarat dr. Gheorghe Cotaie, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Neamț.

Acești medici acordă gratuit asistență medicală doar pentru afecțiunile urgente. Problema plății acestor servicii medicale încă nu este rezolvată: „Rămâne de găsit o soluție pentru plata acestor servicii medicale, întrucât după instituirea stării de urgență și închiderea cabinetelor stomatologice și contractele în derulare cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț au fost suspendate. De la nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi din România se poartă discuții la nivel central pentru reglementarea acestei situații”, a mai precizat dr. Gheorghe Cotaie. Medicii stomatologi și tehnicienii dentari au trebuit să intre în șomaj tehnic după instituirea stării de urgență, activitatea medicală fiind considerată de risc în contextul epidemiologic.

(C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.