Nemțenii au început să conteste amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

Previzibil, după valul de amenzi aplicate nemțenilor pentru încălcare ordonanțelor militare, au început să apară contestațiile pe portalul instanțelor de judecată. Cele mai multe sunt, deocamdată, înregistrate pe rolul Judecătoriei Piatra-Neamț, dar au formulat contestații și cetățeni arondați judecătoriilor din Roman, Târgu Neamț și Bicaz.

Majoritatea procesele verbale contestate sunt pentru sancțiuni aplicate pentru încălcare Ordonanței Militare nr. 3 din 24 martie 2020, ordonanța care stabilește că doar cu declarație pe propria răspundere sau declarație de la angajator cetățenii pot circula în afara locuinței.

Discuții despre ”generozitatea” cu care s-au acordat amenzile au fost nenumărate în spațiul public. În județul Neamț nu au fost semnalate cazuri de abuz, ci dimpotrivă situații cum a fost petrecerea țiganilor din Văleni, care meritau sancționate. Într-o singură zi, pe 23 aprilie, în tot județul au fost aplicate 176 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 431.000 de lei. Toate aceste amenzi sunt executorii și pe durata stării de urgență.

Potrivit art. 39 din OG 2/2001 privind regimul contravenţiilor, termenul de executare de bună voie a amenzii este de 30 de zile, care curge:

– din ziua primirii procesului-verbal de contravenţie, dacă persoana amendată nu-l contestă (nu face plângere la instanţă împotriva lui);

– din ziua în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a respins plângerea formulată de cel amendat.

Dacă amenda nu este executată de bună voie în termenul de 30 de zile, statul va proceda la executarea silită a amenzii (poprire, „blocare cont” etc.), ocazie cu care, pe lângă amendă vor trebui plătite şi cheltuielile pe care le implică executarea silită.

Cine achită în 15 zile jumătate din amenda aplicată de poliţist, nu mai trebuie să achite ulterior o altă sumă. De exemplu, dacă persoana va contesta amenda la instanţă şi va pierde procesul, nu va trebui să plătescă ulterior vreun rest de amendă. Iar în cazul în care va câştiga procesul, i se va restitui suma pe care a achitat-o.

În cazul persoanelor sancționate care nu au venituri, amenda se transformă în zile de muncă în folosul comunității, prin decizia instanței.

C.M.

3 comments

 • Alex

  aprilie 28, 2020 at 2:10 pm

  Stai in casa.Iesi la magazin.Oameni multi iesiti.Nimeni cu masuri de protectie.Megi in casa.La stiri-alte cazuri aparute.Lumea…Doamne ce ne faci…Wei da sunteti sterili la creer?

  Răspuns

 • Corect

  mai 3, 2020 at 4:47 pm

  Cei amendaţi pe nedrept,vor mai striga oare : Hai Romania ??

  Răspuns

 • Privitor

  mai 3, 2020 at 4:51 pm

  În aceste zile s-a văzut clar că cel mai mare dușman al românului este românul !

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *