Soluție de avarie? Pacienți externați la Piatra Neamț din spital în baza unui ordin retras în aceeași zi

Mai mulți pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost externați ieri, 15 aprilie, în baza Ordinului 622 al ministrului Sănătății. Ordinul stabilea carantina la domiciliu pentru pacienți pozitivi și fără simptome, cu supravegherea zilnică prin medicul de familie pe durata celor 14 zile. Era un ordin așteptat, fiindcă spitalele au început să fie aglomerate și mulți pacienți fără simptome erau ținuți în continuare internați și fiindcă rezultatele negative întârziau.

Conducerea spitalului județean din Piatra Neamț a luat decizia și a externat pacienții, însă Ordinul 622 a fost retras din Monitorul Oficial. Situația este una delicată: „Am externat pacienții conform ordinului 622, care peste noapte a fost retras. L-am anunțat pe ministrul Sănătății și s-a stabilit ca pacienții să stea în carantină acasă, monitorizați de medicii de familie și de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Nu-i mai reinternăm. Vor fi testați. Sunt pacienți care erau internați de foarte mult timp, pacienți care nu mai aveau simptome de mult timp”, a declarat dr. Daniela Marcoci, managerul interimar al SJU Piatra Neamț.

Cum nici protocolul național de internare-externare nu a fost modificat, la spitalul județean dedicat pacienților infectați cu noul virus s-a luat decizia ca testarea suspecților să se facă după internare. Dr. Daniela Marcoci afirmă că decizia asigură un triaj mai bun: „Sunt mulți pacienți care se prezintă la UPU și spun că îi doare în gât – au simptome și protocolul spune că trebuie testați. Când vine rezultatul pozitiv, omul nu mai vrea să fie internat. S-a luat decizia în Comitetul director ca testarea pentru COVID să se facă după ce pacientul, care a fost consultat de infecționist, este internat”.

Până ieri, erauconfirmați pozitiv 326 de nemțeni și singurul spital desemnat suport era Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

(C.I.)

One comment

  • Gramatica lui pește

    aprilie 17, 2020 at 8:57 am

    Artificiu pentru a externa cadrele medicale…

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *