Până astăzi, 1 mai, după primele trei zile de când funcționează aparatul de diagnosticare real-time PCR, o parte din bolnavii internați la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au primit rezultatul mult așteptat.
Este vorba de 51 de pacienți care au fost declarați vindecați. Între aceștia sunt și 22 din cei 27 pacienți externați în baza ordinului ministrului Sănătății 622 retras în aceeași zi în care a fost emis. Trimiterea lor acasă, după mai bine de o lună de spitalizare, câtă vreme acei oameni nu mai aveau simptome, dar nici nu erau suficient imunizați, punea problema unui risc: „S-au prelucrat 73 de probe și avem rezultatele: sunt 51 de pacienți vindecați, adică au avut două rezultate negative în decurs de 24 de ore. Între aceștia, sunt și pacienți dintre cei pe care i-am externat, deși erau pozitivi, dar asimptomatici. Mi-am asumat! Mai am acum, din 27 de pacienți externați atunci, doar 5 care nu s-au negativat și pe care eu îi monitorizez, personal. Exista riscul să fie contagioși, fiindcă aveau și 4 teste, dar tot pozitive, ceea ce însemna că anticorpii lor nu erau în cantitate suficientă cât să protejeze. Avem, până acum, 138 de pacienți vindecați, în total”, explică dr. Daniela Marcoci, managerul spitalului.
Prelucrarea probelor la Piatra Neamț are marele avantaj că, cel puțin în primă fază, clarifică situația suspecților și a pacienților asimptomatici: „Avem 20 de rezultate pozitive la pacienții suspecți, care erau ținuți în izolare și acum au fost transferați pentru tratament. Cele 20 de saloane au fost eliberate, în mare parte, țineam blocate zeci de paturi, fiindcă un suspect trebuie ținut singur în salon de 5-6 paturi. Mai sunt două rezultate neconcludente, se va repeta testarea. Important este că am avut în aceste trei zile aproape, testele au început marți la amiază, rezultate pe baza cărora ne-am putut organiza și o serie dintre pacienți au început tratamentul, o serie s-au negativat. Ne-am degrevat parte din spațiul ocupat de pacienții suspecți, i-am mai liniștit pe pacienții asimptomatici, care erau nemulțumiți când cazam alți pacienți în salon. Se știe care este structura spitalului, astea sunt posibilitățile, situația se schimbă zilnic, în funcție de câți pacienți suspecți și pozitivi avem”, declară medicul epidemiolog.
Capacitatea aparatului PCR de la Piatra Neamț este dată de posibilitatea extractorului și a plăcii de detecție: „Sunt 16 poziții în extractorul automat și 96 de poziții în placa de detecție. Diagnosticarea se face în doi timpi: extracția materialului, durează circa 5 ore și detecția virusului. Ca să prelucrez mai multe teste într-o zi, trebuie să adun mai multe probe”, după cum a precizat managerul SJU Piatra-Neamț.
(C.I.)