Intervențiile și tratamentul au costat 100.000 de lei, iar decesul a fost anunțat, sec, prin SMS
”A plătit sume enorme doar să fie operată în sistemul privat considerând că sistemul de stat, unde totul ar fi fost gratis, e prea riscant. A fost batjocorită efectiv nefiindu-i schimbați pamperșii la timp. Erau asistente care nu răspundeau la solicitările ei pe motiv că e prea grasă (100 kg). A fost umilită și pedepsită pentru că a transmis familiei situația reală în care se afla, iar familiei i-a fost aproape imposibil să intervină, din cauza carantinei”.
Este un fragment din declarația unui om, a cărui nașă, dr. Adriana Filimon a murit într-un spital privat din Capitală, după o intervenție care i s-a recomandat, dar care nu avea caracter de urgență. Felul în care a fost tratat un medic devenit pacient, care avea se sfârșească din cauza unei infecții cu o bacterie – rămâne de văzut dacă luată din spital -, relevă, încă o dată, punctele negre ale unui sistem care ar trebui să producă stare de sănătate, și nu morți.
”La nici 24 ore după deces, vine și o notificare de 47.000 lei pentru costurile celei de a doua internări”
Așadar, după un infarct suferit în 2019 și un stent montat la Iași, dr. stomatolog Adriana Filimon cere părerea verișorului ei, dr. Theodor Cebotaru, de la Spitalul Monza din București și i se recomandă un by-pass, printr-o tehnică minim invazivă, cu un robot, tehnică în care medicul este recunoscut, de altfel. Doar că, după cum susține finul doctoriței Filimon, lucrurile s-au derulat altfel: ”Doctorul respectiv, fiind și vărul pacientei, nu i-a spus nimic despre faptul că este supraponderală. În ziua operației nu s-a mai putut cu robotul, ci cu flexul, că e prea grasă de parcă la control era model. Plata se făcuse în avans: peste 30.000 de lei operația și alti 10-15.000 stentul. După aproximativ 7-10 zile este externată cu toate ca starea ei nu era bună, rămâne în Bucuresti, situatia se înrăutațește de la o oră la alta. Este sunat vărul ei, medicul curant, șef de secție chirurgie cardiacă, incredibil, dar acesta nu răspunde trei zile. În a treia zi se reușește să se ia legatura cu soția doctorului Theodor Cebotaru, i se transmite că tensiunea este deja 70/30 și, în sfârșit, ajunge să fie reinternată. Din acest moment începe calvarul: stare proastă, sunt făcute alte intervenții chirurgicale, vine diagnosticul șocant: infecție cu Morganella morganii, adică INFECȚIE INTRASPITALICEASCĂ LA MONZA. Familia este anunțată că totul este ok. ”Evoluția este bună” – era tot ce auzea familia de la doctorii din Monza. Cebotaru parcă intrase în mormânt, după operație nu a mai răspuns la telefon familiei. Se reușește să se ia legătura cu pacienta după 3-4 zile, când doctorii spuneau că e bine, ea transmitea că se simte rău, că nu poate respira, că regretă că a venit la Monza. Toate încercările familiei de a transmite echipei medicale problemele ridicate de pacientă au primit invariabil același răspuns: starea este tot mai bună, dar pacienta este depresivă și nu colaborează. Ultima săptămână a fost un calvar pentru toți. Adriana Filimon nu a mai putut comunica din cauza înrăutățirii stării, echipa medicală a refuzat colaborarea cu o clinică din Grecia cu un procent de 94% pacienți salvați. Au urmat trei zile la terapie intensivă în comă și un SMS sec, pe data de 23.04, prin care se anunță decesul. Pe 24.04, la nici 24 ore după deces, vine și o notificare de 47.000 lei pentru costurile celei de a doua internări. Nu contează durerea sau că familia a solicitat autopsie. Banii sunt cei mai importanți – 100.000 lei totalul unei morți neanunțate. Suspiciunea de infecție nozocomială la Monza este respinsă pe loc. Posibilitatea infectării cu Morganella morganii de către echipa doctorului Cebotaru respinsă și ea. Mortul vinovat, infectat și bun de plată”.
Abia astăzi, 30 aprilie, după toate complicațiile generate de un caz devenit deja medico-legal, pentru că familia a depus plângere pentru ucidere din culpă și a cerut prelevarea de probe din toate organele, precum și ridicarea documentelor de la Spitalul Monza, corpul neînsuflețit a fost autopsiat și ridicat de la morgă. După intervenția de by-pass, doctoriței Adriana Filimon i s-a mai făcut o intervenție chirurgicală, pe coapsă, la un abces, apărut din cauza infecției. Acea infecției despre care, constant, familia a fost asigurată că se poate rezolva cu un antibiotic.
În plângerea penală formulată de soțul Adrianei Filimon se solicită anchetatorilor dispunerea unei expertize medico-legale, care să stabilească dacă exista posibilitatea ca infecția cu bacteria Morganella morganii să se fi produs în afara spitalului, care a fost tratamentul administrat pentru combaterea bacteriei și ”să se examineze corectitudinea montării și manevrelor efectuate asupra sondei urinare, dacă există o perforație în acea zonă, dacă există posibilitatea ca infecția să fi intrat în organism prin această zonă”, în paralel cu posibilitatea ca pacienta să se fi infectat prin plaga operației de by-pass.
”Știu de la soția mea că după ce au operat-o a doua oară, în salon au venit niște persoane și au dezinfectat”
Dincolo de ancheta, care se anunță de durată, mai ales că nu s-a încheiat starea de urgență, rămâne (și) latura frustă a tristului eveniment și un mare semn de întrebare asupra comportamentului uman.
”În toată această perioadă, cadrele medicale au refuzat să colaboreze cu noi, nu au răspuns la telefon, nu se ținea legătura în niciun fel cu familia”, a scris soțul îndoliat în plângerea penală. ”Soția mea se plângea constant de tratamentul din spital, de comportamentul asistentelor, de faptul că nu i se schimba sonda la timp, nu i se dădea apă și era nevoită să sune la fiul nostru, care telefona la spital pentru a ruga ca mama lui să primească îngrijirile necesare, asta în condițiile în care costurile intervenției fuseseră achitate cu o sumă destul de mare. Asistentele aveau un comportament extrem de brutal, foloseau un ton ridicat și nu se ocupau de necesitățile bolnavei, acuzând-o pe aceasta că vrea prea multe. Știu de la soția mea că după ce au operat-o a doua oară, în salon au venit niște persoane și au dezinfectat atât salonul în care se afla internată atunci, cât și salonul în care a fost internată inițial, după operația de by pass, probabil pentru a se asigura că infecția nozocomială care a afectat-o pe soția mea nu se va repeta și la alți pacienți. Cât timp soția mea a fost internată la ATI în Spitalul Monza, am solicitat telefonic medicului șef ATI să ia legătura cu un medic din Grecia, cu care vorbisem, specializat în tratamente specifice pentru bacteria cu care era infectată aceasta, pentru a cere o opinie medicală, punându-i la dispoziție contactele acestuia, având în vedere că tratamentele acestuia au o rată de vindecare de 94%. Medicul a refuzat.
Pe 23 aprilie 2020 noaptea, în jurul orelor 11, mi s-a comunicat printr-un mesaj că soția mea a decedat, am primit cauza decesului – sepsis provocat de o infecție cu o bacterie. Ulterior am primit nota de plată, în sumă de 47.000 de lei pentru această a doua internare de pe 24 martie”.
Conform opiniei medicilor de specialitate, sepsisul este un sindrom clinic cauzat de un răspuns inflamator exagerat al organismului-gazdă la infecție, ca urmare a unei activări necontrolate a sistemului imunitar. Rezultă că infecția a doborât organismul Adrianei Filimon și nu intervenția de by-pass, de altfel reușită, dacă nu cumva infectarea s-a produs atunci.
Iar apropo de comportamentul uman, am adresat Spitalului Monza câteva întrebări vizavi de ceea ce a devenit acum ”un caz medico-legal”. Au trecut 5 zile, timp în care a fost depusă plângerea penală, cu o completare ulterioară, s-a făcut și necropsia, urmând să se stabilească pe baza analizelor probelor recoltate din organe cauza exactă a decesului, dar nimeni de la Spitalul Monza nu a răspuns acelor întrebări. În schimb, după cum a declarat același fin al dr. Adriana Filimon, soțul îndurerat a fost sunat și avertizat, ca să nu spunem amenințat, că nu are dreptul să păteze imaginea spitalului. Probabil are doar ”dreptul” să-și îngroape soția..
Cristina MIRCEA
2 comentarii
buna ziua, redactia ma.poate contacta in legatura cu acest caz al.doamnei operata la monza ? in mare parte aceeasi situatie si la.mine, acelasi spital doar cu alt medic si alta operatie.
Un numar de telefon, vă rugam