Mărturii incredibile din Compartimentul Primiri Urgențe la Târgu Neamț: surplus de medicamente și lipsă substanțe speciale

Schimbarea de șef de spital și criza generată de noul coronavirus par să fi fost factori generatori ai unei situații explozive la Spitalul Orășenesc ”Sf. Dimitrie” din Târgu Neamț. Totul a pornit de la neînțelegerile dintre actualul manager, dr. Alexandru Pătrașcu și asistenta șefă a Compartimentului pentru Primiri Urgențe de la Spital. Un control, materializat cu un inventar care încă nu este semnat de asistenta șefă, a făcut să se vorbească despre lucruri aparent de neconceput. Iar dacă declarațiile pe care le-am obținut de la persoane care lucrează în spital sunt confirmate de rezultatele controlului, avem de-a face, fără discuție, cu aspecte penale grave.

Declarație sub protecția anonimatului: ”„La Urgenţe se petrec lucruri grave de ani buni. Nimeni nu a avut curajul să iasă şi să spună, pentru că risca să fie dat afară. De şpăgi cred că ştie toată lumea, e la ordinea zilei. Însă ce e grav e faptul că s-au vândut medicamente din magazia de la Urgenţe, ani de zile la rând. Se vindeau în exterior, probabil către unele farmacii din oraş. Asistenta şefă se ocupa de asta. Uneori le scotea din clădire direct pe geam. Plus că lipsesc medicamente ce au în componenţă stupefiante. Acestea erau folosite de o altă asistentă. O dată i-a fost rău din cauza stupefiantelor pe care le-a luat în acea zi, când era de tură şi a leşinat. Au mutat-o disciplinar la o altă secţie. Asta se întâmpla pe timpul fostei conduceri. Cu câteva zile înainte să se facă inventarul, fosta asistentă şefă, parcă era sâmbătă, a venit şi a încărcat cu maşina cutii de medicamente şi le-a scos din spital. De aceea la inventar s-a găsit în plus (doar) medicamente de 160 de milioane de lei vechi. Că dacă nu apuca să vină sâmbătă să mai încarce o tură de medicamente i-ar fi găsit în plus pe stoc în valoare de 300 de milioane de lei vechi. Cam atât se volatilizează pe lună din magazia de medicamente de la Urgenţe. Evident că din banii ăștia se mai împărțeau și la alții, ca să le închidă gura”.

Dacă doar 20% din cele relatate sunt reale, înseamnă că avem de-a face cu rețea în toată regula, cu ramificații surprinzătoare. Pentru că medicamentele ca să fie scose din magazie trebuiau să fie trecute în fișele unor bolnavi și cantitatea, dacă sumele sunt reale, poate speria pe oricine. ”Dezvăluirile” continuă cu alte aspecte foarte grave. Se face trimitere inclusiv la măsluirea unor documente care ar permite realizarea de venituri substanțiale de un medic fără ca serviciile să fie prestate. „Se măsluiește  graficul de ture gărzi  în weekend şi nu numai, acel medic nefiind de fapt prezent la serviciu. Ba mai mult, el când apare că e la program la noi în spital, este de fapt la un alt spital sau cabinet privat și lucrează. Se întâmplă multe. Aici toți se acoperă unii pe alții. E mai rău ca într-un viespar. Aici trebuie să tai în carne vie ca să faci ordine”.

Chestionat În legătură cu situația de la CPU, dr. Alexandru Pătrașcu actualul manager al spitalului a ținut să precizeze: „Având în vedere situaţia particulară apărută la compartimentul CPU s-a luat decizia normală de a începe o anchetă internă şi inventarierea gestiunii CPU-ului. Asta fără prejudecăți, tocmai pentru pentru a lua o decizie corectă, în cunoștință de cauză şi de a demonta sau de a demonstra nişte nereguli în legătură cu acuzaţiile aduse la adresa asistentei şefe. Acum așteptăm ca doamna asistentă să se prezinte la serviciu pentru ai prezenta rezultatele inventarierii, deoarece în prezent este în concediu medical. Au fost respectate toate procedurile, iar în urma controlului s-a constatat lipsa unor substanţe cu statut special şi că are un surplus important de medicamente de uz curent”.

Declarația managerului pare să confirme, cel puțin parțial, situația delicată de la Centrul de Primiri Urgențe de la spitalul de la Târgu Neamț.

C.T STURZU

 

 

reclama psd

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.