Opinie: ”Doamne ferește să te pupe Cataramă … !”

pietricica turism

Sunt oameni care nu ratează niciun prilej ca să cerșească un pic de imagine în plus. Sau să devină penibili iremediabil. Este cazul lui Viorel Cataramă, un obscur personaj politic, care a prins din zbor o oportunitate: pandemia! Și a ieșit la atac! S-a dus să se pupe cu niște infectați cu coronavirus, apoi a ieșit cu declarații. Că virusul nu-l atinge, că umanitatea este parte a unei farse apocaliptice etc. O fi, orice e posibil în ”post-istorie”, dar nu de la Cataramă, specialist în nimic, așteptăm vestea. Și nici soluția.

De cînd se tot fîțîie pe la televizor Viorel Cataramă, de vreo trei decenii bune încoace, l-am văzut ca pe un castravete politic, adică o apoasă alcătuire fără pic de ”calorie morală”. Nu l-am bănuit nici de inteligență, ci doar de șmecherie; pentru că șmecheria este o chestiune instinctuală cum au cîinii care simt osul și zgîrciurile în preajmă.

Există criminali care fac treaba cu mîna lor, dar există și indivizi care favorizează crima. E cazul acestui personaj ieșit din ”laboratoarele externelor”. Adică ieși tu, băiat cu milioane de euro sub fund și încerci să explici la televizor, să audă și băbuța din fundul satului, că nu există niciun pericol cu infectarea aceasta, că ”niște răi” vor să ne țină în casă degeaba! Te erijezi în … Dumnezeu. Dai liber, cu autoritatea ta de ”castravete”, la anarhie. Omul te crede, că te-a mai văzut la televizor și se expune. Dacă se infectează, tu nu ai nicio vină. Că era matur, vaccinat, cine l-a pus să te creadă, nu e așa !? De ce nu a schimbat canalul TV cînd te-a văzut?

Sunt o mulțime de ”apostoli ai scenaritei” în România, se afișează cu aplomb în spațiul public, demolează orice plan de apărare, avînd ei ”niște informații de undeva” că ”un guvern mondial” le-a pus/ ne-a pus gînd rău. ”Specialiștii” care sunt aduși, cu această ocazie, în discuție și care emană teorii devastatoare sunt, în general, din galeria și categoria … necunoscuților. Nu îi găsești pe internet decît cu mesaje discutabile. Zădărnicirea eforturilor publice pentru ținerea la distanță a virusului COVID 19 (ipotetic sau nu! pînă la proba contrarie el există și își face treaba!) ar trebui să aibă un decont mult mai ferm și la noi, așa cum se întîmplă în Germania, în Anglia, în Cehia etc. Mă joc cu viața mea, dar nu am voie să mă joc cu viața altora. Ce se întîmplă dacă vreun ”telespectator” ia de bună declarația lui Cataramă, se expune, se îmbolnăvește și moare? Cine e vinovatul? Cine e criminalul? Virusul sau …?

Dacă pandemia ar fi o treabă românească și ni s-ar spune că se manifestă doar în spațiul nostru intens mioritic, aș fi primul care ar pune la îndoială orice se spune și orice se face în aceste vremuri, legat de subiect. Dar cum e vorba de o chestiune care privește omenirea în integralitate, avem suficiente motive să ciulim urechile la tot ceea ce se spune despre riscul la care ne expunem în această perioadă. Nu au inventat românii ”statul acasă, în casă”, nu au inventat românii ”starea de urgență”, nu au inventat românii ”distanțarea medicală/ socială”, nu au inventat românii ”declarația pe propria răspundere” și nici amenzile pentru încălcarea regulilor …! Sunt reguli care se regăsesc și la francezi, la nemți, la australieni, la spanioli, la indieni sau la americani. E simplu de verificat.

Dacă suntem proști, măcar nu ne e rușine că alții ar fi mai deștepți în această perioadă. Dacă suntem parte din prostia mondială, măcar suntem într-o companie ”selectă”.

Adrian Alui Gheorghe

Piatra Neamț, 14 mai, 2020

 

2 COMENTARII

  1. Pai de unde știe Catarama că oamenii aia erau pozivi ?Daca ar fi fost confirmați cu covid erau în spital,daca erau contacti ai unor persoane diagnosticate erau în izolare.Prin urmare a îmbrățișat niste oameni sănătoși.Daca ne va flutura un rezultat negativ,ca sa și susțină inepțiile, trebuie sa ne prezinte și rezultatele testelor efectuate acelor oameni .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.