Patriarhia a publicat “Îndrumări bisericeşti pentru starea de alertă” * Chestiunea Împărtăşaniei a fost amânată după 1 iunie

pietricica turism

Patriarhia Română a publicat joi, 14 mai, un set de “Îndrumări bisericeşti pentru starea de alertă”. Acestea au fost stabilite “în urma consultării cu Guvernul României” şi privesc “accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea acestora la sfintele slujbe”.

“Măsurile prezente au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă”, se precizează în documentul Patriarhiei Române.

Singurul subiect la care autorităţile bisericeşti nu fac rabat este cel al Împărtăşaniei, găsirea unei soluţii fiind amânată după data de 1 iunie: “Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”. Documentul Patriarhiei Române integral (pdf):

patriarhia reguli stare alerta
(M. CONSTANTINESCU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.