Între profesioniștii care au fost incluși recent în categoriile care primesc bonusul compensatoriu de 2.250 lei net fiindcă au fost implicați în asistența persoanelor contaminate cu coronavirus sunt și cadrele medicale școlare. În județul Neamț, după decretarea stării de urgență, pe 15 martie, medicii și asistenții școlari au fost detașați la Direcția de Sănătate Publică Neamț. Aceștia au acordat sprijin și s-au ocupat de triajul epidemiologic și acordarea avizelor pentru persoanele care au fost carantinate, de monitorizarea telefonică zilnică a celor aflați în carantină și în izolare. Personalul DSP-ului a fost sprijinit atât la introducerea datelor în sistemul informatic, asigurarea permanenței în starea specială de urgență, cât și în anchetele epidemiologice obligatorii la fiecare persoană confirmată covid și contacți.
Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț a declarat că există o solicitare pentru acordarea recompensei de 2.500 lei lunar, pe perioada stării de urgență: „Pe adresa instituție s-a primit o cerere prin care medicii și asistenții de medicină școlară să primească acest stimulent de risc în contextul COVID-19, din perioada stării de urgență. Noi am avut astfel de personal detașat în instituție, vom analiza cine se încadrează și cine nu. Eu cred că sunt 4-5 persoane care vor îndeplini condițiile de acordare. Există, într-adevăr, o reglementare recent adoptată de Parlament și în momentul când legea va apărea în Monitorul Oficial vom analiza”.
O asistentă medicală școlară care a lucrat la DSP Neamț și la ISU Neamț, contaminată cu coronavirus, a decedat pe 23 aprilie. A fost al 28-lea deces înregistrat în județul Neamț, dintre persoanele confirmate infectate și al 681-lea raportat de autoritățile sanitare la nivel național . Peste 30 de medici și asistenți medicali doar din municipiul Piatra Neamț au lucrat la DSP Neamț în perioada stării de urgență.
(C.I.)