Văzută din afară, gestionarea focarului de COVID-19 de la Păstrăveni a fost una de succes, pentru că virusul nu a avut o răspândire comunitară, care să impună carantinarea localității – nimeni din comună, în afara angajaților unității, nu s-a infectat. Văzute dinăuntru, lucrurile nu par să fi fost gestionate cu suficientă responsabilitate, angajații – unii dintre ei indicați ca martori într-o plângere depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț -, arătând acuzator spre doctorul care a fost testat pozitiv, pe care-l consideră vinovat de îmbolnăvirea angajaților și a beneficiarilor. Ce vor decide procurorii, care vor ancheta aspectele relatate în sesizare rămâne de văzut, cert este că angajații cred că le-a fost lezat dreptul la sănătate și la viață.
”Am fost băgați în focar cu mâinile goale”
”La circa şase zile după prima tură de serviciu de 14 zile, s-a aflat că sunt salariați suspecți de infecția cu coronavirus, ca urmare a infectării unui beneficiar al centrului, care a fost spitalizat pentru ciroză hepatică și alte afecțiuni, iar la data de 20.04.2020 a decedat, fără să se fi luat vreo măsură de protecție privind posibila infecție cu coronavirus a persoanelor care au intrat în contact cu acesta”, se arată în plângerea adresată Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț. ”De asemenea, în prima tură de 14 zile de serviciu a fost prezent în unitate și doctorul Mahu Bogdan, care conform spuselor celor care m-au informat, ar fi suferit circa 4-5 zile de o răceală pentru care a urmat un tratament, iar după plecarea de la serviciu, urmare a unui test privind infecția cu COVID-19, a fost depistat pozitiv; aspecte în urma cărora, s-a dispus efectuarea testării salariaților care au fost prezenți la serviciu în primele 14 zile,și a beneficiarilor din unitate, astfel că au fost depistati 67 de salariați pozitivi-asimptomatici și 80 de beneficiari, identic-pozitivi de COVID-19 și asimptomatici, drept pentru care s-a luat măsura internării imediate în spital, a 45 de salariați la Spitalul Bisericani și a 12 salariati la Spitalul Județean Piatra-Neamț, însă nu a fost internat niciun beneficiar de servicii sociale din centrul Păstrăveni. Menționez că în următoarele zile s-a continuat testarea celorlalți salariați și beneficiari ai centrului și au mai fost depistați pozitiv încă 38 de salariați și 40 de beneficiari, dar conducerea unității C.R.R.P.H. împreună cu conducerea DSP Neamț, a luat măsura ca aceștia să fie reținuți la serviciu pe perioadă nedeterminată și nu a mai fost nimeni internat în spital, contrar prevederilor legale în vigoare”.
Ca text al unei plângeri și dincolo de cifre, nimic nu pare impresionant în contextul național al pandemiei. Însă, la Păstrăveni, dat fiind specificul locului, dramele s-au consumat în alt mod. Desigur, ancheta epidemiologică va stabili cândva cine a fost ”pacientul numărul 1” care a împrăștiat infecția prin toate pavilioanele sau casele, cum spun angajații, dar înainte de a se fi încheiat această anchetă, angajații au propriile ipoteze. Și propriile nemulțumiri. Vom reproduce fragmente din ele, păstrând nedezvăluită identitatea oamenilor, care consideră că și-ar periclita locul de muncă, dar au consimțit să fie citați ca martori la audieri.
”Când am fost chemați pe data de 24 aprilie la serviciu, tura a doua, prima fusese cu 14 zile înainte, nu am fost testați la intrare, cum ar fi fost corect. Nu ni s-au dat mănuși, nu ni s-au dat măști, nu ni s-a dat nimic. Am fost băgați în focar cu mâinile goale. În clădirea în care lucrez eu sunt cam 80 de oameni, unul lângă altul, adică distanța socială n-a fost respectată din prima fază. Lucram câte 12 ore. Să stea 14 zile, câte 12 ore, 80 de oameni într-o clădire mică, nu se poate evita contactul. Apoi legea prevede că orice om, fie că este din personal, fie că este din beneficiari, dacă este pozitiv, să fie dus la spital. Ne-au pus, cu forța, să mai muncim încă două săptămâni. Asta mi se pare cea mai mare ilegalitate. În centru sunt tineri cu dizabilități neuropsihice, locomotorii, sunt urlete și țipete în continuu, nu e așa de ușor să lucrezi cu ei”.
Felul în care angajații s-au luptat cu propria boală și cu îndatoririle de serviciu, ne-a fost relatat de un alt salariat al centrului: ”Am avut transpirații foarte mari, noaptea, la două ore trebuia să schimb pijamaua, aproape o storceam. Am avut dureri în gât, mai ales în partea stângă, care m-au ținut vreo două săptămâni de nu mai puteam, nu mai rezistam, o usturime așa ca durerea de măsele. Și am avut dureri cumplite de oase. Dimineața aproape că nu puteam merge în picioare. Dar n-am avut tuse, temperatura a fost normală, mi-am luat termometrul de acasă și am verificat în fiecare zi. Reproșez conducerii că nu a luat măsurile necesare ca să nu ne infectăm cu toții. Suntem 130-140 care ne-am îmbolnăvit. Și era atât de simplu. Dl. dr. a venit cu boala, de la cabinetul lui din Piatra-Neamț, tușea de nu mai putea, și a stat două săptămâni în centru, și s-a plimbat pe la toate casele, și a dat boala de la deal la vale. La 3 zile a murit un beneficiar, după aia a mai fost o fată la casa 5 și au trimis-o la spital, a fost depistată cu coronavirus, iar după ce a decedat fata, care avea 35 de ani, a apărut panica. Toate femeile plângeau, urlau, nici nu vreau să-mi aduc aminte. Dar faptul că n-am fost echipați, faptul că n-am fost testați, faptul că ne-au băgat într-o clădire 80 de oameni, unul lângă altul, faptul că în toată perioada asta nu ne-au ajutat măcar cuun psiholog care să spună «Oameni buni, hai să rezistăm că și noi facem cumva să vă salvăm!», faptul că au fost obligați oamenii care au ieșit pozitiv la test să mai lucreze încă 14 zile, mi se pare o atitudine criminală. De ce nu l-a împiedicat nimeni pe dr. Mahu să lucreze dacă tușea? O singură colegă l-a întrebat cum de a venit la treabă dacă e bolnav în halul ăla, iar el râdea așa, a zeflemea. Și el a râs și și-a bătut joc de tot centrul. El a fost internat în spital la Piatra și după 4 zile a ieșit negativ, iar eu ies pozitiv de o lună și ceva. Cum vă explicați? El era bolnav de mai demult și când a ajuns la spital deja boala era pe trecute și, după 5 zile, a venit înapoi la unitate ca s-o trateze pe doctorița Hanganu, că se îmbolnăvise și ea între timp. Ei se tratau unii pe alții, iar noi n-am mai avut medic după ce-a căzut și doamna doctor. Copiii au rămas de izbeliște și la fel și noi, nu ne-a întrebat nimeni cum ne simțim sau ne asculte la plămâni măcar. Ne lua temperatura și ne împușca câte un Decasept și un Paracetamol, să trăim 1.000 de ani”.
”Este o anchetă epidemiologică, nu o anchetă a poliției”
Angajații mai susțin că beneficiarii CRRPH Păstrăveni nu au primit niciun fel de tratament anti-COVID: ”Ei se imunizează la soare, îi scoate la soare și ăsta este tot tratamentul”.
De partea cealaltă, directoarea centrului, Nicoleta Bârnat, admite că angajații nu au fost testați la intrarea în turele de serviciu a câte 14 zile, dar au dat declarații pe propria răspundere. Inclusiv dr. Bogdan Mahu.
”La intrarea în centru, fiecare angajat a declarat pe propria răspundere că nu prezintă simptome, că nu a intrat în contact cu persoane infectate sau cu persoane care au venit din zone cu COVID. La intrarea în centru și pe parcursul șederii s-au efectuat termometrizări și controale atât pentru beneficiari, cât și pentru angajați. Nu au fost constatate la salariați niciun fel de simptome similare infecției cu coronavirus și nici nu au existat sesizări din partea salariaților, fie la conducerea centrului, fie la DSP sau 112 cu privire la aceste aspecte. Suspiciunea că medicul unității ar fi fost cel care a adus coronavirus în unitate va fi elucidată de către DSP care efectueazăo anchetă în acest sens”.
Nicoleta Bârnat mai susține că angajații care au fost depistați pozitiv au continuat să lucreze la solicitarea lor, alternativa fiind internarea în spital, pe care n-au agreat-o, dar nimeni nu i-a obligat să muncească bolnavi fiind: ”Nu a existat nicio dispoziție care să-i oblige să rămână în centru, așa cum nu a existat nicio cerere de plecare la spital. Pe parcursul celor două săptămâni salariariții pozitivi din centru au fost consultați medical, li s-au efectuat analize complexe și le-a fost prescris tratament cu consultarea medicilor infecționiști din spital, care au fost desemnați de către DSP să acorde sprijin și suport. Nu au fost solicitări pentru internare și nici cereri la cabinetul medical referitoare la alterarea stării de sănătate. Salariații depistați pozitiv au fost grupați într-o casă, fiind cazați în camere de câte 3 persoane. Salariații testați negativ au stat în clădiri separate, pentru a se evita contactul, stabilindu-se circuite clare aprobate de DSP. Beneficiarii testați pozitiv cât și cei testați negativ au fost grupați pe case separate”.
Dincolo de acuzațiile salariaților și de explicațiile conducerii, cel mai important aspect rămâne să se stabilească cine a dus virusul în unitate. Că dacă nu se întâmpla, nu mai erau bătăi de cap pentru nimeni. „Ancheta epidemiologică în centrul de la Păstrăveni nu este gata”, a declarat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț. ”Având în vedere amploarea focarului, cu peste 200 de persoane pozitive, este dificil. Din datele de până acum, acolo au fost surse multiple. O anchetă epidemiologică nu este ca o anchetă a poliției”.
Ca jurnaliști, vom juriza competiția dintre Parchet și DSP în căutarea pacientului zero.
Cristina MIRCEA