Luni, 8 iunie 2020, Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” din satul Doljești și-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie, a fost oficiată o slujbă de către preotul paroh Dan Rusu, care însă nu a mai avut amploarea din anii trecuți, din cauza pandemiei instalate de câteva luni.
Nu departe de acest obiectiv bisericesc, de o rară frumusețe, a avut loc, la data de 12 aprilie 1457, bătălia dintre Ștefan III (Ștefan cel Mare de mai târziu) și unchiul său Petru Aron, pentru tronul Moldovei. Lupta a fost câștigată de Ștefan, fiul voievodului Bogdan II, frate vitreg cu Petru Aron, ambii fii ai lui Alexandru cel Bun.
Biserica actuală a fost construită de ieromonahul Dionisie Hudici și hatmanul Vasile Roset, ctitoria fiind terminată în 1764, la data de 24 noiembrie. Ambii ctitori își au criptele în incinta bisericii.
Mănăstirea a fost înzestrată de ctitori și binefăcători cu foarte multe obiecte de cult și cărți bisericești.
Astfel, Dumitrache Hudici, numele de mirean al ctitorului, reușește să răscumpere părți din moșia Doljești, după care ridică o biserică din lemn, care avea hramul „Sfântul Nicolae”, pe locul unui schit mai vechi. După terminarea lucrărilor la biserica din lemn, începe să edifice actuala construcție, cu hramul „Sfânta Treime”, fiind sprijinit de hatmanul Vasile Roset. Lucrarea la mănăstire a început în anul 1759, așezământul de la Doljești devenind, în scurtă vreme, unul dintre cele mai bogate repere monahale din Moldova.
În anul 1802, în mănăstire viețuiau 64 de călugări, complexul monahal având mai multe corpuri de clădiri: chilii, casă de oaspeți, ospiciu de bătrâni și bolnavi.
Prin ordonanță domnească, mănăstirea a fost desființată la data de 16 august 1860, împreună cu alte 31 schituri din Moldova. De la această dată, așezământul a avut doar rang de biserică de mir. (M.N.).