Înconjurat de 4 instituții, un urs prins într-un laț s-a eliberat de unul singur, fără proceduri

pietricica turism

La fiecare ocazie care presupune aplicarea unor proceduri, ”bine stabilite” prin lege, România demostrează, dacă mai era nevoie, că nu reusește să gestioneze eficient o intervenție. Concret, la Bistricioara, comuna Ceahlău, s-a prins un urs într-un laț, iar un om care l-a auzit urlând și-a făcut datoria de cetățean și a sunat la 112.

La fața locului s-au dus polițiștii, apoi jandarmii montani, apoi doi medici veterinari și reprezentanți ai ocolului silvic privat care administrează fondul de vânătoare.

Conform unei proceduri absolut fabuloase, nimeni n-avea voie să intervină până ce nu ajungeau la fața locului reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu. ”Erau acolo prezenți doi medici, medicul de zonă și medicul concesionar, dar nu s-au apropiat , nu aveau voie până nu veneau toate organele abilitate. Așa este procedura, trebuia să vină și persoana autorizată cu arma tranchilizantă, dar am primit telefon că s-a eliberat ursul”, ne-a declarat dr. Constantin Lipan, directorul adjunct al DSVSA Neamț.

Rezumând, ursul a fost auzit de cineva care a sunat la 112, la ora 9 dimineața. Polițiștii din comună s-au dus primii la locul faptei și au constatat că ursul există, e prins într-un laț și se zbate într-o tufă. Apoi au anunțat jandarmii care, conform legii, au competența să intervină în astfel de situații, au și o armă pentru tranchilizare, dar nu au tranchilizant. Între timp s-au dus la fața locului și reprezentanții ocolului silvic, iar când  să ajungă și cei de la DSVSA cu tot cu persoana autorizată să  tranchilizeze animalul, ursul a reușit să se elibereze singur, probabil și el uimit de atâta competență și atâtea proceduri.

În final, singurii care au făcut ceva concret în toată povestea au fost polițiștii de la Serviciul arme, care s-au dus de la Piatra-Neamț, să verifice dacă în cauză sunt întrunite ”elementele constitutive ale infracțiunii de braconaj”, după cum a precizat agentul Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

În rest, constatăm că, în România competențele și procedurile se aplică la fel de prost, indiferent că este vorba despre un om sau un animal. Iar rezolvarea rămâne tot pe cont propriu.

C.M.

2 COMENTARII

  1. Cred că lege mai tâmpită nu există în lume.Cum sa se adune toți reprezentanții..bla …bla..,de ce nu au așteptat și pe mama ursului.Sincer îmi vine să urlu de atâta prostie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.