Acum exact un an, patru pâraie din anexa Văleni au făcut prăpăd prin gospodăriile oamenilor. S-au acordat bani de la primărie pentru ”înlăturarea efectelor inundațiilor”, s-au acordat bani de la Guvern pentru ajutorarea famiilor cele mai afectate, dar nu s-a rezolvat absolut nimic în privința problemei de fond. Lucrări de regularizare, serioase, nu s-au făcut nicăieri. La un an de la momentul în care cartierul Văleni devenise loc de pelerinaj pentru autorități și scenă pentru lansat promisiuni de rezolvare a problemei, oamenii de pe strada Muntelui au fost loviți, din nou, de puhoaie. Într-o țară normală – nu una performantă în care se construiesc spitale în 10 zile și se fac autostrăzi într-o lună, imagini cu saci de nisip puși lângă temelia unui gard abia reconstruit sau cu mese, scaune și dale așezate ca ”stăvilare” în fața porților și a ușilor de la case, nu ar trebui să existe. Într-o țară normală, în care instituțiile colaborează, nu s-ar acorda fonduri pentru a scoate mâlul din curți și a reconstrui case an de an, dar nu s-ar găsi niciodată bani pentru un proiect de regularizare a unor pâraie. Iar, în acest context, revolta oamenilor este mai mult decât justificată, localnicii nemaiavând niciun pic de încredere în instituții.
![Anexa Văleni: S-au promis lucrări ”în regim de urgență”, dar într-un an nu s-a făcut nicio ”bucățică de dig” 2 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/MHdnv8V4phc/maxresdefault.jpg)
”Nu s-a lucrat niciun milimetru de anul trecut”
Ana Bârgăuanu locuiește exact în dreptul curbei pe care pârâul Mănăstirii o face, mărginit de un așa-zis dig, peste care apele o iau de-a dreptul prin curțile oamenilor. De anul trecut, de când puhoaiele au trecut prin curți și case, a cumpărat o tonă și jumătate de balast și 20 de saci de ciment și și-a făcut un fel de ”prag”, pentru ca apa să nu-i mai intre în curte. Forța torentului a destabilizat, însă, lucrarea și i-a desprins tablele din gard. Femeia a făcut o sesizare către Prefectura Neamț în luna mai a acestui an și a primit răspuns cu vreo 3 săptămâni înainte ca pârâul să inunde, din nou, zona.
”Domnul prefect a trimis sesizare către domnul primar, domnul primar către Sistemul de Gospodărire a Apelor și răspunsul este să așteptăm. Și uitați ce s-a întîmplat. Să vedeți ce este la deal, numai plăci dezlipite și locuri unde s-au surpat malurile. Nu s-a lucrat niciun milimetru de anul trecut. A venit comisia, s-a uitat pe sus, pe jos, prin cer și atât. Dacă eu, o pensionară, am putut să cheltui atâția bani, ei de ce n-au putut? Dacă aduceau o mașină să scoată din albie și să înalțe digul, nu i-ar fi costat nimic”.
Ana Bârgăuanu a făcut reclamații și în anii trecuți, iar răspunsul a fost același de fiecare dată, apropo de țara normală: ”lucrările de refacere a zonelor afectate vor demara imediat ce vor fi alocate fondurile solicitate”. În afară de supraînlățarea digului, oamenii din zonă se plâng, la fel ca și anul trecut, de tăierea pădurilor.
”Adică un om de rând plătește 400 de millioane pentru o autorizație, dar nu sunt niciodată bani pentru lucrări”
Pe pârâu la deal, sunt multe zone în care malurile sunt surpate efectiv, apa a săpat pe sub gardurile oamenilor și a ”mușcat” din drum. Locuitorii de pe strada Muntelui sunt îngrijorați de amenințarea pe care o reprezintă pârâul și nemulțumiți că, în afară de curent electric, nu li se asigură niciun fel de utilități, dar plătesc impozite de oraș. Iar în plus, nu sunt lăsați să-și facă propriile apărări de mal, pentru că încalcă Legea Apelor. Altfel spus, nici autoritățile nu rezolvă problema, nici lor nu le dă voie.
A aflat asta un anumit domn Dan, care și-a făcut pod să poată intra în curte, dar n-a apucat decât să facă un cofraj pentru o apărare de mal și a fost avertizat de un specialist de la SGA Neamț: ”Nu ai voie să construiești nimic, este lege dată. Am vrut să fac o pensiune aici, dar n-am reușit s-o termin. A venit criza economică, iar cu banca nu te poți juca. Revenind la pârâu, eu am vrut să fac dig de beton. Am făcut o bucată, a venit inginerul de la Ape, a pozat, mi-a zis că nu am voie să construiesc nimic de la margine doi metri, iar pentru pod am nevoie de autorizație. Am înțeles că autorizația și proiectul pentru un pod din ăsta, care-mi trebuie că nu am cum intra în curte altfel, costă undeva la 300-400 de milioane de lei vechi, ca să fii cu acte în regulă. Adică un om de rând plătește 400 de millioane pentru o autorizație, dar nu sunt niciodată bani pentru lucrări. Unde se duc banii?”.
Podul domnului Dan a fost făcut fără proiect, așa după ochiul omului gospodar care se gândește cum arată pârâul după ce plouă o lună. Însă pe pâraiele din Văleni există poduri realizate ”conform proiectului”, care se înfundă cu aluviuni la fiecare ploaie mai serioasă, după care apa o ia pe deasupra. Singura lucrare care s-a făcut pe pârâul Mănăstirii în 40 de ani este un dig, pieziș, din care apa a ”plecat” cu forță direct în marginea drumului și a produs o groapă impresionantă. Camioanele pline cu lemne trec cu roțile exact pe marginea porțiunii surpate. Iar cel care exploatează lemn înzonă este chiar… domnul Dan.
”Am împrumutat bani, am luat un mini-gater din ăsta și am început de pe Valea Muntelui, de la Grințieș mai încolo, în județul Harghita, la Tulgheș. A fost o furtună care a doborât tot. Acum tai aici. Știu că oamenii vorbesc că din cauza tăierii pădurilor sunt inundații, dar nu este problema mea. Direcția Silvică scoate la licitație. La ora actuală, se marchează ce trebuie doborât. Acela trebuie scos, ce este bolnav. Lemn bun nu prea prindem, degeaba vorbește lumea, ce e bun nu se prea taie”.
Dincolo de cauze – precipitațiile abundente fiind principalul motiv al inundațiilor -, oamenii care locuiesc la primele case de pe stradaMuntelui, care sunt cei mai afectați ”pentru că nu se face o bucățică de dig”, ne-au rugat să facem cumva ca situația să ajungă la cunoștința Guvernului ”poate pune cineva mâna pe bici și-I îndeamnă la treabă pe ăștia din Neamț”. Culmea este că fondurile trebuie aprobate tot de la Guvern, până la urmă, iar pâraiele din Văleni se află în competența a 3 instituții, “Mesagerul de Neamț” publicând un articol pe această temă, imediat după inundațiile de anul trecut (), când se promiteau lucrări… în regim de urgență.
Cristina MIRCEA
2 comentarii
Ca de obicei promisiuni desarte ale autoritatilor, fie ele PSD sau PNL. Se fac lucrari in Neamt doar pentru a se bifa ceva, iar acestea sunt de proasta calitate si cu multi bani pentru a se intoarce comisioanele. Nu – i pasa nimanui de populatie. Sunt doar vorbe in vant spuse dupa calamitati si in campania electorala.
Nu am nimic cu oamenii din anexa Valeni, insa tigani din Valeni 2 merita (…), am fost talharit de unul numit Calarasu Dragos sta in Valeni 2 la modul C9