Consilier din Ministerul Mediului, mituit de un om de afaceri din Roman

Procurorii DNA Bacău au  trimis în judecată 3 persoane cel puțin interesante –  un fost consultant și ulterior consilier superior în cadrul Serviciului Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, soția acestuia și un om de afaceri din Roman-, care și-au recunoscut vinovăția.

Dosarele au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Neamț, în ziua de 6 iulie, și urmează să primească termen.

În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor ”Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor”, ”Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și ”Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele” inculpatul Tuluc Gheorghe, în calitățile menționate mai sus, a primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoare, printre altele, la:

– verificarea și promovarea documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiții ce erau finanțate din bugetul de stat sau credite externe,

– supervizarea calitativă și cantitativă a lucrărilor realizate,

– favorizarea societății unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitații, în sensul că i-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la licitație.

Sumele de bani au fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude  ale inculpatului (printre care și ceilalți doi inculpați) în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri”, se arată în comunicatul DNA Bacău.

Gheorghe Tuluc va fi judecat pentru că a primit 373.900 de lei de la Cătălin Daniel Trăistariu, administrator al SC Nord Est Roman SRL, 320.000 de lei de la reprezentanții SC Repcan Oradea, prin intermediul unei societăți a soției sale Elena Tuluc, și 420.000 de lei de la aceeași firmă din Oradea, aparent pentru consultanță, dar fără ca aceste servicii să fie prestate.

Mai merită precizat că firma din Roman avea, la data faptelor, ca obiect de activitate vânzarea ziarelor și a rechizitelor de birou. În 2016, societatea s-a dizolvat, iar Trăistariu va primi o pedeapsă de 2 ani și 2 luni, cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani și 2 luni.

Gheorghe Tuluc va fi condamnat la 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani, iar soția sa la 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Toți 3 au interdicția ca, timp de 3 ani, după executarea pedepsei principale, să fie aleși în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, să ocupe funcţii implicând exerciţiul autorităţii de stat şi funcţii de natura celor pe care le aveau când au săvârșit infracțiunile.

C.M.

Nota redacției: ar fi interesant de văzut dacă acest dosar al DNA Bacău are legătură cu un altul trimis recent  în judecată ( amănunte aici), în care se vorbește tot de lucrări de profil prin Ardeal. Dacă da, atunci munca de detectiv a procurorului merită apreciată public, cu atât mai mul cu cât avem acorduri de recunoaștere a vinovăției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.