Una din variantele lansate public de ministrul Monica Anisie privind desfășurarea cursurilor din toamnă, potrivit căreia decizia să fie luată de conducerile școlilor, este întâmpinată cu rezerve.
În școlile din mediul urban rămâne problema claselor cu mai mult de 28 de elevi, situație întâlnită frecvent. Pentru respectarea condiției de distanțare fizică, una din măsurile de protecție față de contaminarea cu coronavirus, revenirea elevilor în bănci din 14 septembrie ar însemna un efort de organizare. Dumitru Letos, directorul Școlii Gimnaziale „Elena Cuza” din Piatra-Neamț, este de părere că o astfel de decizie nu poate fi luată doar de școală: „Noi avem clase și cu 39 de elevi, este aproape imposibil să-i avem în clase, din luna septembrie și să putem respecta distanțarea fizică. Asta ar fi posibil doar dacă ne organizăm în schimburi. Dar în acest caz se pune problema profesorilor, cine predă și dimineața și după-amiaza? Probabil ar trebui suplimentat numărul de posturi. Pe de altă parte, ministerul Educației analizează împreună cu sindicatele trei variante: școală mixtă cu ore clasice și online, cursuri normale și cursuri online dacă sunt cazuri de îmbolnăviri. E dificilă școala exclusiv online, din mai multe considerente: nu toți copiii participă, sunt anumite materii care nu se pot preda online, cum sunt științele. În plus, programa ar trebui simplificată și adaptată predării online. În acest moment, cred că cea mai plauzibilă formulă este școala mixtă, la clasă și online. Dar ministerul Educației nu poate să paseze această chestiune importantă doar pe umerii școlii și a autorităților locale”.
În același timp, sunt directori de școli care consideră că nu ar fi imposibilă revenirea elevilor în clase. De pildă, la Școala Gimnazială nr. 8 din Piatra-Neamț nu toți cei 348 de elevi au avut de pe ce învăța în timpul cursurilor online și problema a fost rezolvată parțial. Profesoara Teodora Simionel, directoarea școlii, consideră, însă, că o decizie trebuie luată nu doar în Consiliul de administrație, ci și după consultări cu părinții și elevii, cu profesorii: „Noi suntem în curățenie, acum, pregătim sălile de clasă pentru toamnă. Din ce am văzut pe grupuri, părinții doresc școala tradițională. Sigur că este o responsabilitate, vorbim de sănătatea elevilor, a cadrelor didactice, a familiilor noastre. Noi avem condiții și pentru învățarea online, pentru că am avut o platformă dezvoltată încă de acum patru ani pe care am utilizat-o acum. În schimb, nu toți elevii noștri au avut tablete, din 60 de solicitări am primit de la primărie 44 de tablete, dar chestiunea se va soluționa până la toamnă. Însă, cum va fi procesul de învățământ din toamnă nu poate fi doar decizia locală, a consiliului de administrație și a autorităților. Ministerul Educației trebuie să stabilească procedurile”.
Pe de altă parte, în varianta școlii online există și problema elevilor mai mici pe care părinții care au serviciu nu-i pot lăsa singuri acasă. Aspect ce nu ține doar de ministerul Educației sau de sindicate. Despre varianta prezentată de ministrul Monica Anisie puteți afla detalii aici.
(C.I.)