Vara aceasta, Durăul nu mai răsună de glasuri de copii, pentru că Tabăra ”Floare de colț” nu s-a mai putut organiza, în contextul epidemiologic riscant. În condiții de pandemie, viața stațiunii s-a axat pe două mari direcții: ascensiunile montane și parcul de aventură. Un parc construit de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în 2018 și destinat, în primul rând, copiilor din Tabăra ”Floare de colț”. Ulterior, parcul a fost deschis și pentru turiști, iar anul acesta când nu s-au mai organizat tabere, în serii de copii de 140-180 pe săptămână, doar turiștii s-au putut bucura de aventura sub motto-ul ”Depășește-ți limitele!”, iar încasările s-au dublat față de anul trecut.
Echipamente certificate, căști dezinfectate, risc de accident 0,2%
În parcul de aventură, care se întinde pe un hectar și jumătate, sunt 6 trasee de dificultate progresivă. Două trasee mov, pentru copiii mai mici de înălțime – parcul nu e construit pe vârstă, asta e un element foarte important, ci pe înălțimea la care sunt dispuse elementele -, două trasee galbene, care sunt medii, un traseu albastru și unul verde. Anul acesta ar fi trebuit făcute încă 4 trasee pentru copii de 4 ani, traseele roz, însă pandemia a blocat construcția.
”Omul care vine în parc este echipat cu ham, cască de protecție, iar pentru copiii mici avem ham full body, așa sunt normele europene după care funcționăm, pentru că nu există norme în România care să ne direcționeze”, ne-a declarat Bogdan Țifui, directorul Complexului Centrul Cultural Pastoral Durău. ”Toate hamurile și echipamentele sunt certificate și autorizate, e foarte important asta pentru că sunt puține parcuri în România, care funcționează așa. Noi am gândit mult timp parcul acesta și ne-a luat mult timp să-l facem tocmai pentru că am vrut să fie autorizat și certificat de toate autoritățile în domeniu. Echipamentul asigură o rată de a nu fi accidentat de 99,8. Parcul este construit pe linia vieții continue, asta înseamnă că turistul are o asigurare pe care n-o dă jos pe tot traseul și o a doua, pe care o manevrează el, o poate desface și o poate monta din element în element. N-am avut accidente niciodată. Între doi copaci există două platforme și o șufă metalică, pe care sunt diverse elemente din lemn, fie niște X-uri, fie o tiroliană, fie niște butuci pe care trebuie să pășești, fie niște elemente care se mișcă și-ți pierzi echilibrul, și atunci e provocator, chiar dacă nu e o înălțime mare. E nevoie să găsești o strategie pentru a trece de la un element la altul, până când termini traseul. Fiecare traseu se termină cu o tiroliană mică de vreo 30-40 de metri, dar avem și o tiroliană de 100 de metri dintr-o singură bucată. Un punct extraordinar al parcului este că este în pădure. Un alt punct important este că nu am rănit niciun copac, avem protecție pentru fiecare copac și o analiză topografică făcută pentru fiecare copac. Avem aviz de la DSP ca să funcționăm acum, parcul e în aer liber, avem niște mănuși de protecție pe care oamenii le achiziționează de la noi, niște mănuși care au un strat abraziv, dezinfectăm căștile cu substanțe fără clor, dar care igienizează și funcționăm în fiecare zi, de luni până duminică. Programul este de la 10 la 20, ultima intrare în parc este la ora 18, pentru că accesul este de două ore. Prețul este de 40 de lei, pentru toate traseele. Tura la tiroliana mare este de 10 lei, separat, pentru că sunt mulți turiști care vin obosiți de pe munte, n-au energie să facă un traseu, dar încearcă tiroliana mare. În zilele de sărbătoare și duminica începem de la ora 13, vrem să ne odihnim în zilele de sărbătoare, ținem mult la asta și nu deschidem de dimineață”.
Adeptă a politicii ”zero accidente”, administrația parcului asigură 5 instructori, pentru cele 6 trasee, și 2 alpiniști utilitari, care ajung în 30 de secunde la fiecare element, în cazul în care cineva are un cârcel sau nu pune piciorul cum trebuie, i se face frică și rămâne blocat. În plus, în fiecare dimineață traseele sunt verificate de cei doi alpiniști, deși doar dacă ar cădea un copac peste o șufă, s-ar putea întâmpla ceva care să afecteze un traseu.
„Floare de colț” – implicare, prietenie, responsabilitate, spiritualitate și lucru în echipă
Tabăra ”Floare de colț”, care, din păcate, anul acesta nu a mai avut loc, este un pol de energie și pentru copii, și pentru stațiune. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, lipsa taberei se vede peste tot: chioșcul de kurtoș nu este deschis în timpul săptămânii, tonetele cu produse de artizanat și cu suveniruri asemenea, cele două supermarket-uri nu fac aprovizionare la fel de des ca într-un sezon plin și nici la Parcul Național Ceahlău nu se mai cumpără atât de multe bilete ca în vremea în care sute de copii urcau pe munte.
Spiritul taberei, însă, merită cunoscut. Pentru că înseamnă implicare, distracție, învățare, prietenie, spiritualitate, lucru în echipă, responsabilitate și deconectare.
Implicarea este una din componentele de bază ale cunoașterii. Fiecare activitate se desfășoară cu asistența personalului calificat, care îi provoacă pe cei mici să deprindă abilități noi și să le îmbunătățească pe cele vechi. Prin încurajare, copiii învață mai mult despre ei înșiși și despre propriul potențial. Distracția îi motivează pe copii să încerce activități noi.
Învățarea se împarte între instruire și exersarea noilor abilități într-un mediu distractiv, organizat si, mai ales, necompetitiv. Iar prieteniile care se formează în tabără sunt unul din motivele pentru care participanții revin an de an. Fiind organizată de Mitropolie, Tabăra „Floare de colț” își propune să creeze un mediu în care copiii și tinerii să poată trăi credința creștin-ortodoxă prin rugăciunile de dimineața și seara, Sfânta Liturghie din ultima zi a taberei și atelierul „Întreabă Preotul”. Lucrul în echipă este o lecție pe care participanții o învață pentru totdeauna, înțelegând că obiectivele unei echipe pot fi atinse atunci când fiecare membru reușește să ofere celorlalți respect, timp și sprijin. Responsabilitatea începe cu lucruri simple, de la curățenia în cameră (toți copiii sunt cazați la Casa „Pelerinul”), la punctualitate și îndeplinirea rolului fiecăruia pentru bunul mers al taberei.
Capitolul ”deconectare” este o componentă importantă a taberei. Copiii trăiesc în lumea reală, departe de tabletă, telefon și calculator, și învață să se bucure de conviețuirea cu ceilalți și de natură.
Anul acesta, nefiind tabere, Casa „Pelerinul” și cele 6 vile din cadrul Complexului Centrul Cultural Pastoral Durău așteaptă turiști. Hotelul are 79 de camere duble, iar la vile sunt 114 locuri de cazare. Prețurile sunt între 70 de lei și 180 de lei, în funcție de condiții. Din weekend-ul trecut, Casa „Pelerinul” și-a dechis terasa, care are 50 de locuri, și asigură condițiile de distanțare socială necesare în această perioadă.
Cristina MIRCEA