Înaintea unei noi campanii electorale, care, cel puțin la nivel teoretic, se anunță a fi destul de grea, actualul edil al comunei Dămuc, Anton Covasan, prezintă electoratului principalele direcții pe care gândește el dezvoltarea în continuare a localității. Înainte însă, câteva precizări din partea primarului: „Echipa din primărie, pe care unii, prea puțin legați de comună, fără să cunoască problemele cu care ne confruntăm, o critică și o bârfesc, repet, această echipă, cu mine în frunte, sprijiniți de Consiliul Local, prin multă muncă, am atras fonduri, de când sunt eu în Primărie de peste 600 de miliarde lei vechi. Fără falsă modestie, avem cu ce ne lăuda. Nu am tăiat frunze la câini, am muncit și ne-am bătut pentru fiecare leuț. A fost greu, dar deja avem experiență și sunt convins că că această experiență ne va ajuta în viitorul apropiat. Unii poate se gândesc la o schimbare, doar așa de dragul schimbării, fără să țină cont că tot ceea ce am făcut pentru comunitate merită și trebuie continuat”.
Interviu cu primarul Anton COVASAN
Domnule primar, haideți să vorbim despre ce ar face Anton Covasan dacă ar fi reales primar în Dămuc?
– Să știți că eu nu sunt foarte diplomat de felul meu și sunt sigur că oamenii îmi vor mai acorda încă o dată încrederea lor. Ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, sigur că prima mea dorință este să finalizez toate proiectele începute și depuse în acest mandat. Am discutat deja, sunt foarte multe, dar eu spun că în 2021 spre toamnă vom putea vorbi despre multe lucruri noi în comună. De ce nu, unele dintre ele s-ar putea finaliza chiar în acest, ca să mă refer doar la investiția de pe pârâul Bățu, dar și altele.
De-a lungul timpului ați folosit o expresie când venea vorba de asfaltarea drumurilor din comună. Spuneați că locuitorii din Dămuc vor „să iasă din praf”. Mai aveți străzi cu praf pe care vreți să le asfaltați în viitorul mandat?
– Da, din păcate, mai sunt unele străzi care trebuie modernizate, altele au nevoie de reparații. Dacă ar fi să fac o trecere în revistă a lor aș vorbi despre strada de lângă școală, str. Baciu – Ion Ferenț, str. dr. Forestier Mâțu, str. Micloș Ion – Covasan Gheorghe și străzile din zona pârâurilor Gavriluț, Gușa și Frunții. Vă dați seama că pe lângă acestea va trebui să ne ocupăm de păstrarea celor pe care le avem deja asfaltate și, să știți, că și asta costă foarte mult la noi, o zonă în care te poți trezi dimineața că ai un întreg drum decopertat după o rupere de nori.
„Mă gândesc la un pachet de măsuri pentru susținerea și mai puternică a investitorilor din mediul privat care se îndreaptă spre obiective turistice”
Dincolo de tradiționalele promisiuni privind drumurile, atât de necesare, care este strategia pentru dezvoltarea comunei pe care o propuneți în mandatul următor?
– Să știți că eu continui să cred că dezvoltarea comunei va veni din zona investițiilor în turism. De aceea, vreau să avem un centru de informare turistică care chiar să folosească celor care vin să ne viziteze, nu unul făcut doar ca să bifăm un proiect european și să creăm unul sau două locuri de muncă. Fără să dau alte amănunte acum, avem un plan, și când spun asta mă refer la planuri foarte bine întocmite, în zone care se pretează la așa ceva, să facilităm investiții în pârtii de schi pentru începători, pârtii de tubing și un carusel montan. Mă gândesc la un pachet de măsuri pentru susținerea și mai puternică a investitorilor din mediul privat care se îndreaptă spre obiective turistice. Sper ca toată zona Bicăjelului să fie prinsă în acest circuit și de aceea ne-am și gândit la un proiect de iluminat în zonă. În momentul în care vom avea căi de acces spre ceea ce eu numesc mica Transalpină a Dămucului, o să vedeți câte personalități din această țară și nu numai își vor construi case de vacanță sau chiar pensiuni în zonă. În acest moment am deja discuții avansate cu persoane din zona Golfului care și-au exprimat intenția de a investi la noi cu condiția să existe continuitate la nivelul conducerii primăriei.
Având în vedere proiectele aflate în derulare, proiectul nu mai pare atât de îndepărtat, dar la fel de sigur, mai trebuie îndeplinite și alte condiții. De exemplu, trebuie să ai îndeplinite condiții minime, semnal la telefon, canalizare, chiar apă.
– Așa este și vă rog să mă credeți că ne-am gândit la toate. Am luat în calcul extinderea zonei cu semnal telefonic în cât mai multe zone, este cum spuneți, o necesitate. De asemenea, avem proiecte mari pentru acest gen de infrastructură. Vorbim despre cel de aducțiune apă-canal în comuna Dămuc, prins în masterplanul de dezvoltare al județului, pe fonduri europene. Pentru zona Trei Fântâni, vrem să aducem apă de la Piatra Luciului cu pompe până în vârful muntelui, de unde va distribuită în zona unde se vor dezvolta pensiuni și case de vacanță. Proiectul este deja depus la Ministerul Dezvoltării. Am mai demarat un proiect care sigur va fi de impact, este vorba o asociere cu orașul Gheorgheni, stațiunea Lacu Roșu, comunele Bicaz Chei, Bicazu Ardelean și Tașca pentru a aduce gaz metan în întreaga zonă.