Candidatura lui Nicu Chirilă – contestată, de două ori, la Judecătoria Roman

Candidatura lui Nicu Chirilă, care-și dorește din nou funcția de primar al comunei Ruginoasa, a fost contestată, de două persoane, la Judecătoria Roman. Ambele dosare (unul avându-l contestator pe Vasile Moisă, iar celălalt pe Dorin Tanasă) au termen astăzi, 17 august. Motivul pentru care cineva ar putea contesta candidatura lui Nicu Chirilă este condamnarea lui pentru infracțiuni silvice. El și-a pierdut funcția, prin ordin al prefectului, după ce Curtea de Apel Bacău a decis să-l condamne la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru ”participație improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori”. Fostul edil a dispus tăierea a 1.700 de salcâmi, fără aprobarea Consiliului local, iar lemnul rezultat l-a folosit împărțit între primărie, școală și sătenii care aveau nevoie pentru încălzire.

Partea sentinței care-l avantajează pe fostul primar este suspendarea pedepsei accesorii. Teoretic, vreme de 3 ani, ar fi trebuit să-i fie interzise câteva drepturi civile, inclusiv cel de a fi ales în ”autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat”. Însă atât Judecătoria Roman, cât și Curtea de Apel Bacău au suspendat și aceste interdicții, așa încât, din acest punct de vedere, Nicu Chirilă poate candida liniștit pentru un nou mandat.

C.M.

Actualizare: Decizia instanței o puteți citi mai jos:

„Respinge contestația electorală formulată de contestatorul Tanasă Dorin precum și contestația electorală formulată de contestator Moisă Vasile ca neîntemeiate. Menține Hotărârile contestate, respectiv nr. 5 și nr. 6 din 15.08.2020 ale Biroului Electoral de Circumscripție nr. 64 – comuna Ruginoasa județ Neamț. Prezenta hotărâre nu se comunică, potrivit art. 54 alin. (5) teza a II-a din Legea nr. 115/2015. Cu drept de apel în termen de 24 de ore de la pronunțare la instanța ierarhic superioară, cerere de apel care se depune la Tribunalul Neamț, conform art. 54 alin. (4) din Legea nr. 115/2015. Pronunțată azi, 17.08.2020, ora 14.30, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.

Document: Hotărâre

17.08.2020”.

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.