Demis de prefect pe 24 iulie 2017, după o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Petrică Șchiopu, fostul primar de Bârgăuani, vrea să se întoarcă la conducerea primăriei. În tot acest timp, el nu a stat departe de comunitate și de treburile administrative, pentru că a fost consilier personal al actualului primar Cezar Voroneanu, cu care a împărțit același birou. Prin sentința Înaltei Curți, Petrică Șchiopu avea interdicția de a mai ocupa funcția publică de primar timp de 3 ani de la data destituirii, dar perioada în care a fost obligat să stea (nu foarte) departe de funcție tocmai a expirat. Probabil din acest motiv instanța a respins contestația depusă de doi cetățeni îm,potriva candidaturii sale.
”Respinge cererea formulată de petenţii Măriuţ Emanuel şi Voroneanu Marin, în contradictoriu cu intimatul Şchiopu Petrică, având ca obiect contestaţie la legea electorală, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 24 ore de la pronunţare la Tribunalul Neamţ. Cererea de apel se depune la Tribunalul Neamţ, potrivit art. 54 alin. 4 din Legea nr. 115/2015. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20.08.2020, ora 15,10”, a decis Judecătoria Piatra-Neamț.
Petrică Șchiopu a avut noroc de pandemia care a amânat alegerile și astfel l-a prins perioada de depunere a candidaturilor fără niciun fel de interdicție.
Fostul primar și-a pierdut mandatul după ce inspctorii ANI au stabilit că el s-a aflat în conflict de interese:”Petrică Şchiopu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în calitate de primar, având un interes personal de natură patrimonială, a achiziționat materiale de construcții de la Cooperativa «ConsumCoop Bârgăuani», al cărei administrator este sora sa (achiziție efectuată prin încheierea a două contracte încheiate între cooperativă și primărie). De asemenea, sora persoanei evaluate a achiziționat un imobil aflat în patrimoniul Primăriei Bârgăuani, printr-un contract de vânzare-cumpărare”.
La vremea respectivă, Petrică Șchiopu a declarat că, dintotdeauna, primarii din comună s-au aprovizionat de la magazinul cooperației, pentru că, dacă s-ar fi dus în altă parte, i-ar fi costat mai mult transportul decât cumpărăturile: ”Am luat nişte azbest pentru un acoperiş, mâncare pentru cei de la secţiile de votare şi nişte dulciuri, ca să facem cadouri pentru copiii de la şcoală. Achiziţii de câteva milioane de lei vechi, iar acţionarii de la ConsumCoop nu au luat dividende, ca să zici că sora mea a avut vreun beneficiu. Eu m-am dus la anchetă cu toate facturile, inclusiv cu cele dinainte de a fi eu primar, ca să arăt că dintotdeauna primăria a cumpărat de la magazinul cooperaţiei. Problema este că nu toată lumea ştie ce înseamnă cooperaţie şi face confuzii. Cât priveşte «imobilul» din patrimoniul primăriei, era o magazie de cereale a fostului CAP, făcută din chirpici, vai de capul ei. Sora mea a cumpărat nişte teren de la boierul Teofănescu şi nu-l putea folosi din cauza magaziei. Bineînţeles că a cerut ori să demoleze primăria construcţia, ori să i-o vândă, ca s-o dărâme ea. Consiliul Local a hotărât că mai bine o vinde, dar la notar, la făcut actele, a fost nevoie să merg eu să semnez, în calitate de ordonator principal de credite. Şi gata, m-au găsit în conflict de interese!”.
În ciuda explicațiilor sale, instanța supremă a menținut raportul ANI și, drept consecință, prefectul l-a demis pe Petrică Șchiopu. Acum, însă, are din nou șansa să devină primar de Bârgăuani.
C.M.