Moțiunea de cenzură împotriva guvernului, doar o chestiune de imagine și de campanie?

Actualizare: Conform așteptărilor, nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru desfășurarea votului. Doar 226 de parlamentari au fost prezenți, 233 fiind pragul minim. În aceste condiții, guvernul Orban rămâne în funcție.

Știre inițială. Astăzi, 31 august, ar trebui să se dea votul pentru o moțiune de cenzură împotriva guvernului PNL, condus de Ludovic Orban. Moțiunea, inițiată de PSD, și intitulată „Guvernul PSD, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belșug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, a fost semnată de 205 senatori și deputați.

În afara PSD-ului, Pro România și ALDE au anunțat că vor vota moțiunea, deși există și controverse în rândul „aliaților”. Victor Ponta a acuzat un blat în Parlament afirmând la Digi24: „Vă dați seama că deja s-a negociat rezultatul moțiunii… s-au numărat și voturile. Nu se întâmplă nimic, rămânem cu Orban…”. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunță însă că „Parlamentarii PSD vor vota mâine moțiunea de cenzură. Guvernul Orban trebuie să plece”.

De cealaltă parte, PNL a anunțat că nu participă la votul asupra moțiunii de cenzură, prim ministrul Ludovic Orban caracterizând demersul ca o „poțiune de cianură”. De asemenea, PMP și USR PLUS au anunțat că nu vor vota moțiunea. Președintele Klaus Iohannis a intervenit în lupta politică și a făcut o declarație categorică, caracterizând moțiunea ca „iresponsabilă” și făcând un apel către parlamentari „să nu devină complici la un astfel de act”.

Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie primească 233 de voturi. Se pare că decisiv ar putea fi votul membrilor UDMR, care, ca de obicei, nu a anunțat dacă va susține această inițiativă, și al minorităților naționale. Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului va începe la ora 14.00 și are nevoie de prezența a 233 de parlamentari pentru a fi întrunit cvorumul. Dacă acest lucru se va întâmpla, votul ar trebui să înceapă la ora 17.30. Tot mai multe voci anunță că nu va exista cvorum.

(Vlad B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.