Spitalul Județean mai are puține paturi libere, 4 focare de Covid în Neamț

Sunt 383 de persoane care au aflat că sunt infectate cu Covid-19 în ultimele 14 zile, în județul Neamț.

Vineri, 14 august, sunt 300 de bolnavi internați, dintre care 275 în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, iar alți 51 de suspecți își așteaptă rezultatele. Cele mai aglomerate secții sunt Pediatria – unde sunt cel puțin 8 copii și 6 adulți pozitivi – și secția de Boli Infecțioase, unde personalul nu mai face față la cei peste 60 de bolnavi internați, pe 55 de paturi câte are secția. În stare gravă erau 9 bolnavi internați în ATI, dintre care 6 conectați la ventilatoare, pentru a putea respira. Ceilalți 25 de pacienți Covid sunt internați la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, bolnavi fără simptome și cu forme ușoară de boală.

Două din cele 4 focare izbucnite în Neamț, sunt la spitalul județean. În UPU sunt patru angajați, dintre care doi medici, o asistentă și o infirmieră confirmați, dar mai sunt așteptate câteva rezultate. „Este dificil să asigurăm turele, gărzile, sunt foarte mulți pacienți. Motiv pentru care am solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț să facă demersuri pentru transferul a măcar 2 rezidenți de la Iași. Din spitalul județean nu pot fi aduși colegi, decât din ATI, dar secția este aglomerată”, ne-a declarat dr. Brîndușa Pavlidis, medic șef UPU Piatra-Neamț. Un alt focar este la centrul de dializă Nefromed, unde au fost testați pozitiv 19 pacienți și mai erau așteptate rezultatele pentru restul pacienților, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Neamț.

În ultimele două săptămâni s-au înregistrat mai multe decese printre pacienții pozitivi la noul coronavirus, între care un pacient dializat și 5 bătrâni din căminul de la Roznov: „Mai este un focar la centrul de dializă Mediss Center Târgu Neamț, unde sunt 4 pacienți Covid pozitivi și a fost înregistrat un deces. Pacienții pozitivi au fost internați în spitalul județean. Dar și la Căminul pentru persoane vârstnice Roznov, focarul depistat din 30 iulie, unde sunt pozitivi 10 angajați și 41 de rezidenți, toți internați în spitalul județean. În această perioadă centrul a fost închis. S-au înregistrat și 5 decese în rândul beneficiarilor centrului”, a declarat Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Până acum, au fost testate 10.515 persoane și au fost prelucrate 25.332 de teste. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 1.692 de persoane, dintre care 70 au decedat, până astăzi. „În ultimele două săptămâni au fost depistate și anchetate epidemiologic mai multe focare în familii și în colectivități. Trendul este crescător, 22% din cazurile noi înregistrate după 1 august sunt din municipiul Piatra Neamț, 12% din Roman, 12 % din Târgu Neamț, 3% din Roznov și 9% din cazuri înregistrate în comunele Bălțătești și Vânători-Neamț”, a mai precizat directorul DSP Neamț.

C.I.

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.