Vilhelm Sfarghie: ”Eu vreau ca atunci când se intră în sala de ședințe să dispară culoarea politică, să fie o singură culoare, a Bodeștiului”

Interviu cu Vilhelm Sfarghie, consilier local și candidat PNL la Primăria Bodești

Cu experiența celor 52 de ani de viață, din care 28 de ani de muncă în mediul privat, Vilhelm Sfarghie vrea să devină primar al comunei Bodești, unde locuiește din anul 2003. Are o viziune proprie a modului în care trebuie să funcționeze o primărie: cu respect față de cetățean, cu specialiști care să întocmească proiecte și cu o echipă care să lucreze pentru binele comunității. Toate aceste subiecte le-am detaliat într-un interviu care merită citit.

Scurtă prezentare: născut pe 1 ianuarie 1968 la Piatra-Neamț,studii – Liceul de informatică, studii superioare. Foarte importantă pentru activitatea de consilier este facultatea de administrație publică, absolvită la Brașov. Din 1992 lucrează în mediul privat.

– Care este motivul principal pentru care intenționați să candidați la Primăria Bodești?

Primăria este o provocare, vreau să fac ceva pentru oamenii alături de care trăiesc. Cred că e momentul în care sunt destul de matur, momentul în care am ajuns la o experiență de viață și o experiență profesională, în care să fac un pas în față și să pun în practică proiectele de care are nevoie comunitatea din care fac parte.

– Ce este de făcut imediat în Bodești?

În primul rând trebuie redată mândria bodeștenilor. Bodeștiul a fost o comună frumoasă, oamenii erau mândri. Acum nu mai este așa, am rămas în urmă.

– De ce?

Poate conducătorii nu au avut o viziune pe termen lung, ei au văzut doar la doi pași în față. Să ne gândim că a fost un primar care a avut 3 sau 4 mandate și în tot acest timp a făcut foarte mici și puține investiții. Comuna nu mai are frumusețea de altă dată.

– Românii au o zicală cu peștele și cu capul, și ideea este că dacă nu există niciun fel de investiții care să fie și încheiate, și funcționale, că așa despre proiecte se tot vorbește – unii discută despre proiecte tot mandatul și nu le termină niciodată, intervine un fel de blazare și din partea oamenilor. Contează motorul care funcționează în primărie. Dacă se agită primarul, dacă se implică, se vede, și parcă și oamenii devin altfel.

Da, dar cred că oamenii au început să nu-și mai dorească implicarea primarului doar în anul electoral. Acest tip de comportament ar trebui să fie de domeniul trecutului. Dacă primarul merge pe principiul ”lasă că se poate și așa” și se agită numai pe partea finală a mandatului, doar ca să mai prindă încă un mandat, pentru comunitate este foarte greu. Eu sper că oamenii își doresc altceva și un alt drum al comunei.

– Cum vedeți ideea de a reda mândria bodeștenilor?

În primul rând, trebuie ca primarul, consilierii și angajații primăriei să funcționeze ca o echipă. Iar consilierii locali trebuie să lucreze împreună, indiferent de culoarea politică. Membrii consiliului local trebuie să aibă cunoștință de cauză a ceea ce votează, a ceea ce citesc ca proiect și a tot ce înseamnă hotărâri. Toți acești oameni ar trebui să aibă o viziune pe termen lung, să nu se limiteze la efectul imediat. În primărie, la ora actuală, dacă te mulțumești numai cu bugetul local este greu să dezvolți o comună. Șansa primăriilor mici din țară sunt proiectele europene, proiectele cofinanțate sau cele comune între mai multe primării. Sunt lucrurile în care vreau să mă implic și să înființez un departament cu oameni pregătiți, care să știe să întocmească un proiect și să știe la ce ușă să bată pentru a obține finanțarea. Nu poți să ai în cadrul primăriei o singură persoană care să se ocupe și de autorizări, și de proiecte, și de protecția mediului, cum este în prezent la Primăria Bodești. Nu funcționează așa! Pe de altă parte, nici primarul nu poate face lucruri de unul singur, dar el poate să organizeze, să coordoneze și să urmărească derularea unui proiect. Echipa din primărie care se ocupă cu întocmirea proiectelor  trebuie să știe permanent ce finanțări se acordă, când se depun proiectele, pe ce măsuri și în ce domeniu. Altfel se duc foarte mulți bani pe proiectare, pe autorizații și studii de fezabilitate, și nu se merge mai departe. Sunt proiecte care stau în sertar. E anormal. Trebuie să le scoatem de acolo, să vedem ce este bun și să terminăm ceea ce este început, sunt proiecte pe care s-au cheltuit bani, trebuie duse la capăt. Că sunt unele care au început de la cofinanțare de 20% și s-a ajuns la 80%, nu mai contează. Bineînțeles, unele sunt deja pierdute iremediabil.

– De când cunoașteti, practic, comuna Bodești?

În 1990 am venit în Bodești, sunt căsătorit, socrul meu este bodeștean, mi-au plăcut locurile, mi-au plăcut oamenii, am construit o casă și am hotărât să locuiesc aici.

– Și din 2003, fiind locuitor al satului Dumbrăvele, vă este foarte clar care sunt prioritățile comunei. Care ar fi primele 3, de exemplu?

Problemele comunității sunt cam aceleași peste tot: drumuri, apă, canalizare, gaz. Dar astea sunt proiecte foarte mari. În Bodești sunt multe drumuri de pământ. Rețeaua de apă stradală trebuie extinsă, este greu să locuiești într-o zonă și să nu ai apă. Extinderea nu se poate face numai din bugetul local.

– Și bodeștenii de unde au apă acum?

Există o rețea care a fost făcută cu ani în urmă. Apa este din pânza freatică a Bodeștiului. După ce-a fost dată în folosință rețeaua, a fost cedată cu titlu gratuit către Apa Serv. S-a vorbit despre o extindere, dar nu s-a mai făcut niciodată. Oamenii au puțuri, însă sunt zone în care pânza freatică a coborât mult.Colectarea gunoiului este o altă problemă, taxa ajunge la 96 de lei de persoană. Mi se pare anormal să pretinzi taxă de salubrizare de la casele unde nu locuiește nimeni, toți sunt decedați. Și dacă sunt moștenitori, și vin o dată pe an să facă curățenie, corect ar fi să plătească taxa doar pe luna aceea, nu pe tot anul. Să nu uităm că sunt mulți oameni care muncesc în străinătate și vin acasă o singură lună pe an. Trecând peste taxe, trebuie făcut un program de conștientizare a populației în privința avantajelor colectării selective. Din gunoi se pot scoate bani, dar trebuie gândit cum și făcute programe de informare din poartă în poartă, din om în om, în așa fel încât să se ajungă la selectarea gunoiului și colectarea lui pe categorii – pet, plastic, metal, sticlă, hârtie. În mediul rural nu e ca în oraș. Cât gunoi menajer neselectiv poți să strângi la țară? De aceea este importantă colectarea selectivă, 80% din tot ce ne înconjoară este ambalat în plastic, iar din plasticul ăsta se pot scoate bani. Am văzut că oamenii scot la poartă resturi vegetale și crengi. Există o platformă a primăriei, cred că acolo ar trebui investit într-un tocător și s-ar putea face compost, ceea ce înseamnă iarăși bani.

– Până la urmă, cu investiții mici se pot face și lucruri mari, cu efect pe termen lung.

Da, bugetul primăriei este mic, nu poți să te hazardezi la investiții mari din bugetul local. Nici accesarea creditelor bancare nu este o soluție de preferat, singura șansă rămân proiectele cu orice tip de finanțare. Proiect pe alimentare cu gaz niciodată n-o să poată face Primăria Bodești singură, dar cu primăriile din vecinătate ar putea. Bodeștiul face parte din Zona Metropolitană Piatra-Neamț și să sperăm că, din 2021, vor fi proiecte mari pe această zonă.

– Educația este componenta de bază a dezvoltării umane. Cum stă comuna Bodești cu școlile?

Din păcate, sunt prea puțini copii în comună. În Oșlobeni nu mai este școală, nu mai sunt copii care să asigure o clasă, două, și atunci elevii învață la centru, la Bodești. În Bodeștii de Jos mai sunt două clase un an, pe urmă se va închide și școala aceea. Am înțeles că se va face o grădiniță în centru, în Bodești, pe principiul ”ăsta este proiectul pe care l-am prins”. Așa cum este și un proiect pentru un centru social de bătrâni. Dar acel proiect nu pare sustenabil, pentru că va genera costuri de personal specializat, utilități și altele. S-a făcut un studiu de impact? Eu nu văd viitorul acestei investiții.

– Dar viitorul comunei cum îl vedeți?

Populația este în scădere, ca să ții oamenii în comună trebuie să creezi niște facilități, să poți aduce tinerii înapoi, pentru că naveta este decentă la 16 km de oraș. Populația Dobreniului așa a crescut, cu oameni care au fugit de la oraș. Dar sunt necesare drumuri, apă, canalizare, condiții care să atragă. Iar dacă ai populație, ai taxe și impozite mai multe la bugetul local. Și dacă ai adus familii tinere cu copii, trebuie grădiniță, after-school, toate trebuie analizate și puse în practică. Când ai creat facilități la teren, la impozite, la construcții, începi să visezi la un model nu neapărat unic, dar nu cu tot felul de construcții, una cu turle, alta cu 7 balcoane. Am văzut afară o comunitate în care toate casele erau cu țiglă, conform  unui model impus de administrația locală. Arăta superb. Poți stabili 3-5 tipuri de case, pe care le incluzi în planul comunei și din astea fiecare își alege modelul pe care îl preferă. Deocamdată sunt nemulțumiri legate de terenuri. Comuna Bodești încă nu are cadastrarea făcută, deși există acel proiect cu cadastrarea gratuită, dar am aflat de la unii primari că proiectul n-a avut succes peste tot. S-a făcut o cadastrare pe hărți și când s-a mers în teren s-au găsit diferențe. Eu am asistat o dată la o ceartă pe holul primăriei între doi oameni în toată firea, trecuți de 65 de ani, care-și disputau un metru de pământ. Sunt discuții și între crescătorii de animale. Suprafețele de pășunat s-au concesionat unor anumiți oameni și sunt crescători de oi care au rămas fără loc de pășunat. Cred că s-a greșit în momentul în care s-a împărțit suprafața de pășunat numai unor anumiți crescători. Eu aș fi procedat altfel, aș fi adunat toți reprezentanții asociațiilor la o discuție, și aș fi căutat soluțiile cele mai bune. Nu poți să iei un crescător de oi din Oșlobeni și să-i dai loc de pășunat în capătul opus al Bodeștiului, pe motiv că n-a venit cu cererea la timp. Trebuia pus anunț la primărie să știe fiecare crescător de animale până la ce dată se depun cererile. Sau trebuia să meargă un angajat al primăriei la fiecare, din poartă în poartă, să-i informeze. Suntem în mediul rural, există oameni care nu au posibilitatea să acceseze informații online. Unui om de 70 de ani nu poți să-i ceri să se informeze de pe Facebook, de pe pagina primăriei.

– Deci există o deficiență de comunicare între primărie și locuitori?

Da, mare. Mi s-ar părea corect ca în zonele strategice – biserică, medic veterinar, medic de familie – să existe niște aviziere cu informații. Dacă lipim numai pe geamul primăriei niște anunțuri, e foarte greu să le vadă toată lumea. Sunt oameni care merg la primărie o dată pe an să-și plătească impozitele. Se trezesc că scot lunea gunoiul în fața porții, nu-l ia nimeni și se întreabă de ce. Și habar nu au că primarul a schimbat programul de colectare a gunoiului. Sau se lucrează pe nu știu ce drum și omul se duce pe acolo și vede că e închis, dar nimeni nu l-a informat. Ar trebui să se facă informare inclusiv prin magazine, pentru că acolo oamenii merg măcar de 3 ori pe săptămână.

– Ce planuri de viitor imediat aveți?

La ora actuală muncesc să caut o echipă cu care să pot lucra. Echipa înseamnă consilieri. Un primar fără o echipă de consilieri personali, care să fie pe aceeași lungime de undă, nu poate face nimic. Dar și când ești primar și ai consiliul local potrivnic, ești degeaba, chiar dacă vrei să faci. Ideea este să existe colaborare între cetățeni și primărie, iar comunitatea să fie cea care să spună unde este nevoie de o punte, un pod sau un șanț de scurgerea apei. Consilierul trebuie să aibă zona lui, de unde să culeagă informații despre necesități, să întocmească proiectul, apoi să-l studieze toată lumea și să decidă dacă trebuie făcut. Și dacă trebuie, căutăm sursa de finanțare.Vreau ca în echipa mea să fie oameni cu experiență, oameni obligatoriu din partea locului, oameni tineri și oameni destul de înțelepți să lase orgoliile politice deoparte. Eu vreau ca atunci când se intră în sala de ședințe să dispară culoarea politică, să existe doar dorința de a îmbunătăți viața comunității noastre. Vreau ca cetățeanul care are o nevoie și vine în primărie, să fie tratat cu respect și angajatul primăriei să fie cel care se ridică și dă ”Bună ziua!”. Nu e normal ca cetățeanul să spună ”Vă rog frumos, am nevoie, mă puteți ajuta?”. Nu merg pe principiul că acel angajat este plătit din banii contribuabililor, ci pe buna cuviință. Eu la serviciu sunt Vili. Nu domnul director. Primar ești 8 ore pe zi, timp de 4 ani, dar după aceea te întorci în comunitate. Vreau să dau un alt drum comunei Bodești și cred că poate să meargă într-o direcție bună această comună.

– Cum vedeți acest drum? Ați mers un an și jumătate la ședințele consiliului local înainte de a fi consilier, deci practic ați intrat un pic în bucătăria instituției.

Am vrut să văd cum gândesc consilierii.

– Cum gândesc?

Superficial. Din păcate. Un consilier care nu știe să deschidă un calculator, un consilier care nu știe să citească un proiect, un consilier care nu pune întrebări, un consilier care când votează se uită către primar sau către liderul de grup, nu este ceea ce trebuie. Eu am fost la ședințele de consiliu local la Piatra-Neamț unde durează ședința o oră, maxim două, cu amendamente și discuții. La Bodești, în februarie, când s-a discutat bugetul, am început la ora 14 și am ajuns acasă la ora 20. Nu există noțiunea de lucru în comisii sau sunt situații când comisiile de specialitate nu se întrunesc înainte de ședință, să dezbată problemele și să se stabilească dacă există amendamente. Din această cauză, în ședință, în loc să se voteze  proiectele, se ajunge la discuții îndelungate despre problemele care n-au fost lămurite în dezbaterile din comisii. Nu vreau să creadă cineva că eu intenționez să revoluționez lumea, doar pledez pentru lucruri corecte și constructive.

– Care este mesajul dumneavoastră către oamenii din Bodești?

Să accepte o schimbare, să aibă încredere în ei și în alegerea lor, să aleagă nu cu inima, ci cu mintea, să terminăm cu alegerea pe principiul ”e de-al nostru, e de aici de pe stradă sau e fiul nu știu cui”. Eu zic că în Bodești este nevoie de schimbare.

– Și ce le promiteți bodeștenilor?

Promit bodeștenilor că tot ce-am să fac va fi în folosul lor, că  toată priceperea mea, toată experiența mea profesională și de viață o voi pune în slujba lor, 4 ani de zile. Vreau ca atunci când ies prin comună, să nu-mi fie rușine. Cu echipa cu care am să pornesc la luptă, sigur am să fac ceva. Îmi doresc ca primarul, viceprimarul și echipa de consilieri să fie permanent printre oameni, nu doar când e campanie.

A consemnat Cristina MIRCEA

reclama psd

1 COMENTARIU

  1. Domnul Vili trebuie sa si faca mai cunoscuta prezenta in Comuna Bodesti si satele ce apartin acesteia!!! Il votez pentru ca dumnealui e schimbarea mult asteptata!!! Cel care e acum nu a facut decat sa si angajeze neamurile in primarie si atat!!! Se poate verifica acest lucru printr o simpla verificare la fata locului!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.