Creşa din Târgu Neamţ, una dintre cele mai frumoase din Moldova

Joi, 27 august, a avut loc recepția lucrărilor la creșa din Târgu Neamț, lucrare importantă și extrem de necesară pentru comunitate. Pentru un oraș ca Târgu Neamț, chiar și după creșterea numărului de locuri, de la 50 la 70, tot mai există cereri, ceea ce înseamnă că foarte curând vor trebui căutate soluții pentru o nouă clădire. La eveniment au participat oficialităţi locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, dar şi Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. Doamna Simona Rusu, directoarea creşei, şi-a întâmpinat oaspeţii, după tradiție, cu pâine şi sare.

Investiția era necesară, deoarece clădirea în care creșa își desfășura activitatea nu a beneficiat de nicio investiţie majoră în ultimii 40 de ani. Proiectul de reabilitare și modernizare s-a realizat prin PNDL 2, iar valoarea sa reflectă gradul până la care s-a mers în privința reabilitării și a dotărilor: vorbim despre 18 miliarde de lei vechi, din care 16 din fonduri guvernamentale și 2 de la bugetul local, un efort semnificativ pentru un oraș cu venituri destul de mici.

Lucrările au început anul trecut şi au constat în renovarea tuturor spaţiilor clădirii, începând de la pardoseli, gresie, faianţă, amenajarea grupurilor sanitare pentru fiecare grupă în parte, schimbarea instalaţiei termice, instalaţiei electrice, schimbarea tâmplăriei interioare şi exterioare, amenajare curte şi împrejmuire gard, sistem de detecţie, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu, reparaţii centrală termică. Toate încăperile au fost dotate cu mobilier nou şi dotate corepunzător.

După oficierea slujbei de sfinţire de către un sobor de preoţi conduşi de preotul Neculai Axentioi, protopopul de Târgu Neamţ, au urmat declaraţiile oficialităţilor.

tg cresa inaugurare 2020 (5)
tg cresa inaugurare 2020 (6)
tg cresa inaugurare 2020 (2)
tg cresa inaugurare 2020 (2)
tg cresa inaugurare 2020 (1)
tg cresa inaugurare 2020 (1)
tg cresa inaugurare 2020 (3)
tg cresa inaugurare 2020 (4)

Daniel Harpa: Astăzi, recunosc, simt că am renăscut. Această creşă a fost construită în anul în care m-am născut eu, 1973. Cred că este una dintre cele mai frumoase creşe din Moldova. Această investiție nu se putea realiza fără echipa din spatele meu, fără fondurile obținute în timpul Guvernării PSD, fără un constructor serios și un proiectant adevărat. Pentru sprijin și implicare, mulțumesc prietenului meu, Ionel Arsene, personalului creșei, în frunte cu doamna Simona Rusu, și tuturor celorlalți care au pus umărul pentru ducerea proiectului la bun sfârșit. Pentru mine, e o mare împlinire profesională și sufletească faptul că, pe timpul mandatului meu, am reușit această investiție majoră­. Să fie cu folos pentru copilașii noştri!”.

Ionel Arsene: “Mă bucur să fiu astăzi martor la acest eveniment. Eu vă asigur domnule primar în continuare de sprijinul meu, pentru că vreau să demonstrăm că se pot face lucruri frumoase şi la Neamţ. Ceea ce a făcut domnul primar Harpa la Târgu Neamţ se vede şi cu ochiul liber. Şcoli şi creşe modernizate, investiţii în spital şi multe altele”.

Simona Rusu, directorul Creşei: „Este o mare sărbătoare pentru noi, pentru că sărbătorim un vis. Iar acest vis a devenit realitate prin ajutorul şi implicarea directă a domnului preşedinte Ionel Arsene şi a domnului primar Daniel Harpa, care a fost mereu alături de noi. Primăria Târgu Neamţ a depus proiectul de reabilitare şi modernizare prin PNDL 2. Toate spaţiile clădirii au fost renovate. Plus că a fost mărită şi capacitatea, de la 50 la 70 de locuri. Un proiect frumos şi în care s-au investit foarte mulţi bani, dar şi mult suflet. Copiii vor avea parte de cele mai bune condiţii. Vă mulţumim în numele copiilor şi al părinţilor! Este cea mai frumoasă creşă din Moldova”.

Nicolae Axentioi, protopopul de Târgu Neamţ: ”Iată că ne-a ajutat bunul Dumnezeu să sfinţim şi să consacrăm acest aşezământ. Felicităm pe cei care s-au implicat şi s-au ostenit la împlinirea acestei lucrări, care vine în sprijinul educării copiilor.”

Ciprian Traian STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *