Scandal cu câini și mizerie pe o stradă din Izvoare

Un incident, petrecut în seara de 2 septembrie, a acutizat discuțiile deja existente între o ”iubitoare de animale” și familia de alături, posesoare a unui cățel de talie mică, adus din Italia. Pe scurt, printr-un loc creat de o scândură desprinsă din gard, 3 dintre dulăii din curtea nelocuită au intrat pe proprietatea familiei Popa și s-au năpustit asupra cățelului, pe care l-au sfâșiat pur și simplu. Noroc de zarvă că oamenii au ieșit la timp și au reușit să-și salveze animalul de companie din colții câinilor dezlănțuiți. L-au dus de urgență la veterinar, aparent e bine acum, dar a pierdut mult sânge și are nevoie încă de tratament și îngrijire specială, până să poată fi considerat în afara oricărui pericol.

Întâmplarea în sine a deschis cutia Pandorei. Dana Popa, întoarsă din Italia acum aproape o lună, a reclamat la primărie și la DSVSA faptul că vecina ei, din localitatea Izvoare, Mihaela Cădere, nu are grijă, de fapt, de cei 9 câini, iar curtea ei este un focar de infecție.

La fața locului, am constatat că lucrurile se confirmă, în sensul că din curtea Mihaelei Cădere – un loc plin de construcții care stau să cadă, bălării și mizerie -, răzbate un miros greu de suportat. Iar câinii au doar mâncarea și apa asigurată. În rest nimic.

photo_2020-09-03_13-19-43
photo_2020-09-03_13-19-41 (2)
photo_2020-09-03_13-19-42
photo_2020-09-03_13-19-42 (2)

Am 9 câini adunați de pe străzi, mi-a fost milă de ei. Eu sunt iubitoare de animale, doamna e venită acum din Italia, și e mai simandicoasă, dar dacă trebuie să fac ceva anume, am să fac. N-am avut timp să mă ocup. Însă fata ei se urcă, cu scara pe gard, și îi agită. O dată mi-au deschis porțile, am stat într-o noapte să bag câinii înapoi, deci asta nu înseamnă răutate?  Până n-a venit ea din Italia, nu s-a întâmplat nimic. Dar sunt o grămadă de câini care pot să intre în curtea ei, nu mi se pare frumos cum a procedat”, ne-a declarat Mihaela Cădere.

De partea cealaltă, calm, Dana Popa ne-a arătat că singurul loc prin care putea intra vreun animal în curtea ei era exact scândura desprinsă din gard. O bucată din gardul despărțitor dintre curtea ei și cea a Mihaelei Cădere. Căreia, de altfel, i-a cerut să ia măsuri de când s-a întors din Italia: ”Eu am așteptat o săptămână, două, trei. Geamurile dinspre partea ei nu pot să le deschid, din cauza mirosului. Întreaga curte este o infecție, e plină de mizerie, este și un câine mort. Pe pisica noastră au omorât-o câinii ei, acum ne-au sfâșiat cîâinele. Cu gălăgia m-am obișnuit, că am termopane la casă, dar mirosul și mizeria sunt o problemă. Când ești iubitor de animale le faci condiții, le faci curățenie, nu le lași așa. Am făcut sesizare la primărie, mi s-a spus că este proprietate privată și nu se poate interveni, am făcut la DSV și aștept răspuns. Dacă îmi va răspunde cineva. Și între timp, am numai problema. Vecinii chiar vor să strângă semnături, pentru că și ei sunt deranjați. Un minim de condiții și de îngrijire ar schimba lucrurile”.  Mihala Cădere, care s-a plâns că nu găsește pe nimeni s-o ajute la curățenie, a devenit refractară când a auzit de condiții: ”Eu nu am grădină zoologică să asigur un anumit număr de metri pătrați pentru fiecare animal.  Dar îmi rezolv problemele în bătătura mea, poți să te duci în continuare unde vrei, la ce instituții vrei, că eu nu te pot opri. Dar nu e frumos ce faci!”

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *