Bătălia pe spital: prefectul propune demiterea managerului, Ionel Arsene oferă bonus financiar

Ultimatum de la prefect la președintele CJ Neamț: „În 24 de ore să-și dea demisia!”

Prefectul de Neamț, George Lazăr a făcut o declarație de presă astăzi, 7 octombrie, în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, pe tema pacienților care stau cu orele afară. Referindu-se la faptul că situația aceasta durează de câteva zile, că a avut semnale și că o cunoștea din vizitele sale la spital, prefectul George Lazăr i-a cerut public președintelui Ionel Arsene să-și dea demisia în 24 de ore: „Zeci de pacienți au fost mai mult de 10 ore, ținuți afară, noaptea, în curtea spitalului, în frig, în ploaie, fără ca cineva să le acorde un minim de asistență medicală. Cu referire la ce s-a întâmplat și cu gestionarea situației de la SJU Neamț, care este în stricta coordonare a CJ Neamț, fac următoarele declarații: pe de o parte, cer în mod public demisia dlui preș al CJ, Ionel Arsene din funcția de președinte al CJ Neamț, pentru că dumnealui coordonează activitatea, managementul SJU Neamț, sau, după caz, în maxim 24 de ore din acest moment îi cer public să demită conducerea SJU Neamț, managementul spitalului și în același termen să pună o echipă serioasă de oameni, care să gestioneze astfel încât să nu mai avem situații ca cea de zilele trecute. Am fost și aseară și azi dimineață și erau oameni care așteptau în curtea spitalului ca cineva să-i testeze sau să fie introduși în centrul de primiri urgențe și preluați de personalul de specialitate. Azi am discutat cu conducerea ISU Neamț și nu a existat nici o cerere oficială de a pune la dispoziție corturi încălzite, care să fie montate în curtea SJU pentru a face o zonă de triaj. Avem la ISU Neamț 10 corturi pe care le putem pune la dispoziție începând de astăzi”.

A doua declarație făcută l-a vizat direct pe dr. Dan Silviu Verzea, managerul interimar al spitalului județean, căruia i-a reproșat modul cum a organizat activitatea pentru pacienții suspecți de infecție cu coronavirus. „Îl întreb pe dr. Verzea, care este managerul spitalului: este corect ca oamenii să stea câte 10 ore în curtea spitalului?  

Este o situație gravă, cea de la SJU Neamț, care trebuie manageriată de îndată de conducerea SJU Neamț și de CJ Neamț. Am trimis ieri adresă la MS pentru a dispune control la SJU Neamț pentru a vedea care sunt deficiențele și problemele, pentru a lua măsurile necesare și a fi trași la răspundere cei vinovați. Am cerut DSP să facă același lucru, azi înțeleg că s-a început control la UPU Piatra-Neamț. Le cer public dnei Brândușa Pavlidis, șefa UPU, să asigure spațiu la interior pentru pacienții care stau cu orele până li se iau probele, până sunt investigați, să găsească împreună cu managerul spitalului soluții”, a adăugat prefectul George Lazăr.

La solicitarea noastră pentru un punct de vedere față de cele declarate de prefectul de Neamț, până la ora publicării acestui articol nu am primit răspuns din partea managerului SJU Neamț. (C.I.)

N.R.: cadrele medicale care asigură triajul, prealuare și investigarea pacienților din curtea spitalului muncesc și ei în aceleași condiții grele în care stau pacienții.

Ionel Arsene propune bonus financiar pentru managerul spitalului

Dacă George Lazăr, prefectul județului, dorește demiterea conducerii spitalului, președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, propune să fie acord un bonus pentru managerul dr. Dan Silviu Verzea.

Pe lista de proiecte de hotărâri pentru ședința extraordinară ce va avea loc joi, 8 octombrie, la punctul patru, este propusă „acordarea unui stimulent financiar lunar persoanei numite în funcția de manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în cuantum de două salarii minime brute pe țară”. Referatul de aprobare justifică această propunere prin faptul că „drepturile salariale lunare ale managerului interimar… sunt mai mici decât cele aferente funcției de șef Secție Chirurgie Generală”.  Fondurile pentru acest „stimulent” ar urma să fie suportate din veniturile proprii al Spitalului Județean de Urgență.

Proiectul de la Consiliul Județean vine într-un moment în care conducerea Spitalului Piatra Neamț este aspru criticată pentru modul în care tratează o parte din pacienții suspecție de COVID-19.

(Vlad Bălănescu)