Interviu cu primarul Petrică RUSCANU
– Domnule primar, cum au decurs, la Borca, activitățile în timpul campaniei electorale?
Totul a decurs bine, cu un rezultat care ne mulțumește, pentru că am ajuns primar al comunei. Înainte de alegeri, evenimentele nu mi-au creat multe emoții în spațiul nostru. De aceea, mulțumesc întregului electorat care m-a votat, echipei pe care am avut-o lângă mine. Reafirm faptul că oamenii vor găsi în mine un edil care vrea să fie alături de toți locuitorii comunei, chiar dacă unii m-au votat, iar alții nu.
– Cum ați carateriza comuna în acest moment?
Borca este o comună importantă pentru județul Neamț, prin istorie, poziție și prin oamenii săi. Să nu uităm că după 1880 aici a fost sediul Regiei “Domeniul Coroanei”, care administra o suprafață imensă de pădure. Iar exploatarea pădurilor era făcută cu responsabilitate, în folosul proprietarilor, dar și al oamenilor locului.
– În acele vremuri, pe Valea Bistriței nu se cunoștea termenul de șomaj, ba chiar se simțea lipsă de brațe de muncă.
Erau suprafețe foarte mari cu păduri, iar exploatarea forestieră și plutăritul erau cele mai căutate îndeletniciri. Acestora li se alăturau și crescătorii de animale, dar într-un număr mai mic. Oamenii o duceau chiar bine, însă zăgăzuirea Bistriței la Bicaz a blocat activitatea în plutărit, dar a deschis o nouă poartă: mineritul. Din comunele noastre din zonă, vreo șase la număr, plecau zilnic câteva zeci de autobuze spre Crucea, Barnari, Leșu Ursului și în alte locuri. Între 1950-1990 a fost o anumită bunăstare pe aceste locuri, dar pe care astăzi nu o mai regăsim, cu toate că vremurile au evoluat.
– Cei de astăzi mai au acele șanse?
Cu regret spun, nu au nicio șansă în comună. Că își mai găsesc unii, pe ici, pe colo, câte un loc de muncă, asta deja este o raritate. Venind din mediul privat, cunosc foarte bine activitatea economică din toată zonă, până la Vatra Dornei. Spațiile montane au nevoie de intervenții energice și bine gândite ale statului. Ca să nu se depopuleze zonele montane, este nevoie de strategii clare și eficiente. Abia aici este marele secret, de creare a unui plan național prin care populația montană este statornicită pe aceste locuri.
Turismul, unica soluție
– În oferta electorală ați pomenit de crearea unui complex al sporturilor de iarnă pe Masivul Budacu…
Important este că fac parte dintr-o categorie umană care odată ce începe o treabă, o duce la bun sfârșit. Acum vreo câțiva ani au demarat în comuna noastră anumite studii, iar specialiștii au ajuns la concluzia că pe valea pârâului Borca, dar și pe a Sabasei, sunt mari posibilități de dezvoltare a turismului. Pe Borca în schimb, se pot amenaja pârtii de schi, mijloace de transport pe cablu, dar și capacități importante de cazare. Dumnezeu și natura ne-au dat câteva daruri pe care vrem neapărat să le punem în valoare. Tot în baza acelor studiii, am observat că se pot realiza foarte multe. Desigur, nu cât ai bate din palme. În condițiile în care la Borca se vor crea 300-400 de locuri de muncă, am salvat zona. Spun asta, pentru că toate au un început, iar în următorii ani trebuie să modernizăm drumul până pe Budacu, la 1.859 de metri. Cei care vor ajunge acolo, fie iarna sau vara, vor reveni și a doua oară, și a treia oară. Am văzut multe stațiuni de schi din țară, numai că ce se vrea la noi, este cu totul altă poveste.
– Ce strategie aveți în cadrul administrației locale?
Eu atâta visez: investiții și iar investiții. În primul rând, vreau să terminăm cât mai repede cu putință ceea ce a început prietenul Geo-Ovidiu Niță. Apoi, în paralel, vom căuta să punem bazele unor noi documentații necesare accesării unor noi finanțări europene și guvernamentale, funcție de programele inițiate de la București. Vreau să obținem fonduri pentru modernizarea școlilor de la Borca, Mădei și Sabasa, apoi de asfaltare a drumurilor comunale, plus altele legate de instituțiile locale. Dar nu vom omite construcția noului dispensar uman, a sălii de sport, a pieței, dar și a altor obiective, care vor face din comuna Borca un UAT de toată isprava. Nu mai pomenesc de poduri și alte lucrări.
– Să nu uitați de torenți…
Nu voi uita, pentru că avem mari probleme legate de torenți, și mă refer la cei din satele Soci, Sabasa, Pârâul Cârjei, Lunca, etc. Am înțeles că în acest domeniu s-au făcut anumiți pași și de aceea cred că în cadrul Companiei Naționale de Investiții își va găsi și comuna Borca vreo sursă de finanțare.
– Ce va mai cuprinde zona comercială?
Toată lumea știe că zona comercială este situată de-a lungul Drumului Național. Acolo sunt multe de făcut, însă cred că și artera comercială a comunei trebuie să aibă parcări moderne, trotuare și tot ceea ce ține de primărie. N-am să omit clădirea Poștei vechi, care acum aparține comunei și care trebuie reabilitată. Altfel, strică aspectul zonei și nu se cade pentru o comună ca a noastră. De asemenea, voi continua să urmăresc activitatea la lucrarea de pe cursul Sabasei. Investiția este a “Apelor Române”, acolo se lucrează bine, însă beneficiari suntem noi, locuitorii comunei. În paralel, tot în acest sat, găzduim o altă mare lucrare, a Consiliului Județean Neamț, de asfaltare a drumului spre Mălini, pe porțiunea nemțeană. Acest drum poate deschide o nouă fereastră în dezvoltarea comunei și mai cu seamă a turismului. Nu prea avem semnal telefonic, nici spre Budacu, nici în zona Cătunului Pârâul Ungurului, dar se pot rezolva aceaste probleme.
“Nu vreau să fac umbră în primărie”
– În aceste condiții, poate să crească și prețul terenurilor…
Deja a crescut. Am înțeles că au fost cumpărate câteva terenuri. De aceea, vom căuta să obținem finanțări și pentru extinderea rețelei de canalizare și a extinderii alimentării cu apă potabilă. Sunt elemente vitale de infrastructură locale, de care are nevoie toată populația comunei. Aș mai adăuga un aspect. Voi sprijini activitățile culturale și sportive, dar în limite decente. În privința ansamblurilor de tradiții din comună, acestea trebuie să funcționeze și mai cu seamă “Izvoarele Borcutului”. Vreau ca toate Căminele culturale să aibă funcționalitate, să fie folosite de tineri și vârstnici, fără nicio opreliște. Toate aparțin comunității și trebuie folosite. Totodată, unitățile școlare vor avea din partea mea tot sprijinul.
– Ce rol a avut Liceul “Mihail Sadoveanu” în spațiu?
Unul formidabil. La Borca au ajuns profesori de înaltă ținută, bine pregătiți, care au educat tinerii de pe aceste locuri, iar parte dintre elevii de altădată sunt astăzi în mari instituții ale țării, dar și în alte locuri. Dar să revin, vom căuta noi surse de finanțare pentru reabilitarea clădirilor, ca să asigurăm copiilor, elevilor și cadrelor didactice condiții excelente. Asta este misiunea executivului și a Consililui Local. Aștept din partea membrilor Consiliului Local idei și soluții pentru dezvoltarea comunei. Vreau să continui demersurile ca statul român, prin instituțiile sale, să repartizeze un nou microbuz școlar. Este de neînțeles de ce Prefectura Neamț nu mișcă un deget, din moment ce în comuna noastră sunt 1.100 de elevi și preșcolari, iar Borca beneficiază doar de un microbuz, în condițiile în care alte comune au și câte trei mijloace de transport. În acest caz, de ce elevii din comuna noastră să sufere? Unii sunt mai copii decât alții? Mai sunt și alte probleme pe care trebuie să le rezolvăm, asta din punctul meu de vedere.
– Aveți copii acasă?
Am și vreau să le asigur toate condițiile copiilor din comună. Nu vreau să sufere niciunul, dar, în același timp, voi ajuta școlile cu materiale, cu fonduri ca să traverseze momentele de criză din cauza Covidului. Sunt reguli care trebuie respectate și nimic mai mult.
– Sunteți un optimist?
Da. Numai că în același timp sunt și un ins care vrea să facă treabă și nu vrea să fac umbră de pomană în primărie. Vreau să rămână ceva în urma mea.
A consemnat Constantin NEGRU