CCI Neamț a primit vizită ambasadorului Republicii Socialiste Vietnam

Vineri, 16 octombrie 2020, Camera de Comert si Industrie a Judetului Neamt a avut onoarea de a primi vizita Excelentei Sale Domnul Dang Tran Phong, Ambasador al Republicii Socialiste Vietnam. Vizita a venit ca urmare a invitatiei adresate de catre Presedintele Camerei de Comert si Industrie Neamt, domnul Mihai Apopii cu scopul celebrarii a 70 de ani de relatii diplomatice dintre Republica Socialista Vietnam si Romania.

Motivul principal a fost dezvoltarea de relatii bilaterale in domeniul economiei si de aprofundare a beneficiilor Acordului de liber schimb Uniunea Europeana – Vietnam. Cu aceasta ocazie Excelenta Sa domnul Ambasador a tinut sa precizeze si sa multumeasca pentru sprijinul valoros al Romaniei acordat in timpul presedentiei UE, in privinta ratificarii Acordului de liber schimb si a celui de protectie a investitiilor care exista intre UE si Vietnam.

In cadrul intalnirii au fost aduse in discutie oportunitatile de dezvoltare a relatiilor economice in diferite domenii si industrii ca urmare a semnarii celor 2 acorduri. Astfel printre beneficiile companiilor se numara eliminarea tarifelor la export, liberalizarea comertului cu servicii fara test de necesitate economica, facilitarea vamala si comerciala prin simplificarea formalitatilor, precum si beneficii in domeniul achizitiilor publice, companiile din Uniunea Europeana avand un acces mai bun la pietele din Vietnam decat companiile din orice alta tara terta.

Prim-secretarul Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam, a precizat faptul ca Vietnam este una dintre economiile cu cea mai rapida dezvoltare din lume, fiind un hub pentru companiile europene care doresc sa-si deschida puncte de productie si export. Astfel, UE are acces pentru prima data la o economie vibranta de aproape 100 de milioane de locuitori, cu o clasa mijlocie care inregistreaza cea mai rapida crestere din Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est si o forta de munca tanara si dinamica. Forta de munca din Vietnam a fost un subiect atins in cadrul discutiei, reprezentantii Ambasadei precizand faptul ca acestia au o pregatire specializata in multe domenii de interes pentru piata din Romania, facand cu brio concurenta personalului autohton disponibil.

Discutii au fost si in legatura cu disponibilitatea Vietnamului de a importa produse si servicii romanesti precum si disponibilitatea firmelor din Romania de a investi in industria vietnameza din sectoare ca prelucrarea lemnului, constructii, fibre sintetice, etc. Aceste discutii au venit ca urmare a faptului ca in 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale a inregistrat o crestere de 31.2% fata de anul anterior.

Excelenta Sa domnul Valeriu Arteni, fost Ambasador al Romaniei in Vietnam, prezent la intalnire, a tinut sa precizeze faptul ca isi va continua eforturile de a consolida si dezvolta relatia intre Romania si Vietnam in general si, in special, intre judetul Neamt si provincia Thai Nguyen, cu care au inceput demersurile de infratire.

Intalnirea a avut loc cu prezenta reprezentantilor de seama ai mediului de afaceri nemtean: Rifil SA, Nordarin Prod Com SRL, Eturia SRL, Tehnoprod SRL, Comes SA si Borcanul Fermecat SRL. Autoritatile locale au fost reprezentate de catre domnul George Lazar, Prefect al judetului Neamt.

Intalnirea s-a finalizat cu discutii preliminare referitoarea la realizarea unei misiuni economice realizata de Camera de Comert si Industrie Neamt in Vietnam, alaturi de companii interesate in a investi in aceasta tara.