Ilie Bolojan, fostul primar al municipiului Oradea, care a preluat de curând funcția de președinte a Consiliului Județean Bihor, dă o veste producătoare de fiori reci funcționarilor din instituția pe care o conduce, dar și celor din alte instituții publice, dacă cineva va avea curajul preia exemplul. Ce transmite Bolojan? Că se plăteau lunar salarii de 270.000 de euro pentru 174 de angajați și că de la 1 decembrie va concedia 86 dintre aceștia deoarece “în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată” și există “structuri întregi fără obiect de activitate”. Noul primar a identificat “direcţii care au fost scoase din aparatul propriu al CJ pentru a li se pierde urma” sau a găsit o structură care avea ca sarcină gestionarea ariilor protejate, deși “de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajaţii structurii aveau în realitate alte însărcinări”.
Noua organigramă are mai puține direcții și prevedere reduceri de personal drasctice, de exemplu, la Direcţia Generală Economică din 56 rămân 27, Direcţia Arhitectului Şef din 21 la 16 iar la Direcţia Tehnică din 37 rămân 20. Dispare și Biroul de presă și imagine.
Nu știm dacă exemplul lui Bolojan va fi urmat măcar de primarii liberali din județ, pentru că asta ar presupune curaj, viziune pe termen lung și știința gestionării unor situații în care Facebook-ul nu te poate ajuta. Ca o paranteză, Primăria Piatra Neamț, unde astăzi noul primar Carabelea și noii consilieri vor depune jurământul, are 213 angajați, mai mulți decât a găsit Bolojan la Consiliul Județean Bihor. Dacă mai adăugăm Direcția de Asistență Socială, societățile municipiului, unde angajările se fac în majoritatea cazurilor pe bază de carnet de partid și loialitate față de șef, cifrele au trebui să de mult de gândit. Evident că situații asemănătoare găsim în toate primăriile din orașele județului, dar și în multe primării rurale.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
In toate judetele intalnesti acest fenomen. Este timpul ca sa se revina cu picioarele pe pamant. Reduceri de personal si de salarii la bugetari. Nu este normal ca la STAT sa castigi mai bine ca la privat.