La Girov se dorește înființarea unui parc industrial

Interviu cu primarul Vasile CIUBOTARU

– Domnule primar, cum a decurs campania alegerilor din septembrie 2020?

Eu spun că bine, din moment ce am obținut, din partea electoratului local, o nouă misiune de 4 ani. Apoi, pentru încrederea acordată, mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi, care au avut încredere și care au stat la rând pentru a ne vota. Nu este un gest oarecare pentru mine, în special.

 

– Asta implică o muncă susținută în viitorii ani…

Așa este. Am pierdut în două secții de votare, dar am câștigat în celelalte. Important pentru noi este faptul că nu am muncit de pomană timp de 4 ani. Spun acest lucru, pentru că oamenii locului ne-au îndemnat să continuăm munca începută în anii din urmă. Nu va fi o misiune ușoară, atâta vreme cât partidul din care fac parte nu este la putere în acest moment.

– Dar aveți președinte al Consiliului Județean din partidul dvs…

Avem, îi mulțumim pentru ceea ce a făcut pentru noi anii trecuți, pentru că ne-a fost de mare sprijin, în achitarea datoriilor pe care le-a avut comuna.

– Până la urmă, ați terminat cu ele?

Da, numai că nu știm dacă nu vor apărea și altele. Cred că cine a avut de încasat bani, a bătut la toate porțile pentru a le recupera până acum. Vreau ca următorii ani să nu mai avem momentele prin care am trecut și în care am plătit vreo 36 de miliarde de lei vechi.

– Pe cine ați simțit mai aproape în perioada 2016-2020?

Fără discuție, pe viceprimarul Ion Purcel. Este unul dintre cei mai credincioși localnici, devotat comunei. Apoi, consilierii locali și salariații primăriei, pe ei i-am avut aproape. De asemenea, poate cea mai mare realizare a mea a fost că în Consilul Local Girov nu a mai fost ceartă, nu a mai făcut nimeni gălăgie și scandal.

Dezvoltarea infrastructurii locale

– Vă mulțumesc rezultatele obținute?

Este posibil ca unii să nu privescă rezultatele electorale, dar și pe celelalte, cu ochi buni, dar este treaba lor. Au fost pezenți vreo 2.000 de alegători, dintre care 884 voturi au fost în favoarea mea, iar 444 a obținut reprezentantul PNL și vreo 300 pentru cel de la PMP. Practic, i-am depășit pe candidații de pe locurile 2 și 3 la un loc, ceea ce înseamnă destul de mult. Sunt diferențe între primar și Consiliul Județean, dar asta este altă problemă. Au fost și multe telefoane, care m-au informat că s-au transportat persoane la vot și multe altele, dar acum sunt deja istorie. Important este că am reușit să revin în fruntea comunei și să-mi duc mai departe planurile și proiectele pe care le am în vizor în acest moment.

– Care sunt  prioritățile pentru  acest mandat?

Prima prioritate este să terminăm lucrările la Școala Gimnazială “Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov. Să nu uitați faptul că sunt profesor de meserie, iar inima mea bate tot timpul pentru această instituție. Apoi, sper să se termine și cu sala de sport, începută cu ani în urmă și încă neterminată. În paralel, avem câteva priorități de largă importanță pentru locuitorii comunei. Este vorba de asfaltarea în totalitate a comunei, terminarea rețelelor de alimentare cu apă în toate satele, canalizarea și înființarea rețelei de alimentare cu gaz metan. Sunt cele mai importante lucrări. Știu, mai sunt și altele, fiecare sat având câte o listă cu priorități. În schimb, pornind de la ideea că electoratul a afirmat în mare parte că actuala administrație publică locală trebuie musai să-și continue proiectele, tocmai această misiune trebuie să o ducem la capăt. Unde va fi acest capăt, nu știu! Știu că țara are nevoie de noi programe de finanțare, de fonduri europene și de alte investiții care să ridice satul românesc și să-l ducă acolo unde îi este locul.

Modernizarea centrului civic

– Parcurgând oferta electorală, un rol important este cel legat de înființarea unui parc industrial în comună…

Cu siguranță așa va fi, iar în acest sens toată lumea chestionată mi-a transmis să continui seria proiectelor. De asemeneea, vrem să înființăm în viitorii ani un spațiu în care să atragem agenți economici, investitori, dar cu o singură condiție: societățile să aibă sediul în comuna Girov. Constat că Girov are mari posibilități în acest sens, numai că administrația publică locală trebuie să achiziționeze o anumită suprafață de teren unde să aducă toate utilitățile: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale și multe altele. Este de neacceptat ca o comună care are limită teritorială cu municipiul Piatra-Neamț, care are terenuri disponibile, să nu aibă o dezvoltare economică precum UAT-urile Săvinești și Dumbrava Roșie. Sunt chestiuni care trebuie rezolvate. Am văzut câteva parcuri industriale în Ardeal, iar noi, girovenii, trebuie să copiem modelul. Ar putea fi cel mai important parc industrial din județul Neamț, evident, cu anumite facilități. Totodată, la fel de important este să rezolvăm cu pachetul de servicii. După, cu siguranță, se vor ivi investitori în scurt timp. Sunt multe de făcut, dar pentru mine acest parc este o poartă de dezvoltare economică a comunei și mai ales de atragere și de reținere în acest spațiu al tinerilor, al brațelor de muncă. Evident, vor mai fi și alte probleme de rezolvat în comună, precum crearea de parcuri de joacă pentru copii în toate satele, asta ca să dau un exemplu. M-ar bucura foarte mult ca locuitorii comunei noastre să înțeleagă faptul că eu, în calitate de primar, nu voi îngădui nicio abatere de la litera legii. Asta nu înseamnă să fiu absurd. Dar, în ceea ce mă privește, la fel consilierii locali PSD și salariații primăriei, toți trebuie să aibă o atitudine civilizată față de cetățean. În aceeași notă și cetățenii, care nu trebuie să distrugă bunurile publice. Vom continua modernizarea centrului civic, ansamblu care include și noua primărie a comunei. Toate aceste lucrări au nevoie de bani, de fonduri locale, guvernamentale și europene.

– Cum va arăta comuna peste 4 ani?

Vor fi multe lucrări care, de obicei, nu se văd, respectiv, alimentare cu apă, canalizare, dar și altele aflate în văzul tuturor. Toate țin de politicile economice guvernamentale, de programele care vor fi demarate în anii care urmează. Noi, cei din teritoriu, ne vom plia pe ceea ce se va dori în această țara. Oricum, centrul civic va arăta cu totul altfel și vor fi realizate multe investiții la nivel local.   

A consemnat Constantin NEGRU

Material apărut în ediția scrisă a săptămânalului ”Mesagerul de Neamț”, nr. 461, 8-14 septembrie 2020

One comment

  • Joker

    octombrie 11, 2020 at 3:50 pm

    Domnule,nu mai conduceți beat,vă rugăm frumos si respectos!

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *