Negocieri Arsene-Ponta pentru majoritate în Consiliul Județean? Care ar fi prețul?

Ionel Arsene, în ciuda victoriei la președinția Consiliului Județean Neamț, are probleme majore în a constitui o majoritate in legislativul județean. Cele 13 voturi pe care le are sunt insuficiente, având nevoie de 18 pentru a putea alege vicepreședinții și o majoritate simplă. De aceea este obligat sa facă alianțe cu cel puțin două partide. Cel mai la îndemână este PMP cu care a mai făcut alianță în 2016, dar nu este suficient, deoarece aceștia  au doar 3 locuri în Consiliu.

Alte 3 voturi ar putea veni de la Pro România, dacă Arsene ar scăpa de Liviu Harbuz, care a declarat în mai multe rânduri că drumul său se încheie în Pro România dacă va fi obligat să colaboreze cu Ionel Arsene. De aceea șeful PSD ar fi ales calea unei negocieri directe cu Victor Ponta. La nivelul PSD circulă un zvon pe care foarte mulți îl cred și care i-a pus pe jar pe toți doritorii de a prinde loc eligibil la parlamentare, că Arsene ar fi bătut palma cu Ponta, urmând să ofere, pe lângă post de vicepeședinte la județ și alte funcții , locurile întâi la Camera deputaților și Senat pentru Pro România. În realitate, Arsene n-ar oferi decât o poziție, cea de la Camera Deputaților, Emilia Arcan fiind cea care ar reveni la Senat pe vechea poziție.

Scenariul este plauzibil până la un punct, Arsene fiind nevoit să genereze negocieri dacă speră la crearea unei majorități în jurul PSD. Calea cea mai ușoară ar fi prin fosta colegă Emilia Arcan. Mai ales că Răzvan Cuc a pierdut, așa cum profețea Arcan înainte de alegeri. În privința PMP nu-și face foarte multe griji la negocieri, cunoscută fiind setea de funcții a celor din jurul tandemului Gavrilescu-Tomac, ultimul, un lider de dreapta, dar cu multe interese de afaceri, pentru terți, în județe conduse de lideri PSD.

Rămâne de văzut cât este adevăr și cât sunt doar piste lansate pentru derutarea adversarilor. De asemenea, este de așteptat reacția lui Liviu Harbuz, dar și a celor care speră la un loc eligibil pe listele PSD-ului și care ar fi direct afectați dacă 2 poziții ar fi cedate  partidului  lui Ponta.

Valentin Bălănescu

2 comments

 • Liviu

  octombrie 3, 2020 at 7:52 am

  Este cunoscut faptul ca Arcan si Chitei sunt uneltele lui Arsene in Pro. Si sunt cei care se opun unei aliante cu PNL, incercand sa-l convinga pe Harbuz sa mearga cu Arsene.

  Răspuns

 • Joker

  octombrie 3, 2020 at 4:19 pm

  Ponta reprezintă o parte a intunecimii din PSD,deci sigur va face înțelegere cu Arsene.Inainte de a ajunge mare smecher Dragnea,cine credeți că negocia cu Arsene,desigur tot Ponta. Pt bani îl iartă sigur :))))

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *