Noi măsuri fiscale: Amânarea taxelor până la 25 decembrie, scutire impozit specific pentru Horeca, eșalonare simplificată a datoriilor, deductibilitatea testelor COVID

În fața valului doi al pandemiei, când devine tot mai clar că sectoare întregi de activitate nu vor putea să-și reia activitatea în parametrii normali, Guvernul a venit cu o serie de noi măsuri fiscale care ar trebui să vină în ajutorul firmelor ( amănunte aici) . Cele mai importante se referă  la amânarea achitării taxelor, de firme sau persoane fizice, până la data de 25 decembrie 2020, în sensul că  nu se calculează dobânzi și penalități de întârziere. Totodată, același termen este și pentru suspendarea procedurilor de executare silită prin poprire.

În ceea ce privește rambursarea TVA cu control ulterior, termenul a fost prorogat până la 25 ianuarie 2021. Scutirea de la plata impozitului specific unor activităţii și pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020. Contribuabilii care, până la data intrării în vigoare ordonanței de urgență, au depus declarația privind impozitul specific aferentă semestrului I al anului 2020, vor trebui să depună declarații rectificative.

O măsură specifică perioadei se referă la deductibilitatea cheltuielilor cu testele medicale pentru angajați pentru depistarea și prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea este publicată o procedură simplificată de eșalonare a datoriilor pentru firme și persoane private, pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Pentru asta ar trebui  să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv, să nu se afle în procedura falimentului,  să nu se afle în dizolvare, să nu înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență și nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală, să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art.25 și 26 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. (M.N.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.