În alegerile locale din septembrie filiala nemțeană a Partidului Mișcarea Populară a demonstrat încă o dată că reprezintă un etalon al oportunismului politic local. Porniți cu șanse destul de mici în luptă, cu target undeva spre 10% la nivel județean, oamenii lui Gavrilescu aveau un singur țel, să rămână partidul balama care să încline balanța în Consiliul Județean sau în cel local de la Piatra Neamț. Ca să-și conserve pozițiile și funcțiile. Cu 4 ani în urmă, ca să le ocupe, s-au făcut frate cu PSD și le-a mers bine. După un timp s-au înfrățit cu PNL, părăsind vechiul aliat și le-a mers și mai bine, semn că și stânga și dreapta pot oferi oportunități, oportuniștilor. La locale au dat cu bățu-n baltă crezând că-i undiță de prins voturi, atârnând un Chitic pe post de momeală. Bogdan Gavrilescu mai prinde o tură ca viceprimar, făcând o echipă de 10+ cu PNL , USR și, probabil, Pro România, adică exact cei care arătau greșelile pemepiștilor în campanie. Interesant va fi de văzut dacă Gavrilescu va fi luat la pachet cu societățile municipalității și cu firmele înfloritoare de pe vremea lui Dragoș Chitic. Și dacă cel care a contribuit la un rezultat peste așteptări va fi sacrificat pentru mai binele partidului.
Cine sunt pemepiștii de astăzi
Sunt aceiași care au ajuns pe funcții promovați de Laurențiu Dulamă, cu ajutorul PSD: Bogdan Gavrilescu, Cristian Sauciuc, ca să-i amintim pe cei mai vizibili. Nu trebuie uitat că din echipă făcea parte și Marius Ghineț, omul bun la toate la Publiserv, promovat tot din PMP. Și mulți alții, dintre care câțiva care chiar cred că Băsescu a fost omul providențial în politica românescă. Nivelul la care s-a făcut politică în PMP a fost de multe ori motiv de amuzament. A rămas de pomină o discuție, înregistrată, la nivelul conducerii partidului, în care Gavrilescu îi reproșa lui Dulamă că votează în Consiliul Județean cu PSD și s-au supărat cei din… PNL! Ceea ce putea strica jocurilor de culise de la acel timp ale conducerii locale a PMP. Asta după ce Gavrilescu ”se delimita în fața celor de la PNL de un trădător din partid”.
”Ești un mare nesimțit dacă spui asta”
A urmat ședința despre care vă spuneam, unde dialogul ne arată exact cum funcționează ”un partid nou, cu oameni noi, neatinși de tarele vechilor politicieni”, ca să cităm dintr-un lider al PMP. Discuția dintre Gavrilescu și Dulamă s-a desfășurat cam așa:
”Gavrilescu: Votul din Consiliul Județean și asta trebuie să ne explice domnul consilier județean Dulamă, ce s-a întâmplat, de n-am reușit să suplimentăm ordinea de zi cu bugetul.
Dulamă: Cred că ar trebui să încep cu o mică poveste, ca să vă aduc în temă. În primul rând, în ședința ordinară care a avut loc acum trei zile, cu trei minute înainte de începerea ședinței, și vreau să punctez foarte clar, consilierii liberali, nu consilierii PMP și nu altcineva, au venit cu un proiect de hotărâre să împartă ei niște bani la primăriile din județ. S-a cerut legalitatea acestui act. Secretarul județului a spus foarte clar: nu este legal, nu aveți raport de specialitate. Nu se poate pune (pe ordinea de zi – n.r.) un act fără niște avize în spate. Domnul secretar al județului care, întâmplător acuma ține locul secretarului prin delegație, este și șeful direcției juridice, deci știe cel mai bine legile din Consiliul Județean, a spus foarte clar că nu este legală. (…) Nu fac o ilegalitate, indiferent dacă mie vine și îmi spune președintele de partid că trebuie să votez lista asta, că e pusă de PNL eu nu o fac, credeți-mă.
Dacă secretarul a spus că nu este legal, ce să votez? Haideți să vă spun altceva. Proiectul nu a intrat pe ordinea de zi, nu am avut ce vota.
Gavrilescu: Cum n-ai avut ce vota? Amedeo, nu minți!
Dulamă: Te rog frumos să nu ridici vocea!
Gavrilescu: La oamenii ăștia nu mai veni să spui…
Amedeo: Oamenii aștia mă cunosc dinaintea ta
Gavrilescu: Domnul Dulamă a venit mi-a spus la telefon, dacă tu ai făcut blat cu PNL-ul ca să te pună vicepreședinte, du-te la PNL și lasă-mă pe mine cu PMP-ul meu.
Amedeo: Te rog frumos, lasă-mă să termin. Vă rog să vă uitați pe filmări. Eu nu vreau să incit, dar dacă domnul președinte spune, eu ce să fac, să tac? Cică n-am votat lista PNL-ului, cum să votez lista PNL-ului dacă nici n-a fost pe ordinea de zi?
Gavrilescu: Din punct de vedere tehnic, cum era mai bine să se fi votat, sau nu?
Dulamă: Dar nu s-a pus pe ordinea de zi. Ce să votez?
Gavrilescu: Suplimentarea ordinii de zi.
Răspuns: Nu a avut avizul de legalitate, eu ce să votez? Domnul comandant, pot să votez ceva ilegal?
Comandant: Chiar dacă discutați divergent în spatele ușilor închise, eu niciodată nu m-aș fi dus să discut în public despre lucrurile astea.
Dulamă: Asta și vreau să fac, de asta vreau, să evit o discuție pe care văd că domnul președinte… O să merg cu el în biroul de dincolo…
Gavrilescu: Tu trebuie să-mi ții partea…
Amedeo: Eu țin partea, pe o treabă legală. Eu reprezint PMP-ul și vrei să-ți dau un exemplu? 14 proiecte inițiate de mine, consilierul județean mă duc în biroul lui Bobo (Bogdan Gavrilescu – n.r.) la primărie și la ședință nu votează niciunul, votează împotriva mea. Ce vrei să fac?
Gavrilescu: Care sunt proiectele alea inițiate de tine? Eu am 23 de proiecte în fiecare lună.
Amedeo: Am crezut că discutăm despre Consiliul Județean.
Gavrilescu: Dacă te-au lăsat la comandă că-s ei în concediu, asta înseamnă că ești tu inițiator, sunt muncite de tine?
Amedeo: Da, sunt muncite de mine. Am făcut rapoarte de specialitate, mi-am pus semnătura.
Gavrilescu: Nu. Ți-ai pus semnătura, atât! Nu că le-ai făcut tu. Nu le-ai muncit tu. Zi-mi un proiect la care ai muncit.
Amedeo: Eu când le semnez, le și citesc.
Gavrilescu: Nu, (că) eu nu le citesc!
(…)
Gavrilescu: Nu mai discutăm despre PNL, te rog frumos, nu mai exagera, că așa ai venit și în ședința de la Piatra Neamț.
Dulamă: Păi am venit în ședința de la Piatra ca să se facă dreptate. Consilieri de la mine din echipă votează împotriva mea. Toate proiectele de hotărâre inițiate de mine au votat împotrivă. De ce?
Gavrilescu: Ai înnebunit? Eu mă duc în ședință de consiliu și-s inițiator și nu pot să trec proiectul ăsta, n-am dreptul să votez. Am votat contra de luni de zile, de ani de zile, nu mai minți.
Dulamă: Eu vă propun: facem ședința de birou executiv județean înainte de ședință. Așa da, eu sunt de acord. Domnule președinte, am venit în biroul dumneavoastră cu consilierul Ungureanu?
Gavrilescu: Și ați plecat cu suplimentarea la buget.
Dulamă: Nu, îmi pare rău, asta mi-ați trimis-o cu trei minute înainte.
Gavrilescu: Îmi pare rău că nu este și celălalt consilier să spună…
Dulamă: Auziți, dacă vreți să mă încolțiți, să știți că nu vă merge. Îmi pare foarte rău. Vă arăt acuma mesajul. Ședința a fost… cu trei minute înainte mi-ați trimis un format primit și de la PNL, o listă făcută de ei, care nu vreau să o comentez, în care nu vreau să intru, eu vorbesc de PMP aici, nu de PNL. Dacă secretarul județului spune că e ilegal…
Gavrilescu: Amedeo, sunt sătul ca de mere pădurețe… îș sătul!
Dulamă: Dacă ești portavocea cuiva, spune. Eu nu fac ilegalități. (Către cineva din sală) Tu faci ilegalități la tine la firmă? Nici eu nu fac. Dacă nu avea avizul de legalitate, eu ce să votez? (…)
Gavrilescu: M-am săturat de minciunile ordinare ale tale. M-am săturat.
Dulamă: Minciunile tale, nu ale mele.
Gavrilescu: Să îți vezi de treaba ta și să mă lași în pace.
Dulamă: Partidul ăsta e făcut de noi toți și nu de tine. N-am uitat, și aștia știu, că acum doi ani te-am luat de mână și te-am dus la Băsescu și ți-am zis stai în locul meu, dar stai în locul tău pentru toată lumea, pentru toți de aici, nu pentru tine.
Gavrilescu: Ești un mare nesimțit dacă spui asta.
Răspuns: Dacă mă jignești îți fac și plângere penală.
Gavrilescu: Te rog frumos. Da. Da. Asta să faci.”
În loc de orice alte comentarii
Un an și ceva PSD+PMP=LOVE. Apoi trei ani PNL+PMP=LOVE. Acum pemepiștii sunt în căutarea unui iubit cu bani și funcții, pregătit să fie tradus.
Valentin BĂLĂNESCU
FOTO: PMP Piatra Neamţ Facebook