Așezare veche de 5.000 de ani, descoperită recent la Vânători-Neamţ

În urmă cu câteva săptămâni, pe teritoriul comunei Vânători-Neamț arheologii au făcut cercetări într-o așezare veche de aproape 5 milenii. Situl a fost identificat întâmplător la începutul acestui an, într-o zonă împădurită, fapt ce a stârnit interesul specialiștilor. Conform acestora, este vorba despre o fortificație foarte interesantă, specifică epocii bronzului.

Pentru că situl arheologic se află într-o zonă cu arbori, cercetarea invazivă a fost destul de dificilă. Cu toate acestea, rezultatele sunt dintre cele mai interesante, de aici fiind recuperate materiale ceramice interesante, dar și unelte de piatră. Însă, mai important decât atât este faptul că arheologii au obținut date importante despre sistemul de apărare a acestei așezări, care are o suprafață destul de mică, de aproximativ o jumătate de hectar.

Diagnosticul arheologic intruziv a fost realizat de arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț, echipa fiind coordonată de dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

Prezența unui posibil sit arheologic într-o zonă împădurită a comunei Vânători-Neamț ne-a fost semnalată la începutul acestui an, iar după o vizită la fața locului am constatat că, într-adevăr, este posibil că acolo să existe o fortificație. Desigur, nu trebuie să ne imaginăm prezența unor ziduri, ci este vorba despre un șanț adânc, cu rol defensiv. De altfel, situl ocupă un platou cu margini abrupte, iar singura legătură cu zona învecinată este ,,tăiată” de acel șanț. Pentru a înțelege de când datează această fortificație, am realizat un diagnostic arheologic intruziv chiar în zona șanțului de apărare. În acest context am putut stabili că șanțul are o deschidere la suprafață de aproximativ 12 m și o adâncime de 1,5 m. Tot în timpul cercetării noastre am identificat și o structură de pietre, dar și urmele unei posibile gropi, din care au fost recuperate mai multe materiale arheologice. Este interesant faptul că prin amplasamentul său, această fortificație putea controla intrarea/ieșirea din Depresiunea Neamț, pe valea râului Neamț” ne-a declarat dr. Vasile Diaconu.

Arheologii au menționat că vestigiile sunt specifice perioadei timpurii a Epocii Bronzului, având o vechime de aproape 5000 de ani. După aceste investigații, urmează să fie făcute demersuri pentru introducerea acestui sit în Repertoriul Arheologic Național, astfel încât să poate beneficia de protecție legală.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *