Dr. Alexandru Pătraşcu: „Oricând s-ar fi putut întâmpla o tragedie şi la spitalul Târgu Neamţ”

Controlul făcut de o comisie venită de la Ministerul Sănătății la Spitalul Orășenesc Sf. Dinitrie din Târgu Neamț, după tragedia de la Piatra Neamț a constatat, deloc surprinzător, că  şi spitalul din Târgu Neamţ face parte din categoria spitalelor din România care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Neregulile găsite privesc partea de securitate la incendiu, instalaţii şi panouri electrice vechi şi altele. Imdediat după finalizarea controlului, a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație, pentru luare la cunoștință și găsirea de soluții rapide.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Pătraşcu a prezentat, pe scurt, situația: „Am prezentat şi un raport cu situaţia actuală a instalaţiei electrice, a prizelor de împământare, a sistemului anti-incendiu care lipseşte de la spital şi raportul ISU cu neconformităţile în ceea ce priveşte hidranţii şi securitatea anti-incendiu. Spitalul nu are autorizaţie ISU şi unele clădiri nici nu pot fi autorizate ISU pentru că sunt foarte vechi, cum ar fi de exemplu clădirea în care se află secţia de pediatrie care a fost construită ca şi bloc de locuinţe, nu ca şi clădire medicală. Doar clădirile de la Ambulator, de la CPU şi Chirurgie şi de la Infecţioase ar putea fi avizate ISU, restul nu. Nici la ATI nu avem avize anti-incendiu. Instalaţia electrică a spitalului este foarte veche. Există instalaţii electrice din anul 1950 iar altele din anul 1976. În ultimii 10 ani nu s-a făcut nicio inspecţie tehnică a instalaţiei electrice şi a panourilor electrice. Există firme autorizate pentru aceste inspecţii şi ar fi trebuit ca în toţi aceşti ani cei de la serviciul tehnic-administrativ din cadrul spitalului să fi făcut această solicitare. Am discutat cu domnul primar care deja a contactat o firmă specializată şi care va veni în perioada următoare pentru a vedea ce probleme avem pe circuitele electrice şi panourile electrice. Având în vedere aceste nereguli şi lipsa hitranţilor, a instalaţiei vechi, se putea întâmpla oricând o tragedie şi la spitalul nostru aşa cum s-a întâmplat, din păcate, la Piatra Neamţ. Noi la ATI avem doar cinci paturi dar oricând poate exista un pericol de incendiu pentru că instalațiile sunt vechi„.

Pe acelaşi subiect primarul Daniel Harpa prezent şi el la şedința de azi, a declarat: „ Am garantat tuturor prezenţi azi la şedinţă că, conducerea spitalului nu va fi politizată şi voi acorda sprijin managerului în tot ceea ce înseamnă investiții necesare funcționării spitalului în siguranță pentru pacienți”.

C.T. STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *