După aproape două luni de experiment în gratuitatea pentru naveta elevilor, sistemul este bulversat de o nouă modificare a legii Educației. Odată ce a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 2 noiembrie, legea 226/2020 anunță dreptul elevilor la gratuitate în orice fel de transport public. Decontarea se face de școală, cu banii de la bugetul de stat transferați către autoritățile județene și locale, potrivit modificărilor aduse art. 84 din legea Educației. Care modificări mai precizează că administrația publică locală subvenționează operatorul de transport.
Noul circuit la banilor este neclar, consideră un director de școală din județul Neamț, care are trei sferturi dintre elevi navetiști. Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț spune că situația oricum era încâlcită și că lipsa normelor de aplicare a făcut ca mulți elevi să suporte banii de transport. Iar, acum, perspectiva ca naveta să fie decontată de primării ar putea face ca nu toți elevii să beneficieze de gratuitate: „Așteptăm să vedem de unde ne vin banii: de la orașul Târgu Neamț, sau de la fiecare primărie din localitățile de unde sunt elevii. Pe 4 noiembrie am aflat de aceste modificări, am centralizat sumele necesare, dar nu știm. Până acum nu s-a decontat nimic pe navetă. La nivelul orașului Târgu Neamț doar un singur transportator a aplicat prima lege, ceilalți 3 care mai furnizează servicii de transport elevilor nu au eliberat abonamente gratuite elevilor, nefiind norme de aplicare.
Acum, dacă ne vor da nouă banii, eu cred că legea nici nu trebuia modificată și singurul lucru bun pe care trebuiau să-l facă era să respecte termenele de plată, până pe 5 ale lunii să vireze sumele aferente lunii anterioare, conform prognozei de la noi. Indiferent pe ce filieră vin banii de la guvern, dacă școala ar primi banii până pe 5 ale lunii, noi pe data de 6 am vira sumele pe cardurile elevilor. Puteam aplica legea corect, având centralizate traseele elevilor, prezența lor la școală. Cei care au eliberat abonamente gratuite în luna septembrie și octombrie, aplicând legea care era, cine le decontează? Cei care n-au respectat legea și elevii și-au cumpărat cu banii lor abonamente și nu le decontează nimeni, cine e de vină?
Acum, cu noile reglementări, deocamdată nu știm nimic concret. Am discutat și la Consiliul Județean și ni s-a spus că se așteaptă precizări. Noi avem sumele centralizate pe luna septembrie și pe luna octombrie: în jur de 200.000 lei pe lună, pentru circa 1.200 de elevi. Dacă sumele vor veni prin costul standard per-elev, nu multe școli își vor permite suportarea navetei”.
Același scepticism vine și dinspre Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Chiar dacă, prin noile modificări, instituția nu mai este implicată în decontarea navetei, inspectorul școlar general adjunct Dana Lăcrămioara Păiuș declară că noua variantă, mai simplă, împovărează tot primăriile: „Din câte am înțeles, aceste modificări au apărut fiindcă în țară consiliile județene n-au reușit să emită situațiile clare pentru decontare, deși de la școli au plecat aceste situații. Noile modificări, din câte am înțeles, presupun ca elevul să meargă la operatorul de transport, își cumpără abonamentul, apoi acel abonament ajunge la școală și el își va primi bănuții de la școală. Școala primește de la bugetul de stat, prin UAT-uri. Sau chestiunea pică pe spatele primăriilor, până se trimit sumele de la bugetul de stat. Astă vă spun din experiența mea de cadru didactic la colegiul tehnic, unde mare parte din elevi sunt navetiști și în fiecare lună aveam situația. La inspectorat, acum, pe noile regementări nu avem atribuții în acest sens”.
Chestiunea transportului gratuit pentru elevi rămâne aceeași piatră de încercare dificil de gestionat. În acest moment, este cert că nici transportatorii și nici elevii nu și-au primit banii.
C.I.