Marius Vasile Minică, noul primar al comunei Icușești

Joi, 29 octombrie, la sediul Primăriei Icușești, noul primar, Marius Vasile Minică, și noii consilieri locali au depus jurământul de credință faţă de comunitatea locală. Momentul solemn a fost onorat de prezența prefectului George Lazăr, a parlamentarilor Dan Laurențiu Leoreanu și Eugen Ţapu-Nazare, totul sub supraveghere secretarului Aneta Toma.

Cu această ocazie, prefectul George Lazăr a declarat: “Vă felicit pe toți cei care astăzi ați depus jurământul. Îl felicit pe domnul Roșu Săbărel, care a fost primar până astăzi. Este un om drag mie, care s-a zbătut pentru binele comunității, iar atunci când a avut nevoie de mine, nu a ezitat să sune. Vă doresc și dvs., stimați consilieri,  să gândiți pozitiv pentru comunitatea Icușești, care v-a încredințat mandatul. Ați jurat pe Constituție și pe Biblie pentru binele comunității Icușești. Îl felicit pe domnul primar Minică și îl vom sprijini în toate demersurile sale, ca proiectele dvs. să fie puse în practică. Trebuie să deschidem uși acolo unde sunt închise. Felicitări tuturor!”

Prezent la acestă solemnitate, senatorul Eugen Ţapu a adăugat: “Felicitări consilierii locali, dar și primarului Minică, edil care a câștigat această competiție electorală. Indiferent de culoarea politică, vă doresc ca împreună să reușiți să dezvoltați comunitatea lângă primarul nou ales, ca la final, după acest mandat, să avem o comună mult mai bine dezvoltată. Cu siguranță, fiecare consilier și primar au avut un moment de emoție, dar încă o dată, vă felicit pentru acest succes”.

În același sens, deputatul Laurențiu Dan Leoreanu a menționat: “Vă felicit și eu pentru obținerea mandatelor de aleși locali. Ați întrunit încrederea populației ca în acest for legislativ local să slujiți cu demnitate, bună credință și responsabilitate. Să faceți lucruri bune și frumoase pentru cetățenii comunei. Vreau să-l felicit și să mulțumesc domnului primar Săbărel pentru implicarea pe care a avut-o în cei patru ani, pentru că a făcut lucruri frumoase. Domnule primar Minică, vă felicit din toată inima, să aveți rezultate frumoase și să nu uitați că pe anul 2021 începe exercițiul financiar al Comunității Europene, cu bani importanți pentru România – 79,7 miliarde euro, cea mai mare sumă alocată vreodată României. Multă sănătate tuturor și spor în toate și să aveți un mandat bun, iar peste patru ani să puteți merge cu fruntea sus prin comună”.    

Cuprins de emoție, noul primar, Marius Vasle Minică, a declarat la finalul momentului solemn: “Mulțumesc oaspeților care sunt alături de noi, iar reprezentantului guvernului să ne ajute să punem în practică proiectele privind dezvoltarea comunei noastre. Vreau să felicit toți consilierii locali pentru mandatele obținute. Vreau să mulțumesc fostului primar Leonard Oprea, pentru că, la un moment dat, a avut multă încredere în mine, mulțumesc domnului primar Roșu Săbărel care astăzi își încheie mandatul, pentru încrederea și energia de care a dat dovadă. Am evidențiat aceste aspecte, pentru că, în fond, consilierii tineri au de învățat, dar și pentru faptul că aici suntem oameni care am condus comunitatea o perioadă mare de timp. De aceea, cred că important este să oferiți experiența pe care ați dobândit-o în folosul comunității. De aceea, trebuie să terminăm proiectele începute și să asigurăm un confort comunității în care trăim. Mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi aici!”

“Trebuie să terminăm proiectele începute”

Interviu cu primarul Marius Vasile MINICĂ

– Domnule primar, de fapt, cine sunteți dvs.?…

Sunt un tânăr care a refuzat categoric să-și câștige pâinea în altă țară. După terminarea studiilor, am revenit pe meleagurile natale. Sunt inginer silvic de profesie și am urmat cursurile Facultății de Silvicultură Suceava. Conjunctura a făcut ca să fac un business local. M-a atras zona, fiind născut în această comună. Aici am avut ocazia să intru și în administrația publică locală, fiind viceprimar, și atunci am simțit că pot da ceva societății, că pot să fac anumite lucruri pentru comunitate. Practic, m-am legat de administrația locală. După, am avut și o problemă de incompatibilitate, care a fost o greșeală și a trebuit să ies din sistem. De aceea, foarte mult m-am gândit dacă pot să mișc lucrurile din această poziție. În final, am considerat că singura poziție din care pot să iau anumite decizii importante și să ducem la îndeplinire tot ceea ce s-a început, este cea de primar. Spun aceste lucruri, pentru că sunt foarte multe obiective de făcut, dar dacă nu se continuă, să ajungă la finalitate, investițiile nu vor avea utilitate. Mai adaug că sunt căsătorit și am un copil de un an.  

– Din câte s-a putut vedea, ați ajuns primar al comunei Icușești pe un val important de simpatie locală…

Așa este. Înainte de alegeri, domnul primar Roșu m-a propus să iau conducerea comunei și să realizez ceea ce a început dumnealui. Încă de la început am fost conștient de acest lucru. Știu că în jurul meu va trebui să mai fie câteva persoane, pentru că în viitor vom fi nevoiți să luăm și fonduri externe, pentru că nu ne putem baza doar pe fondurile guvernamentale. Suntem în anul 2020 și cred că situația sanitară actuală va fi mai dificilă, însă dacă nu ne vom axa pe fonduri europene, va fi foarte greu să ducem totul la îndeplinire. Dar, în același timp, ne motivează dorința de a transforma comuna și de a o ridica la un alt nivel. Vrem să aducem un plus de confort. Practic, acesta este scopul nostru principal, pentru a asigura pachetul de servicii publice către populație.

– Cum veți proceda cu executantul școlii noi de la Icușești?

Din momentul în care o să se împotrivească masiv, ca să nu termine lucrarea, ultima variantă ar fi să-l acționăm în instanță și să găsim soluția cea mai eficientă, ca școala să fie terminată în final. Școala de la Icușești este o problemă de ani și ar fi păcat, pentru că noul edificiu are o suprafață desfășurată foarte mare. Iar în situația de astăzi cu pandemia, este un plus în asigurarea condițiilor sanitare de protecție, privind tot ceea ce înseamnă distanțare socială, care mai include și un alt complex de factori.

– Veți ajuta biserica și celelalte instituții locale?

Da. Voi ajuta nu doar biserica. Voi fi un partener cu toate instituțiile locale, mai ales cu conducerea școlilor. Apoi, toate cultele vor fi o prioritate pentru mine, ca primar. Vom încerca să le armonizăm cumva, însă depinde și de credincioși și preoți cum vor reacționa. În fond, trebuie sprijiniți în mare măsură, pentru că dacă nu vom avea educație, școală și biserică, societatea nu are un viitor prea frumos. Practic, biserica ne leagă și ne ține echilibrați în acest spațiu.

“Am încredere în noul primar al comunei”

“Predau averea comunei cu dragă inimă și am cea mai mare încredere în noul primar. O predau cu toată încrederea, pentru a duce mai departe ceea ce am început în anul 2016. Este un tânăr de perspectivă și cred că va finaliza ceea ce am început. Sper să facă mult mai mult decât mine. O să fiu oricând lângă el când o să-mi ceară ajutorul. Cu siguranță, voi fi cel mai apropiat de noul primar în viitorii ani. Îl voi sprijini în toate demersurile sale. De aceea, investițiile care sunt începute trebuie neapărat să le ducă până la capăt. În prezent, avem 11 proiecte în derulare. Nu este puțin, este mult, dar cel mai mare și mai important este cel legat de alimentarea cu gaz metan, în lungime de 65 kilometri. Mai este un proiect de asfaltare la CNI de 10 kilometri, apoi, reabilitarea celor cinci școli, două cămine culturale, plus un proiect energetic. Fiind tânăr, are de muncă foarte mult, dar trebuie să le ducă până la capăt. Are o oarecare experiență în administrația publică locală, fiind un mandat viceprimar al comunei înainte de anul 2016. Cu o echipă de consilieri foarte bine închegată, poate să ducă la bun sfârșit cele începute de mine” – Vanea Săbărel ROȘU,  fostul primar al comunei Icușești

Constantin NEGRU