Interviu cu primarul Octavian Dănuț ARGHIROPOL
– Domnule primar, de la ce nivel al dezvoltării comunei ați pornit la drum?
În ultima perioadă, am avut ca musafiri în cadrul primăriei o echipă de la Curtea de Conturi. În urma verificărilor și a analizei dumnealor, avem de îndeplinit anumite măsuri. Nu sunt complicate, dar nici simple, pentru că în comună nu au fost investiții foarte mari. Dacă ai investiții în comună, este clar că analiza este mult mai complicată. Dacă nu sunt lucrări foarte mari, analiza este mai simplă. Logic, nu? Dar, cu toate acestea, măsurile trebuie îndeplinite. Eu sunt un luptător și nu mă îmbăt cu apă rece. Experiența pe care am acumulat-o în cei patru ani de viceprimar mă face să merg până la capăt și să nu mă las impresionat de anumite probleme. Măsurile trebuie luate în primărie pe compartimente, ca să se rezolve fără mari probleme. Lăsând la o parte măsurile pe care până la urmă trebuie să le îndeplinim, important este să avem curajul de a dezvolta comuna. Fără curaj, nu se poate face mare lucru.
– Practic, despre ce este vorba?
În primul rând, am spart gheața în mandatul trecut în ceea ce privește modernizarea infrastructurii, element care ne interesează foarte mult. În fond, treaba mea, în calitate de primar, este să aduc bani în comună. De aceea, sunt deja în discuție pentru accesarea unor fonduri pe proiecte europene, prioritar fiind un singur element, respectiv, dezvoltarea infrastructurii: apă, canalizare și asfalt. În comună mai avem nevoie de doar 8 kilometri de asfalt, pe drumuri comunale.
– Nu pare mult… Ce se va întâmpla cu drumul spre satul Băneasa?
Drumul care duce la acest sat are o lungime de 5 kilometri, cu piatră. În prezent, calea este accesibilă, se poate circula fără probleme, dar și acolo ajungem în același punct. Avem nevoie de infrastructură, în speță, drum asfaltat sau betonat până în acest sat. Revenind, am început cu două străzi în mandatul trecut și au mai rămas 8 kilometri. Un drum la Cuci, strada Livezii, și unul la Crăiești strada care duce la cimitir. Atunci când vom îndeplini și această cerință a oamenilor din comună, abia atunci satele noastre vor intra, cu adevărat, în normalitate.
– Comuna nu a fost, până acum, în normalitate?
Atâta timp cât suntem în noroi, piatră și praf, nu suntem în normalitate. Eu văd lucrurile puțin altfel, iar pentru a ajunge la normalitate este nevoie de o implicare masivă, sută la sută, a mea și a celor care lucrează în administrația locală. De aceea, fără ambiție și curaj nu se poate face nimic. Una dintre primele probleme ale noastre, prioritară chiar, ține de angajarea unor oameni în cadrul primăriei. Avem compartimente descoperite, neocupate de specialiști. Domnii de la Curtea de Conturi mi-a spus doar atât: “Vă compătimesc!
– Câți salariați are Primăria Bozieni?
Are doar 16 salariați, și mari și mici. Ideea este că avem compartimente foarte importante care nu au fost acoperite, și mă refer la achiziții publice, asistență socială, de care se ocupă secretarul comunei. De aceea, secretarul este foarte ocupat. Apoi, funcție de cele promise în campania electorală, încercăm să rezolvăm situația a peste 200 de oameni cu mari necazuri. În comună sunt asociații agricole rău-platnice, care nu și-au onorat obligațiile contractuale. De aceea, am făcut demersurile necesare ca oamenii să-și preia arendele, chiar și de cinci ani în urmă.
“Îmi doresc foarte mult să facem o schimbare la care se așteaptă toată populația comunei”
– Școlile din comună au nevoie de reabilitare?
Unitățile școlare sunt în stare bună, mai cu seamă datorită implicării domnișoarei director. Acum sunt în discuție pentru un proiect european, privind achiziționarea de tablete pentru învățământul online, pentru toți copiii. Sunt 401 elevi, dar am înțeles că ar fi nevoie de aproximativ 390 de tablete. La acestea se adaugă achiziționarea a câte două măști de copil pe zi, plus dezinfectanți și produsele de igienizare. Proiectul este în valoare de 200.000 euro.
– Cu o vreme în urmă, se punea problema demolării dispensarului uman și ridicarea altuia…
Avem nevoie de un dispensar nou. Dar, până atunci, au fost efectuate lucrări de cosmetizare a imobilului. Este nepărat să facem ceva cu acest obiectiv. De aceea, trebuie să dăm drumul la documentații și să le depunem acolo unde sunt fonduri pentru aceste construcții. Recapitulez, drumuri, dispensar apă și canalizare, la unele lucrări fiind doar extinderi, să fie realizate în următorii doi ani.
– Nu sunteți prea optimist?
Croiala mea este de luptător, dar și de învingător. Dar, cu experința campaniei electorale și a celei de administrație locală, cred că le-am cam făcut pe toate în viață. Nu am semnat ordine de plată, în rest, am participat la toate.
– Ce profesie aveți?
Am două specialități, profesor de educație fizică și limba engleză. Am lucrat în învățământ o vreme, dar am plecat pentru o vacanță de 3 luni și am stat 12 ani în străinătate. Important este că mă voi baza pe sprijnul echipei noastre, cu sprijnul domnului președinte Mugur Cozmanciuc, a sprijinului oferit de prietenul Dan Laurențiu Leoreanu, care a fost totdeauna alături de mine. Practic, este mentorul meu. De aceea îmi doresc foarte mult să facem o schimbare la care se așteaptă toată populația comunei. Acum, presiunea este foarte mare pe umerii mei și de aceea nu vreau să dezamăgesc.
– Cu certitudine, ați venit la primărie și pe un val de simpatie care obligă.
Da, mă obligă să pun osul la treabă. Să știți, nu-mi vine foarte greu, pentru că sunt fiu al satului și am spus un lucru: “Teoretic, suntem mulți în comuna Bozieni, dar practic suntem aceiași!” De aceea, nu văd un lucru atât de dificil ca să apelez la toate variantele posibile, ca să rezolv vreo problemă și pentru a reuși.
“Voi sprijini activitățile culturale și sportive”
– De-a lungul anilor, în comună au fost organizate anumite acțiuni culturale, Ziua comunei, Festivalul datinilor de iarnă, a existat o intensă activitate sportivă. Veți continua aceste lucruri?
Am fost direct implicat în aceste acțiuni. Am resuscitat activitățile privind datinile și obiceiurile de iarnă. Țin foarte mult la aceste lucruri și am predat și muzică în viața mea. Mă bucur că am în comună un grup de 50-60 de prieteni tineri care se adună la un semn și care țin la datinile și obiceiurile de iarnă. Ideea este că vreau să continuăm cu Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă. Numai că acum trebuie să respectăm regulile pandemiei. Iar cât timp vom avea parte de pandemie, nu se vor putea organiza aceste manifestări decât respectându-se regulile. Vor fi acțiuni simbolice, pentru că nu avem cum să exagerăm. Trebuie să respectăm legile și să ne conformăm actualelor cerințe.
– Recent a fost derulat un proiect de dotare a Căminului cultural. Ce veți face cu toate costumele din dotare?
Până nu de mult, era o problemă de a scoate costume populare din toate cuferele. Nu mai spun că ne împrumutam costume de la prieteni. Acum, am reușit să achiziționăm costume populare și să avem și noi ceea ce ne trebuie. Practic, avem și noi cu ce merge la festivalurile Roman Metropolitan. O să ne fie mult mai ușor, pentru că avem achiziționate costumele pe vârste. Câtă vreme sunt un mare susținător al activităților culturale și sportive, nu vor fi probleme.
– Veți susține fotbalul, în momentul când se va relua campionatul județean?
Susțin asociația cu mare drag, cu o singură condiție. Ca echipa de fotbal să aibă în componență 50-60% jucători din comuna Bozieni, din foștii mei elevi. Cum le spun eu, vreau mânjii comunei Bozieni.
– Ce se va întâmpla când vor veni cei de la Valea Ursului?
De asta am spus 50-60%. Oricum, există multă pasiune și în activitatea sportivă din comună, și nu numai în fotbal. Totuși, trebuie să dăm ceea ce este al celui mai iubit sport din lume: fotbalul.
– Succes, domnule primar!
Mulțumesc!
A consemnat Constantin NEGRU