Pâncești – Comună mică, investiții mari

Interviu cu primarul Constantin Augustin HOLMANU

– Domnule primar, comuna Pâncești este situată la capătul județului, ferită de ochii curioșilor…

Așa este, numai că Pânceștiul de astăzi și satele componente au o istorie adâncă în timp, cu care oamenii locului se mândresc. Numai că istoria își are cursul ei, iar noi, cei de astăzi, mai ales după despriderea de comuna Poienari, trebuie să modernizăm așezările în ton cu tocmai ceea ce oamenii așteaptă. În fond, problemele cele mai delicate sunt legate de infrastructură, capitol deficitar, moștenit încă de acum trei-patru decenii în urmă.

– Din momentul în care ați ajuns primar, care a fost prima țintă?

Deși eram și sunt fiu al comunei, mi-am dat seama imediat că satele noastre au nevoie de o strategie bine pusă la punct în ceea ce urma să fie. Nu am avut numai o țintă, ci am lucrat pe mai multe fronturi, ca să putem rezolva toate necazurile. Și nu au fost puține. Dacă tot m-ați întrebat, în prima parte am inventariat tot ceea ce era, apoi am trecut la fapte. La început, prea multe nu erau, poate doar drumul modernizat spre comuna Dagâța, județul Iași. Însă, mi-am dat seama imediat că tocmai cele mai tinere vlăstare ale comunei, preșcolarii, nu aveau o casă a lor, un spațiu care să-i adune pe toți. Spun acest lucru, pentru că deși comuna are vreo cinci sate, pentru cei mici mai funcționează doar noua grădiniță din centrul comunei. Lucrarea are doar câțiva ani, iar proiectul, “Construire grădiniță sat Pâncești comuna Pâncești, județul Neamț” este o investiție derulată cu fonduri europene, în valoare de 359.929 lei, și cu care ne mândrim. Deși mai toate satele au avut școli, acum toți copiii, prin restrângerea activităților din cauza numărul mic de copii și elevi, toți sunt aduși în centrul comunei. Școala „Vlad Dănulescu” mai are două corpuri, fiind dotată cu tot ceea ce trebuie unei astfel de instituții de învățământ.

– O vreme, se lucra intens la școală, ca atare, ce lucrări s-au realizat?

A fost un alt proiect, la fel de important, “Modernizare Școala Gimnazială Vlad Dănulescu în sat Pâncești, comuna Pâncești, județul Neamț”. Acest proiect, derulat prin MDRAP, a fost finalizat având o valoare de 720.178 lei. Am căutat să rezolvăm foarte multe probleme legat de tot ceea ce implică infrastructura școlară, asigurând copiilor condiții excelente. Din păcate, pandemia de astăzi ne-a pus pe toți pe jar.

– Ce măsuri ați luat?

Multe, dar atât cât ne îngăduie bugetul, însă trebuie să ne pliem pe tot ceea ce trebuie făcut în aceste momente, ca elevii să nu sufere. Și pentru că situația o impune, cu un buget local redus, resursele locale nu au cum să suporte întreaga cheltuială. De aceea, am inițiat proiectul “Dotare cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu online, în comuna Pâncești, județul Neamț”. Proiectul are o valoare de 495.263,12 lei, fiind în pregătire pentru depunere la AFIR. Tot pentru școală, mai avem un proiect, respectiv, “Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19 pentru elevii si cadrele didactice din comuna Pâncești, județul Neamț”, proiect în valoare de 331.119,57 lei, fiind în pregătire pentru depunere și finanțare la AFIR.

– Lumea vă știe un mare iubitor de sport.

Așa este, sunt un iubitor de sport, la fel și tinerii și elevii din comună. De aceea, am pregătit un proiect  de “Construire sală de sport”, cu fonduri din bugetul local, obiectivul fiind în fază de proiectare. Mai avem proiectul “Amenajare parcare și loc de joacă pentru copii”, cu fonduri din bugetul local, documentația fiind în fază de proiectare. Tot din bugetul local, mai avem un alt proiect, “Amenajare curte școală”, în valoare de 100.000 lei, aflat în construcție.

Modernizarea infrastructurii locale

– Cât despre infrastructura mare, ce ne puteți spune?

Evident, comuna avea nevoie de asfaltarea drumurilor comunale și sătești, fiind deja realizat proiectul “Modernizare DC 68 şi DC 68A, L-4.5 kilometri, în comuna Pâncești, județul Neamț”. Proiectul a fost finanțat de MDRAP, este finalizat deja și a avut o valoare de 3.999.289 lei. Aceste drumuri asigură în acest moment transportul auto în condiții excelente spre satele Holm și Ciurea. Interesat lucru, când constructorul a ajuns cu asfaltatul în satul Ciurea, situat la limita cu județul Iași, oamenii făceau cruce și nu le venea să creadă ceea ce văd. La fel și în satul Holm. Însă, pentru continuarea acțiunii de modernizare a drumurilor locale, suntem în implementare cu un nou proiect, “Modernizare drumuri comunale și sătești în comuna Pâncești, județul Neamț”, proiect finanțat cu fonduri guvernamentale. Investiția este în implementare, va avea o valoare de 11.790.699,02 lei și va viza asfaltarea de drumuri în satele Tălpălăi, Pâncești și Patricheni.

– Despre apă și canalizare, ce ne puteți spune?

Una dintre cerințele cele mai mari ale timpurilor pe care le trăim este ca oamenii locului să beneficieze de alimentare cu apă potabilă și canalizare. În acest sens, am inițiat un nou proiect, respectiv “Înființare rețea de canalizare, înființare sistem de alimentare cu apă în comuna Pâncești, județul Neamț”, proiect urmând a fi finanțat de MDRAP, în valoare de 11,552,055 lei, aflat în implementare. Dacă vom reuși să rezolvăm și acest mare proiect, despre comuna noastră se va putea spune că a intrat, cu adevărat, într-o zonă a modernizării infrastructurii locale.    

– La capitolul instituții locale, care este situația?

În acest domeniu, nu am stat. Avem în construcție un nou edificiu, iar proiectul are următoarea titulatură: “Construirea unui dispensar uman în sat Pâncești, comuna Pâncești”. Proiectul este prin MDRAP, fiind în implementare, în valoare de 579,989 lei. Tot în centrul comunei, vom construi și un Cămin Cultural, proiectul este depus la CNI, pentru finanțare, în valoare de 4.700.000 lei. Am achiziționat și un miniîncărcător, destinat Serviciului Public de Gospodărire Comunală. Proiectul a fost finalizat cu fonduri europene, având o valoare de 366,857 lei. Am mai realizat încă două proiecte: Internet  WI FI4EU, rețele Wireless pentru primării, proiect finalizat în valoare de 72.000 lei. De asemenea, mai este un obiectiv, “Construire  garaj auto”, proiect finanțat din bugetul local, în valoare de 40.000 lei, aflat în construcție.

“Trebuie să realizăm investițiile propuse”

– Ați trecut printr-un nou examen al alegerilor locale…

Am avut și emoții, dar nu atât de mari ca altădată. Oamenii locului au înțeles că primarul lor le vrea binele, iar o schimbare a cursului politic din această comună nu i-ar avantaja, pentru că unui nou primar, la volumul investițional din comună, i-ar trebui mai multă vreme să se pună în temă cu toate. De aceea, mulțumesc tuturor pentru voturi, iar componența Consiliului Local este următoarea: viceprimar Agache Vasile Aristide, apoi, Olariu Ștefan, Olaru Vasilica, Vasiliu Constantin, Dascălu Adela, Luciu Mariana Cristina, Rusu Marcel Ionel, toți de la PSD, Tanasă Marian, Alianţa USR Plus, Chelariu Constantin, PNL – consilieri locali. Cred că politica și toate cele legate de campania electorală au trecut, iar acum trebuie să ne apucăm de treabă și să terminăm tot ceea ce ne-am propus. Va fi o luptă dură pentru atragerea fondurilor de dezvoltare a comunei. Cred că totul ne va fi favorabil dacă este liniște și pace. 

– Ce va urma?

Mai sunt multe de făcut și cred că timpul le va rezolva pe toate. Așteptăm ca guvernul actual să inițieze noi programe de investiții, cu toate că pandemia a slăbit foare mult activitatea economică din țară, cea care alimentează bugetul național. În comuna Pâncești, mai sunt multe de realizat, însă unele trebuie terminate curând, ca oamenii locului să beneficieze de servicii de calitate. Vreau ca Pâncești să fie, ca și până acum, o comună primitoare, cu oameni cuminți, cu frică de Dumnezeu și dornici de a dezvolta satele în care locuiesc. În viitorii ani, misiunea noastră, a celor din administrația locală este să dezvoltăm tot ceea ce se poate, pentru că despre o activitate economică importantă nu se întrevăd semne. Totul ține de ceea ce vom face noi, cei de aici.

A consemnat Constantin NEGRU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *