Primăria Timişeşti, proiecte europene în valoare de 240.000 euro în lupta cu pandemia

De curând primăria Timişeşti a depus pentru aprobare două proiecte europene în valoare de 240.000 de euro, care ar veni în sprijinul membrilor comunităţii afectaţi de pandemie. Este vorba de proiectul “Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru elevii si cadrele didactice din Comuna Timisesti, județul Neamt” depus pentru finanțare în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1 Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, cu o valoare totală de 477.205,71  lei cu TVA din care contribuția proprie de la bugetul local fiind de 5.950,00 lei.

Cel de-al doilea proiect se referă la ”Dotare cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în comuna Timișești județul Neamț” şi constă în achiziţionarea de tablete pentru elevii şcolilor din comună. Valoarea totală a proiectului este de 696.072,33  lei cu TVA, din care contribuția proprie de la bugetul local ar fi de 55.904,65 lei.

Un al treilea proiect (unicat în judeţ), de data asta cu fonduri de la bugetul local este cel denumit „Butonul Roșu” – sistem unic de teleasistență și teleurgență destinat persoanelor vârstnice din România . Butonul Roșu este un serviciu complementar serviciului de urgență 112, permițând monitorizarea și asistența la distanță cu ajutorul telefonului și al unui sistem de răspuns rapid al dispecerilor medicali de urgență. La o simplă apăsare de buton, beneficiarul este identificat și primește ajutor dedicat în situații de urgență medicală și personală, fiind monitorizat permanent până la eliminarea pericolelor. Astfel, prin acest proiect s-au achizitionat 50 de bucati pentru persoanele vulnerabile identificate de către departamentul de asistenta socială.

În sedința de îndată din data de 05.11.2020 am supus aprobării Consiliului local două proiecte prin fonduri europene pentru sprijinirea elevilor și cadrelor didactice de la școlile din comuna noastră în desfășurarea procesului de învățare pe perioada pandemiei pe care o traversăm. Am avut neplăcuta surpriză ca unul dintre consilierii USR-PLUS, care s-a vrut a fi primar, să nu mă sprijine în acest demers prin abținerea de la vot. Atitudinea domniei sale este de neînțeles deoarece până nu demult trâmbița peste tot că nu se vrea sau că nu se face nimic în această privință. Prin cele două proiecte în valoare de 240.000 de euro se vor achiziționa echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line și produse pentru combaterea răspândirii și infectării cu virusul Sars CoV 2, respectiv măști, viziere, dezinfectanți, aparate de dezinfectat și altele. Amintesc aici că în timpul primului val al pandemiei am dispus achiziționarea a 50 de tablete pentru sprijinirea elevilor defavorizați din comuna noastră, școala și elevii fiind întotdeauna pe lista mea de priorități. De asemenea , tot în contextul pandemiei am venit în sprijinul persoanelor în varstă sau vulnerabile prin achiziționarea a 50 de dispozitive „Butonul roșu” care sunt practic niște brățări conectate la un sistem informatic integrat, complementar seviciului 112 prin care autoritățile pot fi alertate în caz de pericol prin apăsarea unui singur buton. De curând au ajuns de la furnizor si urmează a fi predate persoanelor indicate de asistența socială”, ne-a declarat Vasile Mărculeț, primarul comunei Timişeşti.

C.T. STURZU