Tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a creat valuri în media, opinia publică este îngrozită, oamenii așteaptă să vadă că vinovații vor fi trași la răspundere și că începe reconstrucția secției ATI. În timpul acesta, protagoniștii scenei politice sunt atenți unii la alții, se contrează, analizează fiecare cuvânt, fiecare frază, ca nu cumva să piardă partida în materie de dezinformare în privința vinovaților de la spital.
Ca de obicei, Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, în subordinea căruia este spitalul, a luat inițiativa și a sugerat că între consiliul județean și spital este doar o singură legătură și anume banii dați către spital: ”Consiliul Județean doar finanțează spitalul pentru că partea de coordonare o face Ministerul Sănătății prin DSP, deci noi suntem doar cu banii.” În rest, chiar dacă mănâncă usturoi, gura nu-i miroase, pentru că, nu-i așa, nici banii n-au miros.
Evident, nici Ionel Arsene nu crede ceea ce spune și este suficient să facem un scurt remember al declarațiilor acestuia din ultimii 4 ani ca să ne convingem de contrariu. Nimic nu mișca la/în spital fără știința sa sau a oamenilor săi. Nici nu se putea altfel, cu manager numit de el, cu consiliu de administrație cu oamenii săi având majoritate. Dar în cazul unei nenorociri o afirmație precum cea dinainte, făcută la o televiziune centrală, ar putea convinge pe cei care nu cunosc realitățile locale.
Acesta este motivul pentru care lideri PNL, precum senatorul Eugen Țapu-Nazare, au ieșit să demonstreze că lucrurile nu stau așa și a adus pentru asta mărturia unui ministru al Sănătății pus de PSD, doamna Pintea, care spune clar că ministerul și-a luat mâna de pe spitalul din Piatra Neamț.
Vizată direct de declarația lui Arsene, care sugerează persuasiv că și vina ar fi prin respectiva zonă, DSP Neamț reacționează cu un comunicat care se vrea explicit. El a reușit să fie tehnic, convingător pentru cei care sunt în domeniu, dar greu de înțeles de oamenii simpli, care nu urmăresc duelurile politico-administrative.
”Referitor la declarațiile președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, menționăm următoarele:
Prin H.G. nr. 529/2010 din 2 iunie 2010, managementul asistenței medicale acordate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost transferat către Consiliul Județean Neamț.
Conform dispozițiilor O.U.G. nr.162/2008, privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății Publice către autoritățile administrației publice locale, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Județean Neamț are următoarele atribuții:
- asigurarea managementului asistenței medicale prin structuri cu atribuții specifice în acest domeniu;
- controlul modului de utilizare de către spitale a fondurilor alocate;
- aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului și a denumirilor pentru spitalele publice din domeniul său de competență, cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcția de Sănătate Publică.
Prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, „autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordine, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii”. Astfel, singura autoritate competentă în ceea ce privește managementul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este Consiliul Județean Neamț. Consiliul Județean Neamț, prin semnătura președintelui său, numește în funcție managerul spitalului.
Direcția de Sănătate Publică Neamț verifică și avizează conformarea la prevederile legale, la solicitarea unităților sanitare, în cazuri precum modificări ale structurii unității. Prin „modificare a structurii” se înțelege: mutarea de paturi de la o secție la alta, modificarea numărului de paturi dintr-o secție, a circuitelor funcționale, a schemei de organizare și funcționare a unei secții. Aceste schimbări sunt decise de către conducerea spitalului și înaintate de către managerul spitalului spre avizarea sanitară de către Direcția de Sănătate Publică. Direcția de Sănătate Publică nu intervine în procesul intern de configurare a modificărilor sau în luarea, de către conducerea unității, a deciziei finale privind reorganizarea structurii unității.
Subliniem faptul că pentru modificările recente efectuate asupra structurii Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, managerul spitalului nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică.
În prezent, în România există un total de 367 de unități spitalicești. Dintre acestea, doar 58 sunt în subordinea Ministerului Sănătății, 270 sunt în subordinea autorităților publice locale (Consiliu Local ori Consiliul Județean) și restul sunt în subordinea altor ministere (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor). Autoritatea care are în subordine unitatea poartă întreaga responsabilitate administrativă și medicală pentru activitățile pe care le derulează în interiorul spitalului.” DSP Neamț
Lucrurile puteau fi lămurite mult mai simplu, chiar și pe înțelesul simpatizanților PSD. Episodul Marius Ghineț, managerul de câteva zile propus de PNL la spital, a declanșat o reacție rapidă a PSD-ului la nivel național. Atunci Parlamentul a stabilit că ministerul nu poate numi nici în stare de alertă manageri și că acesta este atributul autorității locale, în cazul nostru, al Consiliului Județean Neamț. Deci nu DSP-ul coordonează spitalul, nu are decizie administrativă. O demostrează chiar Arsene a doua zi, când îl schimbă pe Ghinet cu dr. Verzea, iar în decizia de numire spune și care sunt prevederile legale pentru asta. Din orice unghi privești lucrurile, DSP are aici dreptate. Iar PNL și DSP nu trebuiau decât să publice decizia și Arsene nu ar mai fi avut replică credibilă.
Valentin Bălănescu
PS: Nu putem să nu remarcăm că aproape zilnic Ionel Arsene le face agenda de comunicare celor de la PNL, ca și cum dorește să atragă asupra lui toată mânia puterii actuale, care uită faptul că nu Arsene candidează la parlamentare.