Acuzaţii de mită în alegerea viceprimarului comunei Bălţăteşti

Alegerea unui primar, eventual cu o majoritate confortabilă, nu asigură și funcționarea  primăriei. Consiliul Local și desemnarea viceprimarului sau a viceprimarilor sunt pași esențiali pentru ca o comunitate să poată fi „guvernată” și este firesc ca aceste etape să suscite interesul politic, cel puțin la nivel local, dacă nu și județean. La Bălțătești, realegerea doamnei Emilia Acozmei în funcţia de primar a fost urmată de votul secret din Consiliul Local pentru alegerea viceprimarului. La momentul acela, configuraţia politică din legislativul comunei arăta, cel puţin teoretic, că în urma înţelegerii politice dintre PSD, Pro România şi PMP, şansa de a ocupa funcţia de vice va fi de partea candidatului opoziției locale. Doar că, la Bălțătești, votul secret a fost cu surprize.

 “La Bălţăteşti există o caracatiţă politică” 

Constantin Oprea, preşedintele organizaţiei Pro România din Bălţăteşti şi candidat pentru funcţia de viceprimar al comunei face acuzaţii, din punctul său de vedere, grave, cu privire la un blat politic între PNL şi Mihai Viţelaru, preşedintele organizaţiei PSD Bălţăteşti.

Cu 13 consilieri în componenţa Consiliului Local (3-PSD, 4-PNL, 3-Pro România, 2-PER şi 1-PMP) liberalul Mircea Ciudin a fost votat ca viceprimar cu 7 voturi pentru şi 6 voturi împotrivă, asta chiar dacă votul politic ar fi fost de partea candidatului Pro România la funcţia de viceprimar.

Constantin Oprea acuză că, în ciuda înţelegerii dintre PSD, Pro România şi PMP de a-l vota pe el viceprimar, unul dintre cei şapte din coaliţia politică organizată ad-hoc a trădat la votul secret. Cel suspectat de trădare – spun cei de la Pro România şi chiar de la PSD – ar fi consilierul local PSD Mihai Viţelaru, fost viceprimar al comunei acum câţiva ani.

Oprea spune că știe cine a trădat, dar nu dă nume: „Cineva din PSD a trădat la vot. A fost o lucrătură originală. De fiecare dată, toţi se unesc împotriva celui puternic. Dar nu va rămâne aşa. Eu ştiu cine de la PSD a trădat. La Bălţăteşti există o caracatiţă politică. Această caracatiță, care conduce consiliul local, este compusă din Mircea Ciudin de la PNL, Mihai Viţelaru de la PSD, Cristian Viţelaru (fratele lui Mihai Viţelaru) şi Ilie Bran de la PER, Mihai Roban de la PNL (poştaşul de serviciu al comunei) şi Ion Grigoraş, şeful de post din comună, care nu are voie să facă politică în calitatea sa de poliţist. După alegerile locale de anul acesta s-a făcut o înţelegere politică între PSD, PRO România şi PMP pentru a obţine cele 7 voturi necesare pentru alegerea viceprimarului, în speţă eu. Însă la votul secret, în urma numărătorii voturilor a câştigat Mircea Ciudin de la PNL cu 7 voturi la 6. Analizând situaţia am constatat că unul dintre consilierii PSD a trădat şi a votat cu candidatul PNL. Domnul Giani Platon l-a propus din partea PNL pe Mircea Ciudin, iar Eugen Grigoraş m-a propus din partea Pro România pe mine. Consilierul local de la PSD, care face parte din caracatiţa politică din Bălţăteşti, a trădat. Rămâne la latitudinea celor de la PSD să ia măsuri politice disciplinare împotriva celui care a trădat înţelegerea făcută. Eu am bănuieli că şi cei doi consilieri locali de la PER au fost cumpăraţi de Mircea Ciudin, pe lângă consilierul local de la PSD”. 

„Cei de la PNL au venit să-mi propună o sumă de bani în euro cu trei zerouri”

O acuzaţie şi mai gravă vine din partea lui Andrei Roban, reprezentantul PMP din consiliul local: „După cum ştiţi, Consiliul Local Bălţăteşti este alcătuit din cinci formaţiuni politice, una dintre ele fiind PMP, organizaţie al cărei preşedinte sunt. Dacă în campanie candidaţii de la celelalte partide nu au luat în calcul PMP-ul, iată că după alegeri am ocupat unul din cele 13 locuri de consilier local, stricând jocurile unora. După alegeri au început negocierile pentru alegerea viceprimarului, în această cursă fiind angrenate patru partide – PNL, PSD, Pro România şi PMP. Pentru alegerea viceprimarului am fost contactat de toate partidele pentru a le susţine candidatul. Cei de la PNL au venit să-mi propună tot felul de favoruri, unul dintre ele fiind o sumă de bani în euro cu trei zerouri. Răspunsul meu a fost că nu sunt de vânzare. În şedinţa de alegere a viceprimarului, au fost propuși pentru această funcție Mircea Ciudin din partea PNL şi Constantin Oprea din partea Pro România. Domnul Mircea Ciudin a fost ales viceprimar cu 7 voturi pentru şi 6 împotrivă. Voturile pentru Mircea Ciudin au venit de la PNL (4 voturi), PER (2 voturi) şi surpriză, 1 vot de la PSD. Însă PSD-ul a spus că eu am fost cel care a votat candidatul PNL pentru a se spăla pe mâini şi a acoperi jocurile de culise tipice PSD-ului”.

Despre acuzaţia că ar fi trădat înţelegerea politică cu cei de la Pro România şi ar fi votat cu PNL, domnul Mihai Viţelaru ne-a explicat telefonic: „Pentru prima dată aud aşa ceva. Într-adevăr unul dintre voturi nu a ieşit, dar al cui a fost nu se poate şti, pentru că a fost vot secret. Înţelegerea dintre PSD şi Pro România a fost ca domnul Oprea să fie viceprimar. Noi eram şase de toţi şi cu echipa noastră ar fi trebuit să voteze şi consilierul de la PMP, aşa cum a fost înţelegerea. Dar cum s-a votat la secret, nu am de unde să ştiu ce s-a întâmplat. Atunci, în şedinţă, era acuzat domnul Asandei că ar fi trădat, iar acum aud de mine că sunt acuzat că am trădat”.

„În loc să facă campanie, s-a dus în vacanţă în Egipt”

Drept consecinţă pentru presupusele abateri politice şi disciplinare ale lui Mihai Viţelaru, acesta a fost înlocuit de la conducerea organizaţiei PSD Bălţăteşti cu Mihai Savin, care va deține funcția de preşedinte interimar până la organizarea de noi alegeri. Contactat telefonic, Mihai Savin ne-a declarat: „Domnul Daniel Harpa m-a numit preşedinte interimar al organizaţiei PSD Bălţăteşti şi urmează ca documentele de numire a mea să meargă spre aprobare către domnul preşedinte Ionel Arsene. Până acum nu am primit niciun răspuns de la organizaţia judeţeană PSD. Domnul Viţelaru a fost înştiinţat de decizie de către domnul Daniel Chirilă, secretarul PSD Neamţ. Însă vă mai pot spune că în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din septembrie, acest domn Viţelaru, în loc să facă campanie şi să urmeze liniile de partid, s-a dus în vacanţă în Egipt. Eu practic nu am avut niciun fel de ajutor din partea organizaţiei PSD Bălţăteşti. Am muncit singur într-o organizaţie inexistentă şi cu toate astea am scos trei consilieri şi niciunul nu mi-a zis nici măcar «Mulţumesc!» că l-am făcut consilier local”.

Despre acuzaţiile care se aduc privind alegerea sa ca viceprimar, Mircea Ciudin are opinii ferme: „Sunt nişte aberaţii. Sunt declaraţii politice pline de ură şi de răutate. Acest domn Oprea a bătut din uşă în uşă pe la consilieri şi pe la prietenii acestora pentru a interveni să-i dea lui voturile. Nu a solicitat nimeni personal votul cuiva. Eu am candidat susţinut de PNL, la propunerea partidului. Ca atare am candidat şi am întrunit numărul de voturi, iar consilierii care au votat şi care, implicit, mi-au acordat votul nu se ştiu, pentru că votul a fost secret”.

Ciprian Traian STURZU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.