De peste trei săptămâni Mânăstirea Agapia şi gospodăriile mirenilor din jurul mânăstirii nu au apă la robinet. Motivul inițial, așa cum rezulta din înștiințările celor de la Apa Serv, îl constituia remedierea unor avarii la conducta de aducțiune a apei. Ca reper în timp, apa nu a mai curs la robinete din data de 24 noiembrie. Între timp, pe 4 decembrie, Apa Serv înștiința mănăstirea din nou ”este sistată furnizarea apei potabile datorită nivelului scăzut de apă din pânza freatică ce a condus la scăderea nivelului de apă brută din rezervor”. Acum nu mai era vorba de conductă ci de secetă, care n-ar avea treabă directă cu activitatea Apa Serv și a președintelui Consiliului Județean. Nu știm dacă adresa se voia și un îndemn la rugăciune pentru ploi în zonă. Cert este că având înștiințările pe masă, dar fără apă la bucătării sau în toalete, maicile de la Agapia, primarul comunei, locuitorii satului Agapia, au început demersurile pentru a primi apă. Fiecare cum s-a priceput, unii cu rugăciuni, alții cu urări care se apropie de blesteme.
La început au fost telefoanele clasice: ”Am intervenit telefonic la reprezentanţii ApaServ, am încercat de mai multe ori să vorbim cu domnul director dar nu era la sediu, vorbind astfel cu doamna Maricica Radu, responsabil Relaţii cu Publicul și i-am spus de nemulţumirea noastră, asigurându-ne că mesajul va fi transmis la conducerea ApaServ„, se spune într-un comunicat al Mănăstirii Agapia.
Cum demersul telefonic nu a dat roade, s-a folosit tehnica convorbirilor criptate, urcându-se pe scara ierarhică: ” În ziua de 07.12.2020 am trimis mesaj pe whatsapp domnului Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean prin care i-am solicitat să intervină în rezolvarea acestei mari probleme. Cu toate aceste intervenţii, nici până astăzi nu a fost furnizată apă potabilă la casele mânăstirii”. Ca să nu fie dubii, s-a făcut apel și la memoria președintelui Consiliului Județean: ”că apa potabilă a mai fost sistată pentru o perioadă îndelungată şi în luna august când am vorbit şi atunci cu domnul preşedinte Ionel Arsene care a promis că se vor face lucrările necesare astfel încât să se asigure constant furnizarea apei potabile în Mânăstirea Agapia”, se spune în aceeași adresă. Pentru ca lucrurile să fie foarte clare și pentru a înțelege toată lumea, maicile de la Agapia nu doresc vreo minune ieșită din comun, vor doar să aibă apă la robinet: ”Ne dorim ca toate aceste intervenții ale noastre să fie auzite de toți cei responsabili pentru a rezolva cât mai repede această problemă și să se ia urgent măsurile necesare.”
Dacă rugăciunile la Apa Serv n-au nimerit la locul potrivit, dacă nici implorarea lui Ionel Arsene n-a avut efect ( deși se știe că în general el poate dispune de multe lucruri în județ și rugăciunile care-i sunt adresate, mai ales în campanie electorală, se îndeplinesc) maicilor nu le rămâne decât să se roage la nivelul superior pentru a găsi înțelege și apă.
Primarul Neculai Nastasă lasă rugăciunile și acuză
Răbufnirea primarului de Agapia n-are de-a face cu nici un fel de rugăciune, ba mai mult, la un moment dat apare și un fel de blestem: ” Le doresc celor din conducerea ApaServ ca dimineața, când dau drumul la robinet, să aibă apa pe care o au acum măicuțele și cetățenii din Agapia la robinet”. În continuarea declarației, primarul nu face decât să arate cum se petrec lucrurile, dincolo de rugăciuni ,între autorități pământești: ”Astăzi se fac două săptămâni de când a fost ultima pompare a apei din staţia Humulești către comuna Agapia. De un an de zile îmi spun aceeași motivație cei de la ApaServ. Şi anume, că s-a spart conducta de la Preutești. O conductă care ar fi trebuit să fie schimbată încă de anul trecut, pentru că s-au alocat bani pentru acea conductă. L-am sunat pe responsabilul zonal de la ApaServ Târgu Neamț, cât şi cu cei de la Piatra Neamț, pe domnul Păcală, fostul director general. Pe actualul director nu l-am putut găsi. Am sunat apoi la numerele de fix. Toți au motivat că e spartă conducta la Preuteşti şi în câteva ore sau o zi vor da drumul la apă. Însă sunt trei săptămâni de când spre Mânăstirea Agapia n-au pompat un litru de apă. La mânăstire sunt 400 de maici şi aproximativ 30 de gospodării ale cetăţenilor. Şeful de la ApaServ Târgu Neamţ îmi spune că e posibil să dea drumul la apă abia la începutul săptămânii viitoare. Că aşteaptă vineri acum să primească nişte ţevi şi că lunea viitoare poate vom avea apă. Păi cum e posibil aşa ceva? Nu aş vrea să cred că cineva are probleme cu Agapia sau cu Mânăstirea Agapia. Satul Agapia, la fel, ne-au ţinut fără apă aproape 8 zile, de pe 28 noiembrie până pe 3 decembrie. De o săptămână au început să bage doar dimineaţa câţiva zeci de metri cubi de apă. Să le fie ruşine la toţi cei din conducerea ApaServ! Însă vara trecută când erau sparte conductele prin Agapia şi erau pierderi imense de apă, tot ei spuneau că nu e problema noastră, pentru că nu o contorizăm şi o plătim noi. Ca să nu vă mai zic că de trei ani de zile cei de la ApaServ mă duc cu vorba că au ei un proiect european de 6 milioane de euro pe apă şi canal în satele Filioara şi Văratec. Însă ei nu au făcut măcar nici studii de fezabilitate pentru acest proiect. Oricum, oamenii au venit la mine la primărie şi au spus că vor da în judecată ApaServ, din moment ce au un contract cu ei”.
Evident că speranța tuturor celor fără apă de la Agapia este ca, după ce problema lor apare în presă, să exista o reacție rapidă de la nivelul Consiliului Județean, a președintelui Arsene, pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Ar fi păcat ca în Neamț, după blestemul focului de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț să urmeze unul al apei la Agapia.
Vă prezentăm integral comunicatul de presă al Mănăstirii Agapia
”Mânăstirea Agapia îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care compania ApaServ Neamţ asigură furnizarea apei potabile la casele monahale ale mânăstirii. Începând din ziua de 24.11.2020 a fost întrerupră furnizarea apei potabile, fiind afectaţi şi consumatori din Mânăstirea Agapia. Au fost primite înştiinţări repetate de la ApaServ Neamţ privind sistarea apei potabile, motivul fiind remedierea unei avarii la conducta de aducţiune a apei. Am aşteptat remedierea acestei avarii dar în ziua de 04.12.2020 am primit o altă înştiinţare prin care ni se comunica faptul că este sistată furnizarea apei potabile datorită nivelului scăzut de apă din pânza freatică ce a condus la scăderea nivelului de apă brută din rezervor. Am intervenit telefonic la reprezentanţii ApaServ, am încercat de mai multe ori să vorbim cu domnul director dar nu era la sediu, vorbind astfel cu doamna Maricica Radu, responsabil Relaţii cu Publicul şi i-am spus de nemulţumirea noastră, asigurându-ne că mesajul va fi transmis la conducerea ApaServ. În ziua de 07.12.2020 am trimis mesaj pe whatsapp domnului Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean prin care i-am solicitat să intervină în rezolvarea acestei mari probleme. Cu toate aceste intervenţii, nici până astăzi nu a fost furnizată apă potabilă la casele mânăstirii. Vă semnalăm că apa potabilă a mai fost sistată pentru o perioadă îndelungată şi în luna august când am vorbit şi atunci cu domnul preşedinte Ionel Arsene care a promis că se vor face lucrările necesare astfel încât să se asigure constant furnizarea apei potabile în Mânăstirea Agapia. Ne dorim ca toate aceste intervenţii ale noastre să fie auzite de toţi cei responsabili pentru a rezolva cât mai repede această problemă şi să se ia urgent măsurile necesare.”
Valentin Bălănescu
C.T. Sturzu
N.R.: Dacă la Agapia nu este apă s-a găsit în schimb AUR. La alegerile parlamentare, în Agapia, mulți spun că surprinzător, 24, 56% dintre votanți au mers pe mâna unui partid nou, AUR. Este posibil ca din cauza deshidratării multă lume să fi confundat semnele electorale de pe buletinul de vot.